Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilimdalı Öğretim Üyesi, KSÜ Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Doç. Dr. Murat Bakacak ve Dr. Aytekin Uzkar, gebeliğin nasıl olmasını gerektiğini Haber 46’ya anlattı. 
“Gebelik süreci kadar gebeliğe hazırlık da sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için çok önemsenmesi gereken bir konudur” diyen Bakacak: “Anne adaylarının gebelik planlıyorlarsa bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Gebelik öncesinde alacakları danışmanlık anne ve bebek sağlığı için ilk ve en önemli adımdır. Anne adayları gebelik öncesi dönemde kendilerini fiziken ve ruhen hazırlaması gerekir. Öncelikle gebelikten 3 ay önce bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olunup anne adayının genel sağlık durumu değerlendirilip  gebelik süreci ile ilgili planlamalar yapılmalıdır.
Gebelik öncesi danışmanlık anne ve bebekte oluşabilecek sağlık problemlerini öngörme ve bunlar için önlem alma adına önemlidir. Diyabet, hipertansiyon gibi sık görülen hastalıkların gebelikteki seyri, gebelik üzerine etkisi hakkında anne adayı bilgilendirilmelidir. Ayrıca bazı kan testleri yaptırılmalı ve problem varsa önlem alınmalıdır”
YAŞ FAKTÖRÜ
Bakacak şöyle konuştu: “Gebelik öncesi danışmanlıkta öncelikle anne adayının yaşı sorgulanır. Erken yaş gebelik veya çok ileri yaş gebeliklerde oluşabilecek problemler hakkında eşler bilgilendirilmelidir. Gerekirse gebelik ertelenebilir veya öne çekilebilir.
Anne adayının herhangi bir sağlık problemi varsa ilgili uzmanlık dalıyla işbirliği içinde gebelik planlanır veya gebelik öncesi tedbirler alınır. Örneğin şeker hastalığı olan anne adaylarının kan şekerleri düzenli gitmiyorsa kan şeker düzeyleri düzenleninceye kadar gebeliğin ertelenmesi gerekebilir. Ayrıca bu kontrolde şeker hastalığının anne ve bebek üzerine olabilecek olumsuz etkileri de aile ile tartışılır.
DAHA ÖNCESİ KONTROL EDİLİR
Anne adayımızın daha önceden geçirdiği ameliyat varsa bunların gebeliğe ve doğum şekline (normal doğum veya sezaryen) etkisi olup olmadığı mutlaka değerlendirilmelidir.
Anne adaylarında önemsediğimiz diğer bir konuda anne adayının aşı durumudur. Tetanoz ve özellikle de kızamıkçık aşısı yoksa mutlaka tamamlanıp gebe kalması önerilir. Kızamıkçık aşısı yapıldıktan hemen sonra gebe kalmak uygun olmayacaktır. 
ENFEKSİYON ETKİSİ
Yine yapılan testlerde anne adayında enfeksiyon durumu araştırılır. Bunlarla ilgili tedbirler alınır. Örneğin özellikle kedi-köpek aracılığı ile bulaşan toxoplazma gondi geçirilmediyse gebelik sürecinde kedi –köpeklerden uzak durmalı ve çiğ etten sakınmalıdır.
Gebelik öncesi kilo önemlidir. Aşırı düşük ve fazla kilolar anne ve bebek üzerine olumsuz etkisi vardır.  Fazla kilosu olan anne adayları bunları gebelik öncesi vermesi daha akılcıdır. Gebe kalınca kilo vermeye  çalışmak veya kilo almamak doğru değildir. Gebelikte bir miktar kilo alınması  (normal kilolu iseniz ortalama 11-16 kg) önerdiğimiz bir durumdur.
KAN UYUŞMAZLIĞI
Çok sık rastlanmayan ama bazı şeylere geç kalmama adına önemli bir konuda kan uyuşmazlığıdır. Gebelik öncesi eşlerin kan grubları belirlenmelidir. Kan uyuşmazlığı varsa kan uyuşmazlık iğnesi hangi  zamanlarda  yapılcağı hakkında bilgilendirilmelidir. Ayrıca gebeğin ara dönemlerinde kanaması olması durumunda bu iğnenin erkene çekildiği durumlar olabilir. Kan uyuşmazlığı olan gebelerin gebelik döneminde kanaması olursa mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Gebelik öncesi bir diğer noktada anne adayının önceki gebeliğinde herhangi bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadığıdır. Herhangi  bir problem olmuşsa alınabilecek tedbirler değerlendirilmelidir.
FOLİS ASİT
Planlı gebeliklerin olmazsa olmazı folik asittir. Gebelikten önce üç ay boyunca 400 mikrogram folik  asit kullanmak bebekte oluşabilecek nöral tüp defektini (sırtta açıklık) önlemede en az yüzde 85 başarılıdır. Ailede önceki gebeliklerinde böyle bir öykü varsa bu doz arttrılmalıdır.  Yine epilepsi hastalığı olup ilaç kullanan hastalar için de folik asit desteği çok önemlidir.
BESLENME
Anne adayının beslenme desteğinin yanında bazı durumlarda multivatamin desteği gerekebilmektedir.  Günlük çay ve kahve alımı azaltılmalıdır. Sigara, alkol gibi genel sağlık üzerine olumsuz etkisi olan davranışlardan kaçınmak önemlidir. Doğru ve sağlıklı bir gebelik öncesi danışmanlıkla gebeliğiniz daha huzurlu ve rahat geçecektir”