Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler için Hatay’ın Antakya ilçesinde 1 Nolu Göçmen Sağlık Ocağı’nın açılışı yapıldı.
Tedavi ve ilaç alma konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde sadece Suriyeli misafirlere hizmet verecek Antakya’da 1 Nolu Göçmen Sağlık Ocağı’nın açılışında konuşan Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, yapılan hizmetlerin Türkiye Cumhuriyeti sayesinde yapıldığını ve kendilerinin sadece aracı olduklarını ifade etti.
Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, Antakya’da 1 Nolu Göçmen Sağlık Ocağı’nın uzun bir süredir hizmet verdiğini ama açılışını yeni yaptıklarını ifade ederek, “Devletimiz sayesinde varız, onlar sayesinde gerçekleştiriyoruz. Biz sadece aracıyız. Antakya’da şu anda ilk 1 Nolu Göçmen Sağlık Merkezi. Epey zamandır hizmet veriyor ama bugün açılışını gerçekleştiriyoruz. Göçmen sağlık merkezi Suriyeli misafirlerimizin yoğun yaşadığı birçok ilde aktif olarak hizmet vermektedir. Hatay’da şu anda 1 tane Narlıca’da var. İmkan, yer, bina bulabilsek biz bunların sayısını arttıracağız. Önümüzdeki yıl itibariyle hedefimiz, Hatay genelinde bunun sayısını 10’a çıkarmak. Antakya’da en az iki tane daha açacağız. Bunun dışında Reyhanlı’da, Kırıkhan’da yer bulabildiğimiz surette Altınözü ve Yayladağı’nda Suriyeli misafirlerin yoğun bulunduğu yerlere mutlaka bir göçmen sağlık merkezlerinden hizmet almak düşüncesindeyiz. Göçmen sağlık merkezleri ne için var, aile sağlığı merkezlerinin bir karşılığıdır. Suriyeli misafirlere hizmet verecek olmaları, onlara özel, onları sahiplenecek bir merkez olmasını istedik. Zaten normal aile sağlığı merkezlerinden hizmet alabilmekteler. Biz bunu yeterli görmedik. Şu an Hatay’da 1 milyon 533 bin insanımız yaşıyor. 439 bin Suriyeli misafirimiz var. Nüfusa oranlarsak yüzde 22 Suriyeli misafirimiz. Artık onları sadece misafir olarak görmek sağlık alanında yanlış olduğunu düşünüyorum” dedi.
Narlıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Cemil Şahin ise, Türkiye’nin vatanları olduğunu belirterek, Türk insanının Suriyelilere evlerini açtıklarını söyledi. Şahin, “Türkiye bizim vatanım. Çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin halkı, Türkiye’nin hükumeti, Türkiye’nin normal adamları Suriyelilere evlerini açtı, Suriyeliler ile her şeylerini paylaştılar. Çok teşekkür ediyoruz Recep Tayyip Erdoğan’a. Hepimizin babası. Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Halk Sağlığı Ocağı açıldı. Suriyeliler için evvelden bu açılmadan önce buradan Antakya’ya kadar iniyorlar, geri geliyorlar, bazılarının yol parası yoktur, hastaneye gidiyorlar. Onun için hasta oluyorlar ve gitmiyorlar. Bazıları gidiyorlar hastaneye ama ilaç parası yoktur diye alamıyorlar. Bu sağlık ocağı açıldıktan sonra her gün en azından 100 kişiyi alıyoruz. Burada muayene oluyor, reçete alıyor, eczaneden bedava ilaçlarını alıyorlar. Bu ilk sağlık ocağı Antakya’da 1 Nolu Göçmen Sağlık Ocağı. Bizim için, Suriyeliler için çok değerli” diye konuştu.
Konuşmaların ardından günlük olarak 100 Suriyeliye hizmet verecek olan Antakya’da 1 Nolu Göçmen Sağlık Ocağı’nın açılışı gerçekleştirildi.