Antalya’nın Kepez ilçesinde başlayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında iki mahalle boşaltıldı. Sahipleri tarafından terk edilen ve harabeye dönen mahallelerde bulunan 10 bin ağaç, Büyükşehir Belediyesi tarafından korumaya alındı. Üzerlerine sahiplerinin isimlerinin yazıldığı yaklaşık 10 bin ağaç mahalleye yapılacak parka dikilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının raporunun ardından 3 bin 245 hak sahibinin bulunduğu ve 20 bin vatandaşın yaşadığı iki mahalle, 2014 yılı Aralık ayında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi. Proje için bir de referandum yapılırken, Kepezaltı ve Santral Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi, vatandaşların evlerini boşaltması ile birlikte uygulanmaya başlandı. Vatandaşların evlerini boşaltmasının ardından mahallede bulunan evler iş makinaları ile yıkılmaya başlandı.
İş makinalarının haricinde giriş ve çıkışlar yasaklandı
Evlerinden taşınan vatandaşlar, ev eşyalarının yanı sıra, binaya ait kapı ve pencereleri de sökerek yanlarında götürdü. Bir çok vatandaş ise evlerini olduğu gibi bırakıp taşındı. Diğer taraftan mahalleye iş makinalarının haricinde giriş ve çıkışlar yasaklandı. Hurdacıların girmemesi için ise Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, mahalle içerisini denetliyor. 2 mahallede bulunan 5 cami 1 ilkokulun da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacağı, 3 cami ve 6 okulun yeniden yapılacağı öğrenildi.
10 bin ağaç koruma altına alındı
Diğer taraftan alandan sökülen 10 bin ağaç belediye ekiplerince uygun saksılara konuluyor. Mahalle içerisinde bin metrekarelik alanda saklanan ağaçların üzerine kimin evinin önünden söküldüyse onun ismi yazılıyor. Ağaçlar daha sonra mahalle içerisine yazılacak park alanlarında ve çeşitli yerlerde kullanacak. Vatandaşlar, ağaçların üzerinde yasan isimler sayesinde ağaçlarını bulabilecek.
"Modern bir şehir olacak"
Kepezaltı Mahalle Muhtarı Yusuf Küçükkaya ise, bin 330 dönüm arazi 3 bin 245 hak sahibinin olduğunu ifade ederek, "Hak sahiplerinin yerine göre metrekaresine göre daire hakkı var. Yerlerinden sökülen ağaçlar, yapılan yeni park içerisinde kullanılacak. Mahallemiz daha temiz olacak. Vatandaşlarımızın taşınma parasını devletimiz karşıladı. Kirasını ise yine devletimiz karşılıyor. 2018 sonunda binaların yapımın bitmesini bekliyoruz. Modern bir şehir olacak. Antalya’nın girişi burası. Burası daha önce Antalya’ya yakışmıyordu. Otoparkı, doğal gazı hepsi olacak. Güzel bir mahalle olacak. 6 bin zeytin ağacı olmak üzere sökülen diğer ağaçlar, yeni yapılacak park içerisinde kullanılacak. Sökülen bütün ağaçlara kimin bahçesinde söküldü ise o kişinin ismi yazıldı. Diğer ağaçlarda yine aynı şekilde daha sonra kullanılacak. Molozla ise alt yapımın inşasında kullanılacak. Yüzde 98 vatandaşlarımız evlerini boşalttı. Yılbaşına kadar bütün evlerin boşalması gerekiyor" dedi.
"Çocuklarım burada büyüdü"
Alanda 10 bin tane ağacın 6 bin 606 zeytin 3 bin 500 tane narenciye ağacı olduğunu aktaran Küçükkaya, "Sökülen ağaçlar belediye ekiplerimi tarafından uygun saksılara konuluyor. Daha sonra buradan alınarak yeniden parklara dikilecek. Ağaçların nasıl korunduğuna dair burada güzel bir örnek var. Ağaçların nasıl korunduğunu hep birlikte gördük. Burada 10 bin tane ağaç korunuyor. Devletimiz bunları vatandaşın kesmesine bile izin vermedi. Ağaçların üzerinde herkesin ismi yazılı" diye konuştu.
26 yıldır mahallede yaşayan Arslan Yılmaz ise, "Son halini görmeye geldik. Bir an önce yeni evlerimizi bekliyoruz. Çocuklarım burada büyüdü. İster istemez evlerimizi özlüyoruz" dedi. Bir mahalle sakini ise 18 yıldır mahallede yaşadığını kaydederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.