GAZİANTEP (AA) - ADSIZ GÜNEBAKAN - Gaziantep'te türkülere konu olan hamam kültürünün gelecek nesillere aktarılması amacıyla Büyükşehir Belediyesince restore edilerek iki ay önce ziyarete açılan "Hamam Müzesi" 12 bin ziyaretçiyi ağırladı. 

Mutfak kültürü ve sanayideki başarısıyla bilinen Gaziantep, "müzeler kenti" olma yolunda da hızla ilerliyor. Dünyaca ünlü Zeugma Mozaik Müzesi'nin yanı sıra 14 müzenin yer aldığı kentte bir yenisi daha hizmete girdi.  

Lala Mustafa Paşa tarafından 1557 yılında yaptırılan Paşa Hamamı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek iki ay önce kapılarını ziyaretçilere açtı. Kısa sürede 12 bin ziyaretçi sayısına ulaşan müze, ince detaylarla işlenmiş bal mumu heykelleriyle ilgi çekiyor. 

Ziyaretçilerin "Antep'in hamamları" türküsüyle karşılandığı müzede, peştamal, gümüş takunyalar, tahta tarakların yanı sıra, Osmanlı dönemine ait sabunlar ve sabun mühürleri de sergileniyor. 

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Serdar Tolay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'te hamamların ayrı bir yeri olduğunu anımsattı.

Giderek yok olmaya başlayan bu kültüre sahip çıkmak istediklerini dile getiren Tolay, şunları belirtti:

"Gelecek nesillere aktarabilmek için Paşa Hamamı Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürüldü. Müzede hamam kültürünün kökeni, Türk hamamları, adabı, tellak, natır, erkek hamamı, güveyi hamamı, gelin hamamı, hamamda kız bakma, beraberinde yeme, içme ve eğlence kültürü bal mumu ve polyesterden yapılmış heykeller yardımıyla anlatılıyor. Müzeyi 12 bin kişi ziyaret etti. Bu kadar kısa sürede bu sayıyı beklemiyorduk açıkçası. İnsanların yoğun ilgi göstermesi bizi çok memnun etti. Gaziantep hamamları insanların ilgisini çekiyor. Müzesinin olduğunu duyunca da görmek istiyorlar. Huzur ortamının sağlanmasıyla yabancı turist sayısında da artış olacağına inanıyoruz." 

- Hamamın müdavimleri müzenin ziyaretçisi oldu

Gaziantepli 74 yaşındaki Hatice Kara, bir dönem Paşa Hamamı'nın müdavimlerden olduğunu belirtti. Geçmişte yıkanmak için geldiği hamamı müze olarak gezen Kara, hamam kültürünün müze aracılığıyla torunlarına aktarılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Hamama geldikleri günlerin bir şenlik havası içinde geçtiğini anlatan Kara, şöyle dedi:

"Bütün gün kaldığımız için hamam eşyalarımızın yanında yemeklerimizi de getirirdik. Köftelik malzemeler getirirdik yanımızda, hamamda yoğururduk. Mevsime göre kavun, karpuz, üzüm gibi meyveler götürürdük. Hamamda bir eğlence havasında yıkanır, tefler, darbukalar çalar eğlenirdik. Şu an müzeyi gezdim ve her detayı koymuşlar. Bizden sonraki nesillerimizin de bunu bilecek olması, çok güzel bir duygu."

Paşa Hamamı'nın eski müşterilerinden İsmail Karakaya da yıllardır kentte hamam kültürü olduğunu anımsatarak, "Örf ve adetlerimizdeki neyse müzede aynısını uygulamışlar. Yapanların eline sağlık. 20 yıl önce geldiğimiz bir yer burası. Şimdi tabi çok daha güzel olmuş. Her ayrıntı düşünülmüş. Kültürümüzün yaşatılıyor olması çok güzel" ifadelerini kullandı.

Ankara'dan hamamları gezmeye geldiklerini belirten Mehmet Orhan, "Gaziantep'in hamamları meşhurdur o nedenle çok merak ettik, görmek istedik. Ankara'daki hamamlara da çok benziyor. Geleneğin devam etmesi açısında bu müzeyi çok önemsiyorum" dedi.