Malatya’nın Arguvan Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Arguvan Türküleri ve Müziği’ panelinde Arguvan türkülerinin dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu.
Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen panel öncesi konuşan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, “Amacımız Arguvan kültürünün ne kadar hoşgörülü, geniş, engin olduğundan yola çıkarak, geçmişten bugüne kaynaklık eden, bu kültüre emek veren, bu kültürün doğmasından ve var olmasında emeği geçen ama bugün aramızda olmayan, çok sayıda kaybettiğimiz insanımızı yad etmektir. Onları anmak ama aynı zamanda bugün bu kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasında bu kültüre elçilik eden çok değerli sanatçılarımız, akademisyenlerimiz ve yazarlarımıza Arguvan Belediyesi olarak sahip çıktığımızı, onlara birlikte yol yürümek istediğimizi, bu kültüre gerekli önemi ve değeri verdiğimizi, birlikte bu kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasında çok şeyler yapabileceğimizi, birlikte yol yürüyeceğimizi göstermek adına böyle bir etkinliği düzenledik” diye konuştu.
Kızıldaş, Arguvan’ın yetiştirdiği çok önemli değerlerin olduğunu ve bu isimlerin kendileri için çok değerli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Onlar bugüne kadar Arguvan türküleri ve kültürüyle ilgili çok sayıda çalışma yaptılar. Akademik çalışmalar yaptılar, sahada çalışmalar yaptılar. Gerçekten Arguvan türküleri bugüne geldiyse, bugünkü halini aldıysa ve Arguvanımız bu kültürümüz ve türkülerimiz sayesinde oldukça tanınır olup, tanınırlık noktasında ülkemizin sınırlarından taştıysa, bu noktada akademisyenlerimizin ve sanatçılarımızın çok büyük katkısı ve payı var.”
Kızıldaş’ın konuşmasının ardından panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir yaptı. Özdemir, Arguvan’ın türküleriyle öne çıkmış bir ilçe olduğunu kaydederek, “Binlerce ezginin toplandığını biliyoruz. Ancak bunların arşivlenmesi, topluma sunuluş biçimi geçmişten bugüne ciddi sıkıntıları da beraberinde getirmiş durumda. TRT kurumsal anlamda bir icra makamı olarak önümüzde durmakla beraber arşivcilik misyonunu da üstlendi. Biz bu çalışmaların daha çok Kültür Bakanlığı bünyesinde derli toplu şekilde yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Belki de Kültür Bakanlığı içerisinde sadece müzik alanıyla ilgili bir çalışma yürütülebilir” ifadelerini kullandı.