Arnavutköy Belediyesi tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen Geleneksel Yağlı Güreş müsabakaları Tarihi Kırkpınar güreşlerini aratmadı. Kıyasıya mücadelelere sahne olan güreş müsabakaları sırasında 54 yıllık Başcazgıra altın kemer takdim edildi.
Arnavutköy Belediyesi tarafından Hacımaşlı Mevkii’nde bulunan er meydanında bu yıl 6’ncısı düzenlenen Geleneksel Yağlı Güreşleri kıyasıya mücadelelere sahne oldu. Sabah saatlerinde Deste Küçük Boy güreşçilerinin mücadelesiyle başlayan güreşlere Arnavutköy halkı yoğun ilgi gösterdi. Geleneksel Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı alana Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim, Arnavutköy Güreş Ağası Selçuk Öztürk ile birlikte ilçede görev alan Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saatler süren başpehlivanların kıyasıya mücadeleleri izleyenlerden büyük beğeni topladı.
“Ata sporumuzu daha güçlü hale getirmek için çalışıyoruz”
Geleneksel Arnavutköy Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı alanda açıklamalarda bulunan Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, “Her sene kaliteyi artırarak organizasyonumuzu güçlendiriyoruz. Bu yıl neredeyse Kırkpınar’da ki başpehlivanların tamamı buraya katıldı. Tabi ki başpehlivanlık kazanan ve isim yapmış pehlivanlarımızla beraber çok güzel güreşler er meydanında yapılıyor. Birazdan başpehlivan güreşlerimiz başlayacak. Amacımız yağlı güreşlerin çok sevildiği bu bölgede güreşseverlerimizi iyi müsabakalarla baş başa bırakmak istiyoruz. Ata sporumuzu daha güçlü hale getirmek istiyoruz” dedi.
“Ata sporumuzun ölmemesi için biz ağaların ve belediyelerin çalışma yapması gerekiyor”
Bu yıl 4’üncü defa Arnavutköy Güreş Ağalığı yapan Selçuk Öztürk, “Bu yıl 4’üncü defa ağalık yapacağım, inşallah 5’inciyi de almayı düşünüyorum. Biz ailemizle birlikte bu işe gönül verdik, ben uzun süreler bu işi yapmak istiyorum. Çocuklarımıza ve akrabalarımıza güreşi sevdirdim. Zamanla ağırlığını yitiren güreşleri bizler ağalar olarak, belediyeler olarak bu işin bitmemesi için çalışmalıyız. Bu güreşlerin bitmemesi için çevremizde yapılan güreşlere katılıyoruz. İnşallah bundan sonra belediyelerimiz bu ata sporumuzun kaybolmaması için bir adım daha atacaklardır” diye konuştu.
“Ölürsem bu kemeri benim tabutum üzerinde taşısınlar”
Arnavutköy Belediyesi Geleneksel Arnavutköy Yağlı Güreşlerinde görev alan Kırkpınar Başcazgırı Şükrü Kocabaş’a, 54 yıllık görevinden dolayı altın kemer takdim etti. Güreşlerin devam ettiği sırada yapılan törende başcazgırın altın kemerini Arnavutköy Güreş Ağası Selçuk Öztürk taktı.
Altın kemeri taktıktan sonra açıklamalarda bulunan Kırkpınar Başcazgırı Şükrü Kocabaş, “Tarihi Kırkpınar’da bu sene 54’üncü yılımda görev alıyorum. Yani yarım asırdır Kırkpınar Başcazgırıyım. Daha önce 26 Ağustos’ta bir belediye başkanımız diğer arkadaşımıza böyle bir etkinlik yapmış. Bugün de burada benim için böyle bir kemer yapılmış ve bana takdim edildi. Bende bunları torunlarıma vereceğim, eğer olurda ölürsem, mezara giderken kemerimi tabutum üzerine koysunlar. Ben bu mesleği çok seviyorum” şeklinde konuştu.