Artvin dünyanın ikinci büyük kanyonu olan "cehennem Deresi" ile turist çekmeyi hedefliyor.

Artvin’in Ardanuç ilçesinde "Turizm Haftası" etkinlikleri kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlilere,Artvin Valisi Kemal Cirit, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Osman Kılıç, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçi, İl Emniyet Müdürü Ahmet Şengün, Ardanuç Kaymakamı Abdil Koç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş ile çok sayıda vatandaş katıldı. Artvin Valiliği vatandaşların etkinlikleri izleyebilmesi için şehir merkezinden Ardanuç ilçesine ücretsiz olarak araçlarla ulaşım sağladı. Etkinliğin startını veren Vali Cirit ile etkinliğe katılanlar hep birlikte ABD’nin Arizona Eyaleti’nde bulunan Grand Canyon’dan (Büyük Kanyon) sonra dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Ardanuç Cehennem Deresi Kanyonu’nu gezdi. Kanyonun muhteşem güzelliğiyle büyülenen ziyaretçiler, yamaçlara tırmanarak bol bol fotoğraf çektiler. Kanyon gezisinin ardından Vali Cirit ile vatandaşlar Ardanuç-Artvin karayolunu yaklaşık 4 kilometre yürüyerek Ardanuç ilçe merkezine ulaştı. Adakale olarak bilinen Gevhernik Kalesi ve tarihi eserlerin yer aldığı mahalleyi gezen Vali Cirit, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nce restore edilen Mithat Paşa Sarayı inşaatında incelemelerde bulundu. Mahalleyi yaya olarak gezen Vali Cirit, burada karşılaştığı mahalle sakinleri ile bir süre sohbet ederek, sorunlarını dinledi.
"KANYONU IŞIKLANDIRMAYI PLANLIYORUZ"
Ardanuç ilçesinde bulunan Cehennem Deresi Kanyonu’nun Arizona’daki Grand Kanyon’dan sonra dünyanın en yüksek kanyonu özelliğini taşıdığını belirten Vali Cirit, kanyon bölgesinin alternatif turizmde değerlendirecekleri noktaların başında geldiğini söyledi. Artvin olarak deniz, kum ve güneş turizminin dışındaki alternatif turizm alanlarında çalışmalarının olduğunu kaydeden Vali Cirit, “İlimiz karagölleri, nehirleri, tabiat parkı, biyosfer rezerv alanına sahip. Şu an gezi yaptığımız Cehennem Deresi Kanyonu dünyanın en yüksek ikinci kanyonudur. Kanyonun tanınırlığı ve bilinirliği yüksek fakat arzu edilen nitelik ve nicelik anlamında turiste ev sahipliği yapmış değil. Otantik kültürün ve çeşitli müziğin başkenti diyebileceğimiz özelliklere sahip bir il konumundayız” ifadelerini kullandı.
Valilik olarak eğitim ve turizme önem verdiklerini söyleyen Vali Cirit, “Çeşitli etkinlikler düzenleyerek doğa harikası ilimizin tanıtımını yapıp başta ülkemiz olmak üzere uluslar arası alanlarda herkese göstermek istiyoruz. Amacımız ilimizin turizmden hak ettiği payı alabilmesidir. Çalışmalarımız bu yönde aralıksız sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
Kanyonun girişinden son noktasına kadar olan yol boyunca kayaların üzerine ahşap merdiven yerleştirildiğini vurgulayan Vali Cirit, “Ancak yeterli değil. Önümüzdeki günlerde kanyonun ışıklandırılması projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Burası bir turizm destinasyon noktası olacaksa burayı ziyaret gelen turistlerin birkaç saat zaman geçirebilmelerini sağlamak amacıyla çeşitli mekanlar oluşturmamız gerekiyor. Kanyonun yüksekliğini Koruma Kurulu’ndan alacağımız izinle birlikte merdivenle daha üst kodlara çıkmayı arzu etmekteyiz” diye konuştu.