Artvin’de geçtiğimiz hafta meydana gelen ve 5 gün içerisinde aynı ahırda bulunan 3 büyükbaş hayvanının ölüm sebebi olan şarbon virüsü ile bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Artvin İl Sağlık Müdürlüğü ile Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen eğitimle halka yönelik "Şarbon ve diğer bazı hastalıklar" hakkında bilgilendirme yapıldı. Artvin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimde İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ali Dündar, Merkez Toplum Sağlığı Merkezi hekimlerinden Dr. Merve Uzal ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Mikail Kaya katılımcılara şarbon ve diğer hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Şarbon üzerine yoğunlaşılan programda hastalığın hayvanlarla temas ya da bunları besin olarak tüketmekle insana bulaşan, bakterilerin yol açtığı bir hastalık olduğu dile getirilerek, korunma yolları anlatıldı. Şarbon tedavisinde antibiyotik tedavisinin kullanıldığının dile getirildiği bilgilendirme toplantısında konuşan Dr. Merve Uzal, “Birçok antibiyotik şarbon bakterisini yok edebilir. Akciğer şarbonu olan hastalarda yüksek dozlarda antibiyotik verilir. Süresi yapılan testler sonucu bakterinin hala vücutta olup olmadığına bağlıdır. Deri şarbonu olan hastalarda ise, yaraların olduğu deri bölgesine pansuman yapılır. Herhangi bir cerrahi operasyona gerek yoktur. Ayrıca şarbon insandan insana bulaşmadığından hastanın yakınlarına herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur” ifadelerini kullandı.

Sunumda hastalığın bulaşması, korunması, tedavisi ile alınacak önlemler, hayvan aşılarının önemi, hayvan yaşamsal alanlarının temizliği hakkında çeşitli konulara değinilerek, sunum sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı.