GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), "Aşağı Fırat Havzasının Canlandırılması ve Turizminin Artırılması Çalıştayı" düzenledi. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Meclis Toplantı Salonu'ndaki çalıştayda, coğrafyanın, kader, kültür, kimlik ve tarihimiz olduğunu söyledi. 

Fırat Nehri'nin tarih boyunca rahmet, bereket ve kardeşlik getirdiğini vurgulayan Şahin, "Fırat bütün tarih boyuncu bütün medeniyetlerin en zengin dönemini yaşamış ve yaşatmıştır. Şimdi biz geçmişten aldığımız bu mirası geleceğe en iyi şekilde taşımamız ve bizim çocuklarımıza bizden daha iyi bir Gaziantep'i Fırat'ı bölgeyi teslim etmemiz gerekiyor" dedi.

Şahin; Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep'i de içeren bölgede bir çalışma yaptıklarını dile getirerek ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen ve ekibinin de çalışmaya uygun bir şekilde başka bir çalışma yaptıklarını vurguladı. 

 Gaziantep Valisi Erdal Ata da kentin sahip çok önemli değerleri bulunduğunu ancak bunların çok iyi değerlendirilemediğine dikkati çekti. 

Turizimde hak edilen payın alınamadığını ve Aşağı Fırat ile ilgili çalışmalar yaptıklarını aktaran Ata, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Gaziantep 5 bin 6 bin yıllık tarihi olan bir kent. İşte Dülük Antik Kenti, Zeugması, Yesemek'i, Karkamış'taki antik kenti, tarihi ören yerleri, müzeleri bunlar değerlendirildiği takdirde, şuandaki potansiyeli belki 10'a 20'ye katlama şansı var. Bunun yanında Karkamış Barajı ve Birecik Barajı’na baktığımız zaman maalesef adeta ‘suyun kıt olduğu yerden kocaman deniz’ diye tabir edebileceğimiz barajlarımız var. Bunlardan biz hiç faydalanamıyoruz."

Ata, söz konusu potansiyellerin yurt dışında çok iyi değerlendirildiğini belirterek bu çalışmanın devamının gelmesini temenni etti.

Metin Sözen ise Gaziantep'in çok hızlı yol aldığını, bunun da sorumluluk sınırlarını genişlettiğini söyledi. 

Fırat Havzası noktasında yapılan çalışmaların hızlanması için Yukarı ve Aşağı Fırat için yapılan çalışmalarda ortak dilin yakalanması gerektiğini anlatan Sözen, "Zenginliklerle boğulmuş bir Türkiye'nin en zengin bölgesinde bizim bunu kurtarmamız lazım" dedi. 

Fırat Havzası için hazırlanacak master planında bir bakış açısı yakalanması, projenin nerede nasıl çekilmesi ve hangi insanlarla çalışılmasının tanımlanması gerektiğini ifade eden Sözen, çalıştaya katılan herkesin fikirlerini önemsediklerini ve bunun master planına yansıyacağını kaydetti. 

Konuşmaların ardından ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Göksu, "Aşağı Fırat Havzasının" geleceğine ilişkin ulusal ve uluslararası çalışmalardan derlediği sunumu yaptı. 

Çalıştaya, Şanlıurfa ve Gaziantep'ten kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, kalkınma ajansları ile odalardan yetkililer katıldı.