Kayseri Sarız ilçesinde bir asırlık su değirmeni yeniden faaliyete geçecek. 25 yıl önce çalışması duran tarihi Uzun Yusuf Değirmeni'nin, restore çalışması tamamlanmak üzere.

Akarsu havzasında bulunan tarihi Uzun Yusuf Değirmeni’nin sahibi olan Uzun ailesi, değirmeni restore etmek suretiyle tarihe ve mirasa sahip çıkmaya, değirmenin yeniden hayat bulmasına çalışıyor. Restorasyon çalışmaları bir yıldır devam eden değirmenin Eylül ayı sonunda tam kapasiteli olarak üretime geçmesi hedefleniyor.

Eski adıyla Uzun Yusuf Değirmeni olarak bilinen, bir asırdan beri Uzun ailesi mülkiyetinde bulunan tarihi değirmen akarsu yatağında Yaylacı mahallesi sınırları içinde bulunuyor. Uzun Yusuf Değirmen’i 25 yıl öncesine kadar çalışıyordu. Çağın modern un değirmenlerine yenik düşmesi ve fazla ilgi görmemesi nedeniyle kapatılmıştı.

Dede mirası tarihi değirmenin restore edilmesi ve yeniden üretimi geçmesi için Sarız İlçe Belediye Başkanı Ömer Faruk Eroğlu’nun hazırlayıp öncülük ettiği proje Uzun Yusuf ailesi bireylerinden destek gördü. Değirmenin yeniden tamam kapasiteli olarak üretime geçmesi ve çevre düzenlemesi için çalışmalar sürüyor.

Değirmenin yeniden canlanması projesiyle birebir ilgilenen ve yoğun emek harcayan Başkan Ömer Faruk Eroğlu, değirmen ve çalışmalar konusunda şu bilgileri verdi: “Tarihi değirmeni yeniden canlandırmak ve tarihi mirasımıza sahip çıkmak adına böyle bir çalışma başlattık. Bir yıldır restorasyon için çalışıyoruz. Uzun Yusuf Değirmeni'ni un öğütür hale dönüştürdük. Bundan 20-30 yıl önce öğütülmek üzere Sarız civarından hayvanlar üzerinde değirmene un getirildiğini hatırlarım. Sağlıklı ekmek yemek isteyenlerin unlarını bu değdirmende öğüte bilirler. Eskiden suyun sürekli olması nedeniyle değirmen devamlı çalışırdı. İnşallah bundan sonrada İlçe ve Mahallerde yaşayan vatandaşlarımıza uzun yıllar hizmet verir.”