Cumhurbaşkanı Recep Tayyep Erdoğan, "Avrupa'nın ülkelerinin bir kısmında hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar adeta veba gibi yayılıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV) yaptırılan Minsk Camisi'nin açılış törenine eşi Emine Erdoğan ile katıldı.

Tarihi bir ana şahitlik ettiklerini belirten Erdoğan, açılışı Belarus Devlet Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile yapmaktan duyduğu bahtiyarlığı ifade etti.

Lukaşenko başta olmak üzere eserin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, "İnşallah bu ibadethane aynı zamanda Türk-Belarus dostluğunun da simgelerinden biri olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Belarus'un farklı köken ve inanca sahip insanların aynı çatı altında huzur ve barış içerisinde yaşadığı bir ülke olduğuna işaret eden Erdoğan, "Burada farklılıkların bir tehdit ve tehlike olarak değil büyük bir zenginlik olarak görüldüğüne şahit oluyoruz. Dinleri, kültürleri, inançları farklı olan insanlar aynı ortak gelecek vizyonuyla Belarus’un istikrarı, büyümesi, uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için var gücüyle çalışıyor." diye konuştu.

"Bombalar altından kaçan insanlara kapılarımızı kapayamayız"
Belarus’un bu özelliğinin, içinden geçilen sıkıntılı dönemde çok değerli olduğuna inandığını belirten Erdoğan, şu ifadelere yer verdi:

"Bu güzel manzaraya maalesef dünyanın birçok ülkesinde rastlamak mümkün değildir. Avrupa'nın ülkelerinin bir kısmında hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar adeta veba gibi yayılıyor. Sırf kimliği, kılık kıyafeti, inancı farklı olduğu için insanlar ayrımcı politikaların, şiddetin muhatabı olabiliyor. Bilhassa canlarını kurtarmak, kendilerine güvenli bir gelecek kurabilmek için dünyanın çalkantılı bölgelerinden kaçan mazlumların Avrupa kapılarına dayandıkları, buralarda yaşadıkları dramları hepimiz izliyoruz. Türkiye olarak 6 yıldır Suriye ve Irak’tan ülkemize gelen mültecileri burada anlatacak değilim, onlara ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Çünkü inancımızın gereği budur. Bombalar altından kaçan insanlara kapılarımızı kapayamayız. Açılışını yaptığımız bu cami kendisinin ülkesindeki Müslümanları sahiplendiğini göstermekte, Sayın Lukaşenko’yu bu noktadaki hassasiyeti sebebiyle şahsım ve milletim adına tekrar kutluyorum. Belarus halkının turizmde en önemli destinasyon olarak ülkemizi görmesinin de aramızda halklarımızın kaynaşması bakımından ne kadar önemli oluğunu ifade etmeyi de görev telakki ediyorum."

"İslam’ın gerçek değerlerini tanıtmada büyük rol oynayacaktır"
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Minsk Camisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, caminin sadece Belaruslu Müslümanlar için değil, bütün Belarus halkı için bir müjde olduğunu ifade etti.

İlk defa 14. yüzyılda Müslümanların Belarus topraklarına geldiğini ve kolayca halkın bir parçası olduğunu anlatan Lukaşenko, müslümanların da halk ile birlikte vatanlarını, kültürlerini ve geleneklerini koruduklarını söyledi.

Ülkelerinde barış ve huzurun çok önemli olduğunu vurgulayan Lukaşenko, herkesin kendi inancını yaşamasına değer verdiklerini belirtti.

Lukaşenko, “Biz bugün bu büyük camiyi açıyoruz. Çünkü bu cami Belarus’ta sadece Müslümanların evi değil aynı zamanda Belarus’un da kültürünün gelişmesine büyük katkı yapacak bir ibadethanedir. Eminim, dostum Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile yapılan bu cami bütün Belarus Müslümanları ve halkı için önemli bir manevi merkez haline gelecektir. Bu caminin açılışı umarım İslam’ın gerçek değerlerini tanıtmada büyük rol oynayacaktır.” ifadelerini kullandı.