Avrupa’da kilosu bin TL’ye satılan ve siyah elmas olarak bilinen trüf mantarı için Denizli’de doğal ortamın ardından suni ortamda da üretim çalışmalarına başlandı.
Orman Bakanlığı, 400 dekarlık trüf ormanı kurmak için harekete geçerken Denizli Orman Bölge Müdürlüğü çalışmalarını hızlandırdı. Avrupa’da kilosu bin TL’ye satılan ve siyah elmas olarak bilinen trüf mantarı için Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından suni üretim için sera kuruldu. Karahasanlı Mahallesi’nde kurulan serada suni olarak üretilen trüf mantarının kalitesi ve diğer çalışmalar yapıldıktan sonra satışıyla ilgili düzenlemeler yapılacak. Doğal ortamdan yılda 170 kilogram trüf mantarı elde edilirken, bölgeden toplanan trüf mantarlarının doğal hayatı bozmasının da önüne geçilebilmesi için suni trüf mantarı üretimi yapılmaya başlandı.
Trüf mantarının suni olarak üretildiği serada incelemelerde bulunan Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, "Daha önce trüf mantarlarının doğal ortamını tespit etmiştik. Doğal alanlar içindeki 7 hektarlık bir alanı da trüf aşılı fidanlarla ağaçlandırma oluşturduk. Bunlardan 5-6 yıl sonra trüf elde etmeye başlayacağız" dedi.
"TRÜF AŞILI FİDANLAR ÖZEL OLARAK HAZIRLANIYOR"
Karahasanlı Mahallesi’nde trüf aşılı fidan üretiminin yapıldığı bir bölge oluşturduklarını kaydeden Korucu, "Trüf aşılı fidanlar özel olarak hazırlanıyor. Burada trüf aşılı çok sayıda fidan var. Geçtiğimiz yıl bin 500 adet trüf aşılı fidan ürettik. Sadece meşe ile değil aynı zamanda kızıl ve karaçam fidanlarında da denemelerimiz var. Eğer tutarsa trüf aşılı fidanları bunlarda da üreteceğiz" diye konuştu.
"AVRUPA’DA TRÜF MANTARININ KİLOGRAMI 300 EURO"
Trüf mantarının Türkiye’de çok fazla tanınmadığını belirten Korucu şunları söyledi:
"Trüf mantarı Avrupa’da çok fazla tüketiliyor. Kilosunun 300 euro civarında satıldığını öğrendik. Trüf mantarı yemek olarak değil daha çok özel sos olarak kullanılıyor. Besin değerinin yüksek olduğu biliniyor. Avrupa’da bu mantar türünün değeri biliniyor. İnşallah yaptığımız bu proje sayesinde bizde de değeri anlaşılacak. Hem de Türkiye’de ne kadar üretilebilir, ekonomiye katkısı ne olur çalışmalarının da sonucunu görmüş olacağız. En geç 6 yıl sonra yapay olarak ne kadar trüf mantarı üretilmiş onu görmüş olacağız. Daha sonra da bu işin pazarlama kısmına geçilecek."