Avrupa’nın en büyük sinagogunda 41 yıl sonra bir ilk gerçekleşti. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen ve geçen yıl ibadete açılan Edirne Büyük Sinagogu’nda, Güneş ve Harun çifti görkemli bir törenle dünya evine girdi.
Edirne Büyük Sinagogu’nun restorasyonun tamamlanmasının ardından ibadete açılmasıyla birlikte 41 yıl aradan sonra ilk kez düğün törenini gerçekleştirildi. Edirne’de yaşayan Rufat ve Sara Mitrani çiftinin kızları Güneş ile İstanbul’da ikamet eden Selim ve Anita Esentürk çiftinin oğulları Harun’un, Büyük Sinagog’da Musev, inançlarına göre düzenlenen Huba ve Kiduşin törenini takiben Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından resmi nikah törenleri kıyıldı.
“RUHU OLAN BİR MEKAN EDİRNE’YE KAZANDIRILDI”
Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, “Bugün çok çok mutluyuz. Çocukluğumuzdan beri duyduğumuz küçük bir kelime ile başlamak istiyorum. 41 kere maşallah dememiz lazım, 41 sene sonrası için. Hakikaten bina olmanın ötesinde ruhu olan bir mekan oldu. Hepimizi türlü vesilelerle topladı. İnşallah burada oluşan enerjini, mesajların Türkiye’mizin her tarafına aynı güzellikte dağılmasını istiyoruz. Bunun içinde çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren de, “Bu mekan bizler için en başta bir restorasyondu, bir inşaai faliyetti. Ama gelinen noktada bu mekanın bir ruhu olduğunu görüyoruz. Edirne gibi ruhu olan bir şehre ruhu olan başka bir mekan kazandırılmış oldu” dedi.
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK SİNAGOGU’NDA 41 YIL SONRA BİR İLK
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Avrupa’nın fiili olarak en büyük Sinagogu’nda 41 yıl sonra bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Tahmin ediyorum sadece benim belediye başkanlık hayatımda değil. Neredeyse çok az belediye başkanına nasip olabilecek çok özel bir nikah. Edirne’de şu anda Avrupa’nın fiili olarak en büyük sinagoguna sahibiz. Edirne için bu çok onur ve gurur verici” ifadelerini kullandı.
SON NİKAH MİTRANİ ÇİFTİNE YAPILMIŞTI
Gürkan, Yahudi vatandaşların geleneklerine göre düğünlerinin sinagoglarda olduğunu hatırlatarak, “Edirne Büyük Sinagogu’nda son düğün 1975 yılında gelinin babası ve annesi Rufat ve Sara Mitrani çiftinin olmuştu. Bugün ilahi tesadüf 41 yıl sonra onun kızının düğünü ile sinagogun ikinci dönemini başlatıyoruz” şeklinde konuştu.
Güneş ve Harun çiftinin resmi nikah töreninin ardından kendilerine evlilik cüzdanlarını takdim eden ve nikah şehitliklerini yapan Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan da genç çifte mutluluklar dileyerek, “İstanbul’un fethinin 563’üncü yıl dönümünü bu yıl kutluyoruz. İstanbul’un fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet Han dedi ki, ‘Canlarınız, mallarınız emniyettedir. İnançlarınızı yaşamakta serbestsiniz’. Biz büyük sultan, insanlığın fatihi, barışı, kardeşliği, insan sevgisini bir arada özgürce yaşama felsefesini bizlere emanet eden Fatih Sultan Mehmet Han’ı hayırla ve rahmet anıyoruz” dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÖZEL DUA
Öte yandan, Türk Musevi Cemaati duahanları, resmi nikah töreni öncesi Edirne Büyük Sinagogu’nda yaptıkları duada, Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başarısı için özel olarak yer verdi.
2. ABDÜLHAMİD’İN FERMANIYLA YAPTIRILMIŞTI
Maftirimin (Yahudi dini müziği) doğduğu yer olarak da bilinen Büyük Sinagog, 1905’te yaşanan büyük yangında yok olan 13 sinagogun yerine 2. Abdülhamid’in fermanıyla yaptırıldı ve 1907’de ibadete açıldı. Fransız mimar France Depre’nin Viyana Sinagog’u örnek alarak projesini hazırladığı sinagog, 4 yıl yürütülen çalışmalar sonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 5 milyon 750 bin lira harcanarak restore edildi ve 2015 yılında yeniden ibadete açıldı.