TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, “Derin tarihi, kültürel, beşeri bağlar, din ve dil birliğimizle gelişen ilişkilerimiz, stratejik ortaklık vizyonuna taşınmış, dost ve kardeşliğimiz daha da perçinlenmiştir” dedi.

Azerbeycan’ın Ankara Büyükelçisi Khazar İbrahim, Azerbeycan Halk Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü nedeniyle resepsiyon tertipledi. Haydar Aliyev Parkı’nda gerçekleştirilen programa TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Ümit Dündar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ve çok sayıda davetli katıldı.

TBMM Başkanı Kahraman, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşliğin temelinin çok eskiye dayandığını belirttiği konuşmasında, “Derin tarihi, kültürel, beşeri bağlar, din ve dil birliğimizle gelişen ilişkilerimiz, stratejik ortaklık vizyonuna taşınmış, dost ve kardeşliğimiz daha da perçinlenmiştir” ifadelerini kullandı.

Kahraman Haydar Aliyev’in büyük bir devlet adamı olarak Azerbaycan’ın kuruluşunu sağlam temeller üzerine yaptığını kaydettiği konuşmasında onun açtığı yoldan İlham Aliyev’in kararlı adımlarla devam ettiğini aktardı.

Başta Nuri Paşa olmak üzere Kafkas İslam Ordusu’nun kahraman şehitlerini rahmet ve minnetle andıklarını belirten Kahraman, “Şehitlerimizi anarken, bugün Filistin’de de yine şehitlerimiz var. Bütün şehitlerimiz, bayrağımızın dalgalanması, devletlerimizin daha ötelere ulaşması için ellerinden gelen gayreti gösterenlerdi. Şehitlik en yüksek rütbe, Peygamber Efendimize komşu olmak demek. Bizim şehitlerimize sonsuz minnetimiz var. Cenabıhak hepsine rahmet eylesin” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, 1993’te Haydar Aliyev ile bağımsızlığını kazanan Azerbaycan’ın 100 yıl önce kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin varisi olduğunu belirterek, “Haydar Aliyev’in başlattığı yolu, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev devam ettirmektedir. Azerbaycan’ın muzaffer ordusu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli komutanlarının desteğiyle bölgenin ve Avrasya’nın en muzaffer, güçlü ordularından biri haline geldi” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Başbakan Yıldırım’ın mesajını iletti

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu resepsiyona katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Başbakan Binali Yıldırım’ın resepsiyon vesilesiyle gönderdiği kutlama mesajını iletti.

Çavuşoğlu’nun aktardığı mesajda Başbakan Yıldırım, şu ifadelere yer verdi:

“Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin 100. kuruluş yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyorum. Azerbaycan 1991 yılında ikinci bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana her alanda büyük başarılar elde etmiş, başarılara imza atmıştır. Kardeş Azerbaycan’ın bu kazanımlarında, 100 yıl önce temelini attığı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin de payı büyüktür. Azerbaycan’ın gelecekte de dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olacağına duyduğumuz inanç tamdır.

Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, kardeşlik anlayışı içinde varlığını sürdürmektedir. Biz merhum Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev’in en veciz şekilde ifade ettiği üzere bir millet, iki devletiz. Tarihsel bağlarımız, ortak kültürümüz, ortak dilimiz, ilişkilerimizin temelini teşkil etmektedir. Cumhurbaşkanlarımız ve başbakanlarımız göreve geldikten sonra ilk ziyaretini kardeş Azerbaycan’a gerçekleştirmektedir. Bu bizim için Azerbaycan’ın dış politikamızda da ne kadar önemli bir konuma sahip olduğunun açık göstergesidir. Son olarak, Cenap Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra 24-25 Nisan 2018 tarihlerinde ülkemizi ziyaret ederek bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Dostluk ve kardeşlikle yoğrulan bu bağların hiçbir zaman kopmamasını temenni ediyorum. Kafkas İslam Ordusu’nun, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü tekrar kutluyor, Başbakan Novruz Memmedov’a selam ve sevgilerimi gönderiyor, kardeş Azerbaycan halkının esenliği ve huzuru için en iyi dileklerimi sunuyorum.”