Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, başta Çanakkale olmak üzere zor günlerde yanımızda olan bir Azerbaycan'ın olduğunu belirterek, “Kardeş ülkemiz var. Kurtuluş Savaşı'nda kendilerinden para talep eden Mustafa Kemal Paşa’ya Azerbeycan makamlarının verdiği cevap manidardır. Azerbaycan makamları Mustafa Kemal Paşaya, Paşam bizim Türk Milletinde kardeş kardeşe borç vermez yardım eder derler. Bu davranışlar hiç hatırlardan çıkmamıştır." dedi.
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise konuşmasına "Size selam getirmişen" dörtlüğü ile söze başlayarak "Azerbeycan diyarından, Köroğlunun nigarından size selam getirmişem. Azerbeycanlı kardeşlerinizden sizin öz vatanınızdan ve sizin öz insanınızdan binlerce selam getirmişem" dedi. Milletvekili, özellikle de Özgür Türk Cumhuriyetleri gençleri olarak birbirlerini çok iyi tanıyıp sevmeli ve üzüntüleri bir, sevinçleri bir olan bir millet olmalıyız. Bu gençlerimize atalarımızın bir emanetidir." ifadelerini kullandı. Paşayeva, “Yalanlara karşı en ciddi mücadele yolu tüm dünyada gerçekleri daha çok anlatmak. Ermenistan’ın Karabağ’da, Hocalı’da açtığı yarayı dünyaya daha çok duyurmalı, yalanlara karşı gerçeklerle mücadele edilmelidir.” diye konuştu. 

Papa Francis’in, soykırım iddialarına destek veren sözlerine de değinen Azeri vekil, “Yalanları gerçek gibi aktarmak kendine din adamı diyen birine yakışmıyor. Papa büyük bir hata yaptı. Tüm dünyada yaşayan Türk kökenli insanların uyanması gerekir. Sözde Ermeni soykırımı iddialarının arkasında nasıl bir oyun oynandığını görerek, çalışmalarımızı artırmamız gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Osmanlı devletine övgüler dizen Paşayeva, Anadolu’da ve Balkanlar'da Bizans'ın hüküm sürdüğü dönem ile Osmanlı döneminde azınlıklara verilen hakların karşılaştırılması gerektiğini dile getirdi. Paşayeva, daha önce Bizans İmparatorluğu bünyesinde olan Ermeniler'e verilmeyen azınlık haklarının Osmanlılar döneminde daha fazlasının verildiğine dikkat çekti. Paşayeva, bölgedeki birlik ve beraberliği arttıracaklarını ifade ederek “Coğrafyamız üzerinde büyük oyunlar var. O kadar büyük oyunlar ki; Ortadoğu'ya baktığınız zaman büyük oyunların ne olduğunu görebilirsiniz. Bugünlerde Müslüman coğrafyasının yükü bizim insanımız üzerindedir. Çünkü ya bu Müslüman dünyasını bitirecekler ya da biz bu bu oyunları bozacağız. Bu oyunları bozmanın yolu da birlik ve dayanışmadır. Bakın ne türlü belalar üretiyorlar. O belalar bizim içimize de getirilmek istenecek. Birlik, beraberlik içerisinde buna izin vermeyeceğiz. Ona göre de bu konularda daha çok çalışacağız ve bu sözde Ermeni soykırımı iddialarına daha çok mücadele edeceğiz. Böyle bir soykırım tarihte olmamıştır. Bilmeniz gerekir. Soykırım sürgünü denilen olay bir sürgün değildi, o bir mahkemeydi. O zaman soykırım sözü yoktu zaten, bugün soykırım diyorlar. 1915'te soykırım sözü yoktu. Soykırım sözü 1948'te Polonyalı bir Yahudinin getirdiği bir sözdür. Katliam diye yargılamak istediler o zaman Osmanlı'yı." diye konuştu. 

Yaklaşık 2 saat süren konferans sonunda Milletvekiline Eshab-ı Kehf tablosu hediye edildi. Milletvekili Paşayeva, Afşindeki Eshab-ı Kehf'e hayran kaldığını belirterek Unesco için destek sözü vereceklerini belirtti.