Türkiye’de bulunan azınlık cemaatleri temsilcileri, Irak ve Suriye’de yaşanan savaşlardan dolayı ortaya çıkan mülteci sorununa dikkat çekmek amacıyla “Yüzyılın Dramı Sığınmacılar” konulu mülteci sergisi açtı.
Başta Irak ve Suriye olmak üzere özellikle Ortadoğu coğrafyasından Türkiye’ye ve Avrupa’ya yaşanan göçlere dikkat çekmek amacıyla Türkiye Süryani Katolik Patrikliği Genel Vekili Yusuf Sağ’ın öncülüğünde hazırlanan mülteci sergisi, Türkiye’de bulunan Rum, Ermeni, Musevi cemaat temsilcileri ve İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran’ın katılımıyla açıldı. Açılışta konuşan din adamları barış çağrısında bulundu.
Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bulunan St. Antuan Kilisesi’nde gerçekleştirilen mülteci sergisinin açılışına Türkiye Süryani Katolik Patrikliği Genel Vekili Yusuf Sağ, Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Türkiye Müsevileri Hahambaşı İshak Haleva, İstanbul Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Ruben Tierrablanca, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile İstanbul’da konsoloslukları bulunan birçok ülkenin temsilcisi katıldı. Etkinlik nedeniyle polis ekipleri kilise çevresinde ve girişlerinde güvenlik önlemi aldı. Etkinlik öncesinde katılımcılar, kilise bahçesindeki sergiyi gezdi.
Kilisede düzenlenen törende konuşan Türkiye Süryani Katolik Patrikliği Genel Vekili Yusuf Sağ, “Vatanından babamız İbrahim gibi yola çıkmış ve nereye gideceğini bilmeyen göçmen kardeşlerim, sizin apayrı bir yeriniz var yüreğimizde. Sizi selamlamadan başka söyleyeceğim bir şey yoktur. Ancak duamızdasınız yüreğimizdesiniz. Sizinle hep birlikteyiz” dedi.
Programa katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da konuşmasında, “İnsanlığın acı hikayesini St. Antuan Kilisesi’nde misafir ediyoruz. Bir bakıma kendi hikayemizle yüzleşiyoruz. Bu etkinlikte hepimiz bu acıyı dindirecek tek gücü vicdanı, insanlık vicdanını sahneye davet ediyoruz. Ya bu acıyı hep birlikte dindireceğiz ya da büyük bir utançla Allah’ın huzurunda hesap vereceğiz. Dünyanın işleyen bir kuralı varsa göç bu kuralın yanlış işlediğini gösteriyor. Dünyanın işleyen bir ahlakı varsa göç bunun ahlaksız olduğunu gösteriyor. Dünyanın bir geleceği varsa bu göç bunun karanlık olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Rum Ortadoks Patriği Bartholomeos ise, “Acı çeken kardeşlerimiz için evlerinden akrabalarından memleketlerinden olan kardeşlerimiz için sevgi ve dayanışma her zaman devam etmesi lazım. Hepimizin elinde muhtelif imkanlar var. İşte bütün bunların daimi bir şekilde yerine getirmemiz lazım. En önemlisi gerek Ortadoğu’da gerek çatışma olan dünyanın başka yerlerinde çatışmaların bu savaşların bitmesi en önemlisi budur. Ve herkesin evinde memleketinde işi başında kalmasının mümkün olmasıdır. Daha fazla sığınmacı daha fazla göçmen olmaması çok daha önemlidir” şeklinde konuştu.
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran da, “İnsanın ailesinden ve vatanından koparılması kendi yurdunda can güvenliğinin olmaması yurdunun onu düşman gören güçler tarafından işgal edilmesi ne kadar yaralayıcı. Günümüz dünyası iki yüzlülüğün hakim olduğu zalim ve gaddar bir dünya durumundadır. Bir yanda kamuoyu önünde barış adalet ve insanlık nutukları atılırken diğer taraftan da aynı şahıslarla işbirliği halinde olan çevreler kapalı kapılar arkasında stratejik işgal planları yapmaktadır. Sebepleri ne olursa olsun karşı karşıya olduğumuz bir göç olayı var ve biz bunun daha fazla mağduriyete sebep olmadan çözmek durumundayız. İnsanların hayatta kalma ihtimallerinin çok düşük olmasına rağmen kendilerini Akdeniz’in Ege’nin sularına atma halini anlamak zorundayız. Onarlın acılarını dindirmek can ve mal güvenliklerini sağlamak durumundayız” ifadelerine yer verdi.
Etkinlikte Irak Mülteci Korosu ilahi ezgilerden oluşan bir konser verdi.