Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel ödülünü Anıtkabir’e takdimiyle ilgili, “Başka ne yapayım bu cumhuriyetin ödülü” diyerek öğrencilere, “Nobel almak en önemli şey değil. Çok çalışın” tavsiyesinde bulundu.
Kimya alanında Nobel Ödülü kazanan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak Kampüsü’nde düzenlenen programa katıldı. Programa İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Davut Kavranoğlu ile İTÜ öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Programın yapıldığı salona ayakta alkışlanarak giren Aziz Sancar, salonda bulunanları selamladı. Programda ödül aldığı moleküler biyoloji ve DNA’lar üzerine sunum yapan Sancar, sunumunu İngilizce gerçekleştirdi. Sunum sonrasında Nobel Kimya Ödülü’nü alacağı gece yaşananları anlatan Prof. Dr. Sancar, heyecandan gece boyunca uyuyamadığını ve ödül aldıktan sonra onuruna verilen yemekte uyuyakaldığını ifade etti. Ödül aldıktan sonra işçilerin kendisini tebrik ettiğini anlatan Sancar, “Benim en çok değer verdiğim şey çok çalışmak” dedi.
‘CUMHURİYETİN ÖDÜLÜ’ SÖZLERİNE AYAKTA ALKIŞ
Nobel ödülünü Anıtkabir’e takdim eden Aziz Sancar, “Nobel Ödülü olarak verilen madalyayı hiç düşünmeden Anıtkabir’e verecektim. Millet soruyor kardeşim niye Anıtkabir diye. Başka ne yaparsın bu cumhuriyetin madalyasıdır” dedi. Sancar’ın bu sözleri salonu dolduran akademisyenler ve öğrenciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.
Ödül aldıktan sonra Türk milletinin kendisine büyük ilgi duyduğunu aktaran Sancar, “Gerçekten milletimizin bu kadar ilgi duyacağını sevineceğini bilmiyordum. Gösterilen ilgiden dolayı çok sevimdim. Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ettim. Ödülü Anıtkabir’e koyduk. Aldığımız para ödülü 325 bin dolardı. Benim hayattaki gayem kurduğumuz Türk Evi’ni yaşatmaktı. Nobel ödülünden para gelince oraya vermek olağan bir şeydi. Bunu duyan cumhurbaşkanımız gerekli desteği vereceğini söyledi. Ancak biz bunun Türk hükümetinin Türk Evi değil Türk milletinin Türk Evi olsun istiyorduk. Ben sizden bağış istemiyorum ama parası olan Türk Evi’ne katkı vermek isteyen Türk Evi’ni geliştireceğiz Türk Kültür Merkezi olacak ve kimse Atatürk’ü duymadım diyemeyecek. Ben Türk milliyetçisiyim Türk milletini Türk dünyasını ne kadar sevdiğimi herkes biliyor” diye konuştu.
“VATAN NAMUS BORCUNUZDUR”
Öğrencilere tavsiyede bulunan Prof. Dr. Aziz Sancar, “Gözünüzü seveyim. Politikayla uğraşmayın. Onunla uğraşanlar var. Çok çalışın. Nobel almak önemlidir ama en önemli şey değildir. Ne yapıyorsanız en iyisini yapmaya çalışın. Ben öğrenci iken günde 18 saat çalışırdım. Bu milletinize ailenize vatan namus borcudur” dedi.
Aziz Sancar konuşması sonrasında İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından ödül takdim edildi. Öğrenciler ve İTÜ yönetimi Sancar ile özçekim yapmayı da ihmal etmedi.