NİĞDE (AA) - Niğde'de 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi, motosikletin kask takılmadan çalışmasını engelleyen düzenek geliştirdi.

Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Dilek Öykü Ahraz, olay yeri inceleme şube müdürlüğünde görevli polis memuru babasının, ölümle sonuçlanan motosiklet kazalarından sonra eve üzgün gelmesine çok üzüldüğü için proje hazırladı.

Ahraz, motosiklet kazalarında can kaybını engellemek için haftada 2 gün eğitim gördüğü BİLSEM'de grup arkadaşı Efe Gündeğer'in desteğiyle kask takılmadığında uyarı veren ve motosikletin çalışmasını engelleyen bir düzenek geliştirdi.

Projeye "motokask" adını veren Ahraz, babasının çoğunlukla motosiklet kazalarına gittiğini ve yaşanan ölümler nedeniyle eve morali bozuk geldiğini belirterek, "Ben de bu kazalarda can kaybını nasıl azaltabilirim diye düşündüm. Bu kazalarda en büyük darbe kafadan alınıyor ve sürücü hayatını kaybedebiliyor. Babam da olayları anlatırken çok üzülüyordu. Bu nedenle böyle bir proje yapmak istedim." dedi.

Proje fikrini okul arkadaşı Efe Gündeğer'le paylaştığını aktaran Ahraz, Gündeğer'e desteğinden dolayı teşekkür etti.

Gündeğer ise düzenek hakkında şu bilgileri verdi:

"Kaskın içine dokunma sensörü yerleştirdik. Sürücünün kaskı takıp takmadığı bu sayede belli oluyor. Kaskın içerisindeki sensör motordaki kartımıza mesaj gönderiyor. Sürücü kaskı takmayıp kontağı çevirdiğinde sistemimiz 'lütfen kaskı takınız' şeklinde sesli uyarı veriyor. Sürücü kaskı takıp kontağı çevirdiğinde motor çalışıyor. Bu sayede motosiklet sürücülerine kask takma alışkanlığı kazandırmış oluyoruz."

Okulun teknoloji ve tasarım öğretmeni Ertuğrul Özar da öğrencilerden çok farklı proje fikirleri geldiğini dile getirerek, "Bunlardan biri de 'motokask' oldu. Bu sistem arabalardaki sisteme benzer. Arabalardaki anahtarsız çalıştırma sisteminin motosikletlere uygulanması." dedi.

Projeyi, "Samsung Geleceğin Mucitleri" bilim yarışmasına gönderdiklerini aktaran Özar, vatandaşlardan halk oylamasında destek beklediklerini ifade etti.