İzmir Kemalpaşa’da, Orman Yangınlarıyla Mücadele Tatbikatına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tatbikat sırasında yangın söndürme uçağından gelen suyun rüzgarın etkisiyle alana yayılmasıyla sırılsıklam oldu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, üzerindeki üniforma ile İzmir Kemalpaşa’da Orman Yangınlarıyla Mücadele Tatbikatına katıldı. “Barajların kralı Veysel Eroğlu” sloganları ve siren sesleri ile karşılanan Eroğlu, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü personeli ve vatandaşlarla tek tek tokalaştı, hatıra fotoğrafı çektirdi. Yangın tatbikatı programına, Bakan Eroğlu’nun yanı sıra İzmir Valisi Mustafa Toprak, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Manisa Orman İşletme Müdürü Yasin Yaprak, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu da katıldı. Tatbikatta, protokolün önünde bulunan geniş alanda yangın söndürme faaliyeti yapıldı. Rüzgarın etkisiyle dumana boğulan alanda, tatbikatı izleyen vatandaşlar kaçıştı, sandalyeler devrildi. Yangın söndürme uçağından gelen yoğun su, rüzgarın etkisi ile alana yayılınca Bakan Eroğlu’nun da bulunduğu protokol mensupları sırılsıklam oldu. Bakan Eroğlu daha sonra fidan dikerek ardından Karaorman Deposu İlk Müdahale Helikopter ekip binası açılışına katıldı.
“TERÖR BİR GÜN ONLARI DA YAKAR”
Tatbikat öncesi konuşan Bakan Eroğlu, “İzmir’e gelirken heybemiz dolu geliyoruz. Özel müjdelerimiz var. Valilikte açıklayacağım" dedi. Bugün sekiz şehidimiz olduğunu anlatan Eroğlu, şunları söyledi:
"Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Şehitler ölmez, bu kahramanlar sayesinde şanlı bayrağımız bu topraklarda ilelebet dalgalanacaktır. Bazı ülkelerin maşası olan hain terör örgütünü lanetliyorum. Onlara silah veren, kendi istihbarat örgütleriyle destek veren bütün ülkeleri lanetliyorum. Dünya teröre karşı mücadele etmek lazım. Zaman gelir terör bir gün onları da yakalar. Ey dünya, bütün devletler; teröre destek vermeyin, gelin Türkiye ile beraber mücadele edin. Zaten başladı, bir gün sizi de yakar bunu arzu etmeyiz. Soma’da iki yıl önce 301 vatandaşı kaybettik. Onlara da Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. 133 orman şehidimiz var. Onlara da Rabbim gani gani rahmet eylesin.”
“TÜRKİYE 21. ASRA MÜHRÜNÜ VURACAK”
Orman teşkilatıyla gurur duyduklarını söyleyen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin en köklü teşkilatlardan birisi. 3,5 milyar fidanı toprakla buluşturarak dünyada üstün bir başarıya imza attı. Eskiden orman teşkilatı sadece ormanlık alanlarda çalışma yapardı. 2011’de teşkilatın yapısını değiştirdik Türkiye ve yurt dışında çalışma yapıyor. Sahası çok genişledi."
Türkiye’nin çok büyüdüğünü, artık büyük bir güç olduğunu anlatan Eroğlu, şunları söyledi:
"Özellikle Afrika’da bir ajans kuruldu. Çöllerin daha kuzeye yayılmaması için yeşil bir duvar projesi başlatıldı. Biz de destek veren ülkelerden biriyiz. Türkiye kabuğunu kırdı, 21. asra mührünü vuracaktır. Ağaçlandırmada destan yazdık ama dünyada erozyonla mücadelede dünya lideriyiz. 500 milyon ton toprak, denizlere derelere akarken 500 milyon ton toprak kaybını 168 milyon tona indirdik. Ağaçlandırma ve erozyonla mücadelede lider konumuna geldik.”
YEDİ MİLYAR FİDAN DİKİLECEK
Ağaçlandırma çalışmalarının devam edeceğini dile getiren Eroğlu, Türkiye’yi yemyeşil yapacaklarını belirterek şöyle konuştu: “Eskiden yılda 70 milyon fidan üretirken şimdi 350 milyon fidan üretiliyor. 2023 yılında Türkiye’yi dünyadaki en büyük 10 ekonomi arasına taşımak istiyoruz. Allah nasip ederse dünyadaki her insan için bir fidan dikilecek. 7 milyar fidanı toprakla buluşturacağız. Başarı için hedef koymak gerekir. Allah’a şükürler olsun Türkiye büyük ve milletimizin büyük hedefleri var."
“PUTİN YARDIM İSTEDİ, EKİBİMİZİ EN ZOR YERE VERDİLER”
Orman teşkilatına teşekkür eden Eroğlu, şunları söyledi: “Şuanda yangınlarla mücadelede dünyadaki en ileri teknoloji bizde. Odamdan Antalya’da yangın çıksa yangını, bitki örtüsünü görüyorum. Helikopterin o anda nerede olduğunu, havadaki hızını odamdaki ekrandan görüyorum. Bir devletin büyükelçisi, adını vermeyeyim ‘ne olur bize de yardım edin’ dedi. 1937’den bu yana en düşük yangın Türkiye’de geçen yıl gerçekleşti. Rusya’da geçmiş yıllarda büyük bir yangın oldu. Putin Türkiye’den yardım istedi, bizim ekipler gitti. Tabii ‘Türkler de çok oluyor zor bir yere verip pişman olup gitsinler’ diye en zor yeri verdiler. Bizimkiler arslan gibi söndürdü. Putin de onlara takdirname verdi.”
Eroğlu, Türkiye’de devam eden projeleri de tek tek vatandaşlara hatırlattı.
ORMANLAR 7/24 GÖZETİM ALTINDA
Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez de, hem orman yangınlarına karşı uyardı, hem de çalışmalar hakkında şöyle bilgi verdi: “Orman yangınları deyince yeni bir sezona giriyoruz. Orman yangınları açısından bu dönemi kazasız, belasız, şehitsiz bir dönem geçirmeyi Allah’tan niyaz ediyoruz. Tüm çalışmalara rağmen yangın elbette çıkacak. Her an yangın çıkacakmış gibi ekiplerimiz teyakkuz halinde. Altı idari helikopter, beş amfibik uçak, 24 atar helikopter, 983 arazöz, 282 büyük su tankeri, 545 ilk müdahale aracı, 189 dozer ve 300’e yakın greyder ile 2 bin 300 araçla tetikte bekliyoruz. 776 kulede, dağların zirvesinde 360 derece görüş açılı kulelerle ormanlarımız 7 gün 24 saat gözetim altında. Eğer yangını büyütürseniz dünyanın gücünü yığsanız bazen hakkından gelemezsiniz. Yılanın başı küçükken ezilir.”
YANGINLARIN YÜZDE 76’SI DİKKATSİZLİK VE İHMALDEN
Türkiye’de 2 bin 500 yangın çıktığını belirten Üzmez, “Türk ormancısı komşu ülkelere, hatta Libya’ya dahil yangın söndürmeye giden bir ekip. Yangınların yüzde 76’sı dikkatsizlik ve ihmalden kaynaklanıyor. Avcı ateşi, piknik ateşi, söndürülmemiş sigara, trafik kazaları, yüksek gerilim hatları gibi nedenlerden ormanlarımız yanıyor. Yıldırım gibi doğa olaylarından yüzde 4 oranında yangın çıkıyor” diye konuştu.