Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, darbe girişiminde bulunanlarla ilgili, “Bu hainleri kimse hatırlamayacak. İsimlerini aileleri dahil olmak üzer unutmak isteyecekler. Kimse bunlara sahip çıkmayacak. Kimse bunlara ‘benim evladım’, ‘benim kardeşim’ demeyecek. Utanacaklar bunlardan ama bu millet 240 demokrasi şehidini ve 2 bin 190 gazisini ilelebet minnet ve şükranla hatırlayacak" dedi.
Bir dizi ziyarette bulunmak üzere İzmir’de bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Özel Meclis Toplantısına katıldı. Toplantıya, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve meclis üyeleri katıldı. Toplantıda, 15 Temmuz darbe girişimi hakkında konuşan Bakan Zeybekci, darbe girişiminde bulunanlar için, “Bu hainleri kimse hatırlamayacak. İsimlerini aileleri dahil olmak üzer unutmak isteyecekler. Kimse bunlara sahip çıkmayacak. Kimse bunlara ‘benim evladım’, ‘benim kardeşim’ demeyecek. Utanacaklar bunlardan ama bu millet 240 demokrasi şehidini ve 2 bin 190 gazisini ilelebet minnet ve şükranla hatırlayacak. 1789 Fransız Devrimi, 1600’lerde İngiliz Demokrasi Ayaklanması veya Amerika’daki kuzeyin güneye karşı galibiyeti olan Kuzey-Güney Savaşları gibi insan hakları savaşıdır bu. Onlardan çok daha üst seviyede sivil Türk demokrasi devrimi olarak hatırlayacak tüm dünya. Önümüzdeki 10 yıllar ve 100 yıllar boyunca tarihe bu şekilde yaşayacaktır. Elleri öpülesi insanlar böyle bir destan yazdı” dedi.
15 Temmuz akşam yaşadıklarını anlattı
15 Temmuz akşamı yaşadıklarını anlatan Zeybekci, “21.40 gibi yemek yerken uçakların Çankaya üzerinden gelip Meclise ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesine doğru alçak uçuşta olduğunu ilk gördüğümde ‘normal bir şey değil’ dedim. Saat 22.00 gibi hemen kalktım, eşimi çocuklarımı eve bırakırken durum ortaya çıktı. ‘Başbakanlığa, Çankaya’ya gidelim’ diye karar aldık, sonra baktık ki gidilmesi gereken yer milletin meclisi. Oraya gittiğimizde hakikaten oradaki durum içler acısıydı. Bu bildiğimiz klasik bir darbe değil. Meclis’te Dikmen kapısında aracımızı bırakmak zorunda kaldık çünkü içeri girmiyoruz. İçeri yaya yürümeye geçtiğimizde, nizamiyeye girdiğimizde direkt bizi hedef alarak otomatik silahlarla ateş edildiğini gördük. İlk defa kurşunun sesten önce geldiğini gördük” diye konuştu.
“Hevesleri kursaklarında kaldı”
“15 Temmuz’dan sonra birileri ağızlarının suyunu akıtarak ellerini ovuşturmaya başladılar” diyen Zeybekci, şunları söyledi:
“2001, 2002 yıllarındaki günleri tekrar yaşayabileceklerini düşündüler. Bu millet o elini ovuşturanların hevesinin de kursaklarında bıraktı. Bu Fransa’da olsaydı-olmasını tabii istemeyiz-Amerika’da, Japonya’da, Almanya’da, İngiltere’de olsaydı aylarca o borsa etrafında gelen geçen olmazdı. Kapısını açamazdı. Bankalar belini doğrultamazdı. Bu mübarek millet, haramı helali bilen bu millet vitrinlerden dökülen malları yerine koyup tankın karşısına koştu. Gezi, 17-25 olayları, darbe girişimi bir operasyonunun parçalarıydı, şimdi algı operasyonları ile bunu devam ettirmeye çalışıyorlar."
“Tam çalışmalarımızı bitirdik, o ihanet operasyonu başladı”
Türkiye’nin hedefleri olduğunu belirten Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sonuç belli. Türkiye olarak ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Türkiye, yüzde 6 ortalama ile büyümek zorunda olan bir ülke. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muhasır medeniyete ulaşmak zorunda olan bir ülke. Bizim zorunluluğumuz var. ‘Eşittir’den sonrasını tüm Türkiye olarak biliyoruz. ‘Eşittir’den öncesini hep beraber çalışıp doldurmamız lazım. Hükümet kurulduğu andan itibaren 50 gün boyunca hiç çıkmadan çalıştık. Yatırım destek ve teşvikler, ihracat destek ve teşviklerle ilgili dünyadaki yarışta dezavantajları avantaja dönüştürmek için yoğun çalışmalar yaptık. Tam her şey hazırlandı, son görüşmeleri yaptık. Bazı zorlamaları yaptık, 16 Temmuz’da son Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapacağız ve pazartesi günü Bakanlar Kurulundan sonra açıklama yapacağız, Türkiye’nin yeni ekonomi ile ilgili, yatırım destekleriyle ilgili yeni konseptini, her şeye cevap veren çalışmalarımızı bitirdik, 15 Temmuz gecesi maalesef o ihanet operasyonu başladı.”
Yatırım teşvik paketi
Bakan Zeybekci, yeni yatırım teşvik paketleri hakkında bilgi verdi. Türkiye’ye yabancı yatırımcıların gelmesi için her türlü imkanı sağlayacaklarını ifade eden Zeybekci, “Yatırım teşvik sistemi ile ilgili düzenlemeleri de aktaran Zeybekci, "Birçok düzenlemesi Meclis’ten geçti. Bu hafta Torba Kanunda son düzenlemeleri geçiliyor. Komisyondan geçti. Bu hafta bu geçmeden Meclis tatile gitmeyecek. Şuanda Meclis gündeminde ikinci sırada. Yatırım teşvik sistemimizde dört sac ayağı üzerine oturmuş teşvik sistemimiz vardı. Burada şöyle bir mantık vardı; tabiri oturmayabilir ama saldım çayıra mevlam kayıra. ‘6. bölgeye teşvik verdim, gidin orada yatırım yapın.’ O öyle olmuyor. 6. bölge değil de 66. bölge teşviki versen de gitmez. Biz bu yatırım paketleriyle Türk mucizesini gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye’yi, Avrupa’nın 6-7., dünyada 18. ekonomik gücüne sahip olan ülke konumuna getireceğiz. Türkiye olarak yenilenebilir enerjide, sağlık sektöründe, savunma sanayinde, bilişim teknolojilerinde, elektronik sektörlerde önünde bir fırsat var. Bunları değerlendireceğiz. Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisinde 50 milyar dolar bir yatırım olacak. Bununla ilgili kapsamlı çalışmalar yeni teşvik paketleriyle gerçekleşecek. Bu paketle ilgili bütün yetkiler alınacak. Yabancı yatırımcılara her türlü imkan sağlanacak. Eğer bunlar yetmezse gelin beraber yapalım denecek" ifadelerini kullandı.
Başbakan ile görüşecekler
İzmir’deki teşvik sorunu ile ilgili de Bakan Zeybekci, konuyu Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte özel olarak ele alacakları ifade etti. İzmir’de teşvik gibi bekleyen sorunlarla ilgili kentin paydaşları ile birlikte özel bir toplantı yapılacağını söyleyen Zeybekci, ”İzmir’de stratejik yatırımlar hakkında çalışmalar yapacağız. Teşvik ile ilgili Başbakanımızla birlikte sizleri bir araya toplayarak konuşacağız. İzmir’de neler yapabilirizi, bunu konuşacağız” dedi.
"Haksız rekabetin de önüne geçeceğiz"
Rusya ile çok daha iyi anlaşmalar yapacaklarını da belirten Zeybekci, "İran’la önemli ticaret hamleleri gerçekleştireceğiz. Biz bunu üç sene önce söyledik. Dünyada AB’nin tüketim ve satın alma alışkanlıkları değişti. AB’nin ekonomik beklentileri düşük olduğu için stok yapmak istemiyor. Sipariş verdikten bir hafta sonra ürünü aldığı bir tek Türkiye var. AB’nin şu an Türkiye ile ticaret hacmi yüzde 50’ye ulaştı. AB’nin kendi içindeki ülkelerle arasındaki ticaret oranı yüzde 75. bizim hedefimiz buraya ulaşmaktır. Türkiye’de hedefiz sadece ihracat yapmak olmayacak. Haksız rekabetin de önüne geçeceğiz” açıklamasında bulundu.
“Hak ettiği cezaları almalarını diliyoruz”
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, darbe girişimi ile ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’yi bölmek isteyen o karanlık güçlerin düşüncelerini sukut-u hayale uğrattık. Bu menfur olayda gördük ki bu ülkeyi bize emanet eden ulu önder Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün 1923 yılında ‘Türkiye Cumhuriyeti demokrasi esasına dayalı bir devlettir’ şeklinde ilan ettiği laik demokratik bir Türkiye Cumhuriyeti mirasına sonsuza kadar sahip çıkmak hepimizin ortan sorumluluğudur. Hainlerin en kısa sürede hak ettiği cezaları almalarını diliyoruz.”
“Bizimle baş edemeyecekler”
Darbe girişiminin ardından uluslararası arenada Türkiye’ye ilişkin algının negatif düzeyde yükseldiğini ifade eden Yorgancılar, “Algı operasyonlarını üzülerek takip ediyoruz. Öyle gazete manşetleri var ki Türk ekonomisinin de darbeye uğrayacağına dair taraflı yayıncılık adına ne varsa bu yayınları yaptılar. En son bir Alman firması İstanbul’da düzenlenecek bilişim fuarını iptal etmiştir. Yalan haberlerin hepsini takip ediyoruz. Yapsınlar, uğraşsınlar ama bizimle baş edemeyecekler. Dünyanın gözü kulağı ülkemizde iken Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızın, ekonomi yönetimimizin süreci başarılı yönettiğini gördük. İş dünyası olarak teşekkür ediyorum” dedi. Yorgancılar, teşvik konusundaki taleplerini de dile getirdi.
Toplantı, Bakan Zeybekci’nin meclis üyelerinin sorularını cevaplamasının ardından sona erdi.