Şanlıurfa’da yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı ile ilgili bilgi veren Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, toplantının ilk gündem maddesinin GAP Projesi olduğunu belirterek, projenin yapımında son noktaya gelindiğini müjdeledi.
Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın bitiminde açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, övgü yağdırdığı Şanlıurfa’ya teşekkür ederek konuşmasına başladı. Artık Bakanlar Kurulu toplantılarını farklı şehirlerde yapmak istediklerini de belirten Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ilk gündem maddesinin ise gençlik yıllarından itibaren ülke gündeminde olan GAP Projesi olduğunu ifade etti. Projede sona gelindiğinin müjdesini veren Kurtulmuş, "Bugünkü Bakanlar Kurulu Toplantısında ilk ele aldığımız konu GAP projesidir. Kalkınma Bakanı Cevdet yılmaz, uzun uzun brifing olarak, son gelinen durumu anlattı. GAP toprak su ve insan kaynaklarının entegre, sosyoekonomik, sürdürülebilir bir şekilde ele alındığı bölgesel kalkınma planıdır. Türkiye’nin bizim ta gençlik yıllarımızdan itibaren önemli ülkenin en önemli bir projesidir, bölgesel bir projedir. Sosyal, ekonomik, kültürel bir projedir. Örnek projelerimizden birisidir. Son noktaya gelmiş olması Türkiye için sevindiricidir. Sulama ve enerji yatırımlarında sona doğru gelindiğini görmek memnun edici. Bir takım hizmetlerin, alt yapı çalışmalarının devam ettiğini biliyoruz. Yıllık 7 milyar dolarlık bir ekonomik getirisi olacağı hesaplanıyor. Bu bölgedeki projeye, GAP projesine verilen önem herkesin gözü önündedir. Sadece ana sulama kanalları itibariyle 800 kilometre, AK Parti zamanında yapılmıştır. Bu bölgedeki duble yollar, 2002’den bugüne kadar 7 kat arttırılmıştır. Türkiye ortalamasında artış 4 kat olmasına rağmen. Bu bölgeye yatırım bakımından kendisinden önceki 12 yıl ile kıyaslandığında 2 kattan fazla yatırım miktarı arttırılmıştır. İlk tasarlandığı şekli ile bitecektir. Güneydoğu Anadolu’nun kalkınması, durmadan devam edecektir. İki değişken ile GAP projesinin güncellenmesi, bölgesel yatırımları bakımından önemlidir" dedi.
GAP projesinin bitmesinin ardından ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun gelişmesi için yeni projelerle hükümetin bölgedeki yatırımlarını sürdüreceğini de sözlerine ekleyen Kurtulmuş, "GAP bitmek üzere ama Güneydoğu Anadolu’nun gelişmesi ile yeni proje ve perspektiflerle hükümetimiz yoluna devam edecektir.Maalesef son terör olayları ile bu bölgenin kalkınması bakımından yeniden eğitimde, istihdamda, ulaşımda barajların yapımında, sulama kanallarının bitirilmesinde insan kaynakları gücünün arttırılmasında, kurumların kapasitelerinin arttırılmasında yeni bir perspektife ihtiyacımız olduğu görülüyor" diye konuştu.
"SURİYELİLERİN UZUN SÜRE KALMASI KAÇINILMAZ"
Kabinenin gündemindeki diğer konunun ise Suriyeli mülteciler konusu olduğunu belirten Kurtulmuş, toplantıda Yalçın Akdoğan’ın ise konuyla ilgili uzun uzun sunum yaptığını ifade etti. Türkiye’de 2 milyon 749 bin 144 Suriyeli bulunduğunu belirten Kurtulmuş, bunlardan yaklaşık 26 bin kişinin çadırlarda yaşadığını ifade etti. Suriyeli mülteciler konusunun uzun süre ülke gündeminde kalacağını belirten Kurtulmuş, "Suriyelilerin daha uzun süre, buralarda bu bölgede kalması, misafir edilmesi kaçınılmazdır. Bu çerçevede AFAD vasıtası ile mülteciler stratejisi planı yapılmıştır. İlk gözden geçirilmesini bu toplantıda yaptık. Bu anlamda eğitim, istihdam, barınma gibi insan hayatını ilgilendiren konuların dışında Suriyelilerin sosyal entegrasyonu kısmında durulmuş, ayrıca AB Mülteciler Antlaşması kapsamında, mültecilere yapılacak olan bir takım projelerin AB fonları kapsamında fonlanması ile ilgili çalışmalara da detaylı bir şekilde başlanılmıştır" dedi.
GAZİANTEP, ŞANLIURFA, HATAY, KİLİS VE MARDİN’E ’MÜLTECİ’ MÜJDESİ
Kurtulmuş, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kilis ve Mardin illerinde mültecilerle ilgili yapılacak çalışmalara sistematik destek verileceğini belirtti. Kurtulmuş, "Özellikle 5 ilimizde, yani nüfusuna oranladığımız zaman Suriyeli mültecileri gerçekten ev sahipliği yaparak bağrına basan Gaziantep Şanlıurfa Hatay, Kilis ve Mardin ilinde yapılacak çalışmalar ayrı perspektifle ela alınmıştır" ifadelerini kullandı.
MERKEZ BANKASI BAŞKANLIĞINA MURAT ÇETİNKAYA’NIN ATANMASI
Kurtulmuş, uzun süredir kamuoyunun beklediği Merkez Bankası Başkanlığı’na atamanın da gerçekleştiğini ifade etti. Çetinkaya’ya Türkiye’nin 2023 hedeflerine uyumlu bir şekilde çalışacağı bir dönem dileyen Kurtulmuş, "Bugün imzaladığımız bir atama ise kamuoyunun bir müddet beklediği atamadır. Merkez Bankası başkanlığına Murat Çetinkaya, Bakanlar Kurulumuzda açılan imza ile atanmıştı. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyoruz. İnşallah Merkez Bankası’nın Türkiye’nin 2023 hedefleri ile uyumlu bir şekilde, Türkiye’de ekonominin tüm yönleri ile ele alarak, kendi sorumluluklarını yerine getireceğini başarılı bir dönem geçireceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.
İSRAİL İLE ANLAŞMA SAĞLANDIĞI İDDİALARI
Kurtulmuş, İsrail ile anlaşmanın sağlandığı iddiaları ile ilgili soru üzerine ise Türkiye’nin en başından itibaren gündeme getirdiği özür dileme, ambargonun hafifletilmesi ve tazminat taleplerinin bütünüyle yerine getirilmediği takdirde anlaşmanın olmayacağını söyledi. Kurtulmuş, "Türkiye baştan itibaren 3 temel konuyu gündeme getirmiştir. Arkasında durduğunu bugün itibariyle arkasında durduğunu ifade etmek istiyorum. Bunlar, özür dilenmesi, ambargonun hafifletilmesi, Mavi Marmara şehitlerine tazminat ödenmesidir. Büyük oranda mesafe alındığını biliyoruz. Bu üç meselenin de bütünüyle yerine getirmeden böyle bir anlaşma olmadığı görüşümüzü tekrarlamak istiyoruz" şeklinde konuştu.
"SURİYE’NİN TAMAMINDAKİ GELİŞMELER, TÜRKİYE’Yİ BİREBİR İLGİLENDİRİYOR"
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye’nin Suriye’ye 911 kilometre uzunluğunda sınırı bulunduğunu hatırlatarak, Suriye’nin tamamındaki gelişmelerin Türkiye’yi birebir ilgilendirdiğini ifade etti. Türkiye’nin Suriye hassasiyetini tüm dostları ile paylaştığını ve dostu ülkelerin de saygı göstererek, dikkate almalarını isteyen Kurtulmuş, şöyle konuştu;
"Suriye’deki gelişmeler, özellikle Kuzey Suriye değil Suriye’nin tamamındaki gelişmeler, Türkiye’yi birebir ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye’de 911 kilometre Suriye ile sınırı var. Her bakımdan ilgilendiriyor. Sadece mülteciler, sadece sosyal sorunları değil, siyasi olarak atılacak her adım da Türkiye’yi birinci dereceden etkilemektedir. Türkiye sınırının öteki tarafındaki siyasi gelişmelere, Türkiye çok uzaktaki bir ülke gibi kayıtsız kalamaz. Bu anlamda özellikle Türkiye’nin içerisinde terörle büyük bir büyük mücadele verilip, bu kadar ağır bir fatura ödediğimiz dönemde, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine destek anlamına gelebilecek herhangi bir siyasi gelişmeyi kabul etmemiz, mümkün değildir. Bu çerçevede Türkiye’nin tüm dostları ile bu görüşünü her platformda paylaştığını tüm kamuoyunu biliyor. Bu anlamda ortak bir noktaya gelene kadar, dostlarımızın da bu konudaki hassasiyetlerimize saygı göstermeleri ve dikkat almaları gerektiğini bir kere daha ifade etmek istiyorum."
KİŞİSEL VERİLERİN İNTERNETE SIZMASI
Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda, kişisel verilerin internet sitelerine sızdırılması konusunun da gündeme geldiğini söyleyen Kurtulmuş, "Kişilerin verilerin korunması hakkında spekülasyonlar da göz önünde bulundurularak, bu anlamda Nüfus ve Göç İdaresi Başkanlığı vatandaşlık hizmetleri birimimiz, ilgiler tarafından bilgilendirilmiş, kişisel verilerin korunması ilgili olarak da gerekli çalışmalar gözden geçirilmiştir" ifadelerine yer verdi.
Bu sızmaların resmi kaynaklardan ya da resmi kurumdan olmadığını belirten Kurtulmuş, tekrarlanması ihtimaline karşı gerekli ilave tedbirlerin alındığını ve süreçle ilgili başlatılan soruşturmaların ise titizlikle yürütüldüğünü ifade etti.