Giresun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Şükrü Kalafat, bir süre önce sona eren avlanma sezonunun ardından yeni sezon hazırlıklarına şimdiden başladıklarını belirterek Mayıs ayındaki hava şartlarının önümüzdeki sezonun palamut avını etkilediğini söyledi.
Kooperatif Başkanı Kalafat, 1 Eylül 2015 tarihinde başlayan ve 15 Nisan 2016’da sona eren avlanma sezonunu değerlendirdi. Av sezonuna Palamut ve İstavrit avı ile başladıklarını belirten Kalafat, "Bu sene palamut az oldu. İstavritte de orta seviyede bir avlanma yaptık. Hamsi avlanma sezonu erken başladı. 1,5 ay yoğun bir avlanma sezonu yaşadık. ’Önceki yıllara göre Hamsi sezonu iyi geçti’ diyebiliriz" dedi.
Yılbaşından sonra yeniden istavrit avına çıktıklarını anlatan Kalafat, "Şubat Mart aylarında bir şey olmadığı için ağlarımızın bakımını yaptık. Orta düzeyde bir balıkçılık sezonu geçirdik. Palamut bir sene olur bir sene olmaz. ’Mayıs ayında hava mevsim şartlarında giderse seneye Palamut’ta ümit var’ demektir. Mayıs ayı palamutta döllenme ayıdır. İnşallah bereketli olur" ifadelerini kullandı.
Her sene ayrı bir ümitle denize açıldıklarını vurgulayan Kalafat, "Ümidimiz her sene olur. Her sene ümitli hazırlanırız. Bu deniz boş olsa bile ayrı bir heyecanla çıkarız denize. Hiçbir şey yakalayamazsak bile geliriz limana teknemizi bağlarız, kendi kendimize düşünürüz. Denizden yoğruluyoruz buradan geçiniyoruz, kar-zarar kafa kafaya geçiniyoruz. Bazı sezon zarar ettiğimiz de oluyor. Bu sene kafa kafaya geldi. Ortalama 25 kişi ile çalışıyoruz. Her birinin aileleri var. İyi kötü bu çarkı döndürmemiz lazım, şükrediyoruz" şeklinde konuştu.
Gelecek sezon öncesi çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Kalafat, şöyle sürdürdü:
"Ağlarımızı yığdık, teknelerimizi bağladık. Kızağa çıkacak olan çıkacak, makineye bağlanan bağlanacak. Buz makinesi, ağıydı bayağı bir uğraş var şimdi. Ağlarımızın tamiratına başlayacağız. 1-2 ay bununla uğraşırız. Eylül ayında da bismillah der tekrar denize çıkarız."