Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 8 Eylül Uluslararası Okur Yazarlık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, 750 milyonun üzerinde insanın okuma yazma bilmediğini belirterek,2030 gündeminin merkezinde okur yazarlığın yer aldığını, okur yazarlığın insan haklarının, kadın erkek eşitliğinin ve sürdürülebilir toplumların temelini oluşturduğunu vurguladı.
BM Enformasyon Merkezinden yapılan açıklamaya göre, 8 Eylül Uluslararası Okur Yazarlık Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında “2030 gündeminin merkezinde okur yazarlık yer alıyor” diyen Ban, okur yazarlığın insan haklarının, kadın erkek eşitliğinin ve sürdürülebilir toplumların temelini oluşturduğunu vurguladı. Ban, “Okur yazarlık aşırı yoksulluğu sonlandırma ve insanların refahını arttırma çabalarımızın olmazsa olmazını teşkil ediyor. Bu nedenle Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi herkesin yaşam boyu kaliteli eğitime ve öğrenime erişimini sağlamayı amaçlıyor” dedi.
Ban, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin dördüncüsünün amaçlarından biri de tüm gençlerin okur yazar olmalarını, bu birikimden mahrum kalmış olanların büyük bölümüne de okuma yazma öğrenme imkanı tanınmasını sağlamaktır” ifadesini kullandı.
Elli yıl önce Uluslararası Okur Yazarlık Gününün ilk ilan edildiği dönemde eğitimin insanları ve toplumları güçlü kıldığının vurgulanmasının hedeflendiğini ifade eden Ban, aradan geçen zamanda insanlığın bu alanda önemli ilerlemeler elde ettiğini ancak hala herkesin okuma yazma bildiği bir dünyanın inşa edilemediğini söyledi. Ban, “Dünyamızın gittikçe dijitalleştiği ve bilginin zenginleştiği günümüzde karşımıza yeni fırsatlar ve zorluklar çıkıyor” değerlendirmesini yaptı.
“115 milyonu gençler olmak üzere 750 milyonun üzerinde yetişkin insan okuma yazma bilmiyor” diyen Ban, bu grubun üçte ikisini kadınların oluşturduğunu belirtti. Ban, “250 milyon kadar ilkokul çağı çocuk temel okuma yazma becerilerinden mahrum. Hiç okula gitmemiş çocuk ve ergen sayısı ise 124 milyon” dedi.
Sürdürülebilir Kalkınmanın önündeki bu engellerin, kararlılık ve gerekli kaynaklarla desteklenen doğru politikaların uygulanması yoluyla aşılabileceğini ve mutlaka aşılması gerektiğini ifade eden Ban şunları kaydetti:
“Okula gidemeyenlerin kaliteli eğitim almalarını sağlamalı, eğitimin kalitesini artırmalı ve yetişkinlerin eğitim ve öğrenimini desteklemeliyiz.”
Ban, “Uluslararası Okur Yazarlık Gününde tüm hükümetleri ve özel sektör dahil tüm ortaklarımızı, 2030 Gündemi vizyonunu gerçeğe dönüştürmek ve barışı ve adil, kucaklayıcı ve sürdürülebilir toplumları inşa etmek için herkesin okur yazar olmasını sağlamak üzere güç birliği yapmaya çağırıyorum” diyerek mesajına son verdi.