Beşiktaş Belediyesi’nin ‘Barışmak’ temasıyla hayata geçirdiği Uluslararası Çağdaş Heykel Sempozyum tüm hızıyla devam ediyor. Sempozyum kapsamında heykeltraşlar tarafından yapılan heykellerin şekillendirilmesinde sona yaklaşıldı.
8 Nisan’da Ortaköy Vadisinde ‘Barışmak’ temasıyla hayata geçirilen Uluslararası Çağdaş Heykel Sempozyumunda sona yaklaşıldı. Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen heykeltraşlar mermer kalıplarını sanat eserine dönüştürebilmek için yaklaşık üç haftadır çaba sarf ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Sempozyum kapsamında heykeltraşlar mermer kalıpların yanı sıra paslanmaz çelik yapıları da sanatsal eserlere dönüştürüyor. Sempozyumun bitimine sayılı günler kala, heykeltraşlar eserlerini tamamlayabilmek için çalışmalarını hızlandırdı. Barışmak temasıyla dünyaya önemli mesajlar vermeyi hedefleyen sempozyum 2 Mayıs günü düzenlenecek kapanış töreniyle sona erecek.
HEYKELLER BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ ÇİÇEK FESTİVALİNDE SERGİLENECEK
Uluslararası Çağdaş Heykel Sempozyumunda sanatçılar tarafından üretilen heykeller 6-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Beşiktaş Uluslararası Bahçe ve Çiçek Festivalinde sergilenecek. Festival kapsamında ‘Barışmak’ temalı heykeller ilçenin çeşitli noktalarına yerleştirilerek vatandaşların beğenisine sunulacak. Düzenlenen festival sonrasında ise eserler, ilçenin çeşitli yerlerinde sergilenerek, Beşiktaş’ın önemli eserleri arasında yerini alacak.
“BARIŞMAK DUYGUSUNU HERKESE YANSITMAK İSTİYORUZ”
Uluslararası Çağdaşa Heykel Sempozyumu küratörlüğünü yapan Beşiktaş Belediyesi Sanat Danışmanı Özlem Alıcı, “Beşiktaş Belediyesinin düzenlemiş olduğu Uluslararası Çağdaş Heykel Sempozyumu 8 Nisan 2 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Sempozyum kapsamında Brezilya, Hollanda, Yunanistan ve İtalya’dan olmak üzere dört tane yabancı sanatçımız, altı tane de Türk sanatçımız eserlerini sergiliyor. Altı sanatçımız metal heykel yaparken, dört sanatçımız da mermer yontuyor. Sempozyumun temasını ‘Barışmak’ olarak belirledik. Bu sene Beşiktaş Belediyesi’nin düzenleyeceği Çiçek Festivali’nin teması da ‘Barışmak’ olduğu için bizde heykellerimizi o zaman göre ayarladık. Bu hafta sonu sempozyumumuz bitiyor ve 6 Mayıs’ta ilk defa Beşiktaşlıların beğenisine sunulacak. Daha sonrada ilçenin belirli yerlerine yetiştirilecek. Barışmak duygusunu herkese yansıtmak istiyoruz” dedi.
HEYKELTRAŞLAR ÇEŞİTLİ FİGÜRLERLE BARIŞI ANLATMAYA ÇALIŞACAK
Sempozyum kapsamında Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Hollanda, İtalya ve Yunanistan’dan katılan heykeltraşlar, paslanmaz çeliklere ve mermerlere yaptıkları figürlerle insanlara barışı anlatmaya çalışacaklar. Mermeri yontarak kız çocuğu figürü ile barışı anlatmaya çalıştığını söyleyen heykeltraş Kadriye İnal, “Ben sempozyumda kız çocuğu teması üzerinde çalıştım. Özellikle barış deyince umut akla gelmesi lazım. Dolayısıyla da geleceğe dair umudu temsil edende çocuklar olduğu için ben çocuk yapmak istedim” diye konuştu. Kuş tüyünü temsilen çelikten divit kalem yapan Heykeltraş Kemal Tufan ise, “Bu yıl Beşiktaş Belediyesinin düzenlediği Uluslararası Çağdaş Heykel Sempozyumunda on kişi olarak çalışıyoruz. Ben kuş tüyünü temsilen paslanmaz çelikten, divit kalem yapıyorum. Bu yıl ki konumuzu olan ‘Barışmak’ kelimesini doğal bir kayanın üzerine görme engellilerin alfabesi ile yazmak istiyorum. Herkesin kolayca okuyamayacağı bir yapı olacak ama onun içeriği barışı temsil eden güvercinin kanadından koparılmış bir tüy olduğu için anlamlı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.