Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, siyasi iktidarın, basın, ifade ve düşünce özgürlüğü, hak ihlalleri konusunda, kişi hak ve hürriyetleri ile can güvenliği noktasında onarılmaz yaralar açtığını belirtti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımlayan Baro Başkanı Çıtırık, cumhuriyetin, demokrasiyi ve ulusal egemenliği içinde barındırdığı sürece fazilet olduğunu vurguladı. Çocukların geleceği için bu kavramlara sahip çıkılması gerektiğini aktaran Çıtırık, “29 Ekim 1923 karanlığa karşı başkaldırıdır. 29 Ekim 1923 ulusal onurdur. 29 Ekim 1923 sonu olmayan bir başlangıçtır. Cumhuriyet aydınlanmadır, özgürlüktür. Cumhuriyet halka dayanmaktır.” dedi.

Cumhuriyet devrimleri ve kazanımlarının erozyona uğratıldığını vurgulayan Çıtırık, “Yoksulluk ve olanaksızlıklar içerisinde güçlü bir şekilde temelleri atılan cumhuriyetin, özellikle dini siyasete alet eden, aydınlatma özelliğinden rahatsızlık duyan ve bu nedenle rejimi kendisine engel olarak gören zihniyet tarafından, tüm kazanımları ortadan kaldırılıp, içi boşaltılmıştır.” ifadelerini kullandı.

KAÇAK SARAY’IN SAKİNİ, TEK ADAMLIK İSTİYOR

Çıtırık, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan, ama ülkemizde sanki başkanlık sistemi varmışçasına davranan ‘kaçak sarayın sakini, amacını her fırsatta ortaya koyuyor; tek adam olmak ve tek başına ülkeyi yönetmek. Siyasi iktidar, Türkiye’yi parlamenter demokrasiden uzaklaştırıp, başkanlık sistemine geçirmek istiyor. Önümüzdeki seçimde, parlamentoda, anayasayı değiştirip başkanlık sisteminin önünü açacak yeterli çoğunluğa ulaşmayı hedefliyorlar. Siyasi iktidar, Türkiye’yi parlamenter demokrasiden uzaklaştırıp, başkanlık sistemine geçirmek istiyor. Önümüzdeki seçimde, parlamentoda, anayasayı değiştirip başkanlık sisteminin önünü açacak yeterli çoğunluğa ulaşmayı hedefliyorlar. Halkımız başta işsizlik, yoksulluk olmak üzere pek çok ekonomik sorunun kıskacında kıvranıyor. Demokrasi ve insan hakları alanında, önümüzde aşılması gereken önemli engeller var. Başta savaş tehlikesi olmak üzere, içeride ve dışarıda çok önemli sorunlarla karşı karşıyayız.”

İş, ekmek, adalet, barış, demokrasi ve özgürlük isteyen halkın; yaşadığı sorunlara çözüm getirecek bir yönetim anlayışının ortaya çıkması gerektiğini dile getiren Çıtırık, “Basın, ifade ve düşünce özgürlüğü, hak ihlalleri konusunda , kişi hak ve hürriyetleri ile can güvenliği noktasında onarılmaz yaralar açıldığını gözlemlemekteyiz. Cumhuriyet rejimi yaşamın her alanında yeni bir insan modeli yaratmayı başarmıştır. Egemenliğin babadan oğula geçen anlayışı üzerine değil, egemenliğin ulus iradesinde tecelli ettiğini gösteren en önemli rejimdir.” dedi