HATAY (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, "Bölgedeki sığınmacıların temel ihtiyaçlarının karşılanması, dezavantajlı gruplara sahip çıkılması, eğitim, sağlık ve barınma imkanlarının geliştirilmesi amacıyla çeşitli değerlendirmeler yapılmış ve önümüzdeki süreçte atılacak adımların somutlaştırılması kararlaştırılmıştır" ifadesini kullandı.

Yetiş, çeşitli ziyaretler için geldiği Hatay'da, merkeze bağlı Antakya ilçesindeki Suriye El Beşaer Eğitim Kurumları Muhammet Fatih Lisesi ve Dünya Şehit Çocukları Okulundaki öğrenciler ile Suriye'deki savaşta eşini kaybeden kadınları ziyaret etti.

Burada öğrencilere kırtasiye malzemesi dağıtan Yetiş, okul yetkililerden bilgi aldı.

Yetiş, daha sonra mozaik sergileme alanıyla dünyanın en büyük müzelerinden biri olma özelliğini taşıyan Hatay Arkeoloji Müzesi'ni gezdi.

Yayladağı ilçesindeki Suriyeli Türkmenlerin kaldığı çadır kentte incelemelerde de bulunan Yetiş, ardından Reyhanlı Kaymakamlığına gelerek basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

Yetiş, burada yaptığı görüşme sonrasında, Avrasya Vakfı'na ait Suriyeli yetimlerin kaldığı Bahattin Yıldız Yetim Misafirhanesi'ni ziyaret etti,  yetimlere hediye dağıttı.

Yetimlerle yakından ilgilenen Yetiş, misafirhane hakkında yetkililerden bilgi aldı.

- "Atılacak adımların somutlaştırılması kararlaştırılmıştır"

Yetiş, daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılından bu yana Suriye'deki savaş ve çatışma koşullarından dolayı Türkiye'ye kitlesel olarak göç eden Suriyeli sığınmacıların, çeşitli kentlerde misafir olarak bulunduğunu ve bir takım sorunlarıyla da gündeme geldiğini belirtti.

Bu kapsamda özellikle Suriyeli sığınmacıların ikametine açılan kampların bulunduğu illerdeki Suriyelilerin ve çeşitli ülkelerden gelen sığınmacıların genel durumlarını ele almak, sorunlar ve ihtiyaçlar çerçevesinde bugüne kadar kamu idaresi ve sivil toplum kuruluşların çalışmalarını yerinde görmek ve bundan sonra yapılacak çalışmalar doğrultusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Hatay'a geldiklerini kaydeden Yetiş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu toplantı, Hatay Valiliğinin ev sahipliğinde gerçekleşmiş olup, ilgili kamu kurumlarının yöneticileriyle il genelinde sığınmacıların karşılaştıkları sorunlar ve beklentiler ele alınmıştır. Toplantının ardından Başbakanlık heyeti olarak, mevcut durumu yerinde görmek amacıyla Yayladağı'ndaki kampları ve Reyhanlı'daki Suriyelileri ziyaret ederek, kamp yöneticileri ve kamp sakinleriyle görüştük. Bölgedeki sığınmacıların temel ihtiyaçlarının karşılanması, dezavantajlı gruplara sahip çıkılması, eğitim, sağlık ve barınma imkanlarının geliştirilmesi amacıyla çeşitli değerlendirmeler yapılmış ve önümüzdeki süreçte atılacak adımların somutlaştırılması kararlaştırılmıştır."