Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Suriye’deki bu siyasi belirsizlik ve türbülans ortamından istifade ederek, herhangi bir şekilde Suriye’nin kuzeyinde bir takım emrivakilerle yeni bir siyaset alanı oluşturulmasına karşı olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’a, Bakanlar Kurulu için geldiği Şanlıurfa’da gazeteciler tarafından, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de PYD’nin de içerisinde bulunduğu ortak yönetime onay verilip verilmediği soruldu. Türkiye’nin Kürtlerle bir sorunu olmadığını belirten Numan Kurtulmuş, "Bizim derdimiz Kuzey Suriye’de yaşayan Kürt kardeşlerimizle değildir. Kuzey Irak’ta olduğu ve Türkiye’nin doğusu ve güneydoğusunda da olduğu gibi Kuzey Suriye’de ve İran’da da yaşayan Kürt kardeşlerimiz var. Kuzey Suriye’deki Kürt kardeşlerimizle de en ufak bir problemimiz yok. Bizim karşı çıktığımız Suriye’deki bu siyasi belirsizlik ve türbülans ortamından istifade ederek, herhangi bir şekilde Suriye’nin kuzeyinde bir takım emrivakilerle yeni bir siyaset alanı oluşturulmasına karşı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. İnsanların bir etnik temizliğe tabi tutulmasına ya da orada Arapların, Türkmenlerin, diğer unsurların o bölgelerden uzaklaştırılmasına karşı çıktığımızı ifade etmek istiyorum. Karşı çıktığımız başka önemli bir konu da Kuzey Suriye’deki gelişmeleri, Türkiye’deki terör örgütüne destek şekline dönmemesini istiyoruz. Şu anda Türkiye gerçekten bir beka sorunu ile Türkiye karşı karşıya. Büyük bir şiddetle, cinayet çeteleri, şebekeleri ile mücadele ediyor. Buraya, Suriye’nin kuzeyinden verilecek olan siyasi desteğin, doğrudan doğruya Türkiye’deki teröre destek anlamı taşıdığını açıkça biliyoruz" dedi.
Türkiye’nin tek derdinin bölgedeki insanların barış içerisinde yaşaması olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Kimse bizim Kürt kardeşlerimizin varlığından rahatsız olduğumuzu iddia edemez. Nasıl ki, Kuzey Irak’taki Kürt kardeşlerimizin varlığından ve orada kendileri bir şekilde Kuzey Suriye yönetimini oluşturmuş olan kardeşlerimizin varlığından da rahatsızlık duymuyorsak, Kuzey Suriye’deki Türkmenleri ile nasıl iyi ilişkiler içerisindeysek, isteriz ki Suriye’deki Kürt kardeşlerimizle de iyi ilişkiler içerisinde olalım. Hiç kimsenin Türkiye’nin bu iyi niyetini aleyhine kullanarak, Türkiye düşmanlığını, Kuzey Suriye siyaseti haline dönüştürme hakkı olmalı. Daha açık söylüyorum. PYD bir örgütsel grup olarak, Suriye’nin kuzeyindeki bütün Kürtleri temsil etmiyor. Suriye’de Türkmenler, Araplar, Nusayriler, Sünniler, Kürtler, Ezidiler, tüm farklı unsurları ile bu insanlar yüzlerce senedir burada yaşıyorlar. Kıyamete kadar da yaşasınlar. Ama birlikte barış içerisinde yaşasınlar. Hiçbirisi Suriye’nin içerisindeki bu politik dağınıklıktan istifade ederek, kendi lehine, diğerlerinin aleyhine siyaset oluşturmaya kalkmasınlar. Bizim hassas olduğumuz konu budur. Bu hassasiyetimizi bir kere daha gündeme getirmiş olduk."