Başbakan Binali Yıldırım, 23 ilde cazibe merkezleri oluşturacaklarına dikkat çekerek, bu illere yatırım yapacaklara devletin arsayı bedavaya vereceğini, fabrikayı kuracağını ve makine ile teçhizat için ’0’ faizle kredi vereceğini vurguladı. Öncelikli hedefin terörün ortadan kaldırılması olduğuna dikkat çeken Yıldırım, terörün ortadan kaldırılmaması konusunda projelerin gecikeceğini kaydetti. Yıldırım, terör örgütü PKK’nın dağa çıkardığı genç sayısında 10 kat azalma olduğuna da dikkat çekerek, bunun telaşını yaşadıklarını ifade etti.
Başbakan Yıldırım, Diyarbakır Cahit Sıtkı Kültür Merkezi’nde düzenlenen ’Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı’nda 23 ili kapsayan yatırım paketini açıkladı. Doğu ve Güneydoğu’yu büyük yatırımlarla buluşturduklarına dikkat çeken Yıldırım, "Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Malatya, Elazığ, Tunceli, Adıyaman ve Bingöl’de, 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi 5 ana kümeye ayırdık. 4’lü, 5’li ve 6’lı gruplar halinde 5 merkez oluşturduk. Bu illere yatırım yapacak yatırımcılara yatırım yerini tamamen bedava veriyoruz. ‘Buraya yatırım yapmak istiyorum’ diyen herkese yer verdiğimiz gibi ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp, teslim edecek. Özel sektör sabit yatırım için para harcamayacak. Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla uzun vadeli olarak kiraya vereceğiz. Her yıl bu 23 il içerisinde 8 ilde her birinde 10 fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demektir. Fabrika başına 200 ile 800 kişi civarında istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor" dedi.
"En öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak"
Doğu ve Güneydoğu’nun en büyük sorununun işsizlik olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Neden işsizlik? Buraya yatırım yapmak isteyen yok mu? ‘Buyur yap’ diyoruz. ‘Terör var’ diyor. Adam canından, malından korkuyor gelmiyor. En öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak. Bunu ortadan kaldıramazsak bu projeler de gecikir. Gerçekleşmesi de daha sonraki yıllara kalır. Öncelikli konu terörden bölgenin temizlenmesidir" diye konuştu.
"Destekler 10 yıl boyunca devam edecek"
Yatırım yapmak isteyenlere makine ve teçhizat alımları için ’0’ faizli kredi vereceklerini de vurgu yapan Yıldırım, şunları söyledi:
"Arsayı verdik, binayı yaptık içine makine koyacağız. Al makineyi kardeşim. Teminat desteğini de kredi yatırım fonundan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin, yatırım yapsın. İş versin aş versin bölge de Türkiye de zenginleşsin. Bu destekler 2027 yılına kadar, yani 10 yıl boyunca devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve sabit anapara ödemesi şeklinde olacak. Üretim tesislerini Doğu ve Güneydoğu’ya nakletmek isteyenlere de taşıma desteği veriyoruz. Kurumlar vergisinden istisna getiriyoruz. Bir başka istihdam alanı da çağrı merkezi. Çağrı merkezi maliyeti düşük iş alanlarıdır. Bu 23 ilimizde çağrı merkezlerinde istihdam edeceğimiz kapasite 20-25 bin civarında olacak. Anahtar teslimi binalar yapılacak. Özellikle gençlerimiz bu mesleklerde çok güzel ortamlarda iş bulacaklar, aş bulacaklar, geleceklerini planlayacaklar."
"Gençlere geleceği ve yaşamayı vadediyoruz"
Gençlere seslenen Başbakan Yıldırım, şu ifadelerde bulundu:
"Size bu terör örgütü ne vadediyor. Dağı, ölümü vadediyor. Siz daha ömrünüzün baharındasınız. Biz yaşamayı. Geleceği vadediyoruz. Türkiye’yi size emanet edeceğiz. Onun için bu çıkmaz sokaktan medet ummayalım. Bu karanlık yoldan dönelim. Size güzel bir haber vereyim. 2015 yılına göre, dağa çıkardıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu. 4 binden 400 indi. ‘0’a inecek. Şimdi bunun telaşını yaşıyorlar. ‘Ölüme sürecek genç bulamıyoruz’ diye birbirleriyle kavga ediyorlar. Daha çok kavga edeceksiniz. Bu milletin çocuklarını size yedirmeyeceğiz. Onlar bu ülkenin geleceği. Onlar Türkiye’nin geleceği. Bugün nüfusumuzun yüzde 100’ünü onlar oluşturmuyor. Ama gelecekte yüzde 100 onlardan olacak. Bu toprakları biz bu gençlerimize emanet edeceğiz. Onun için terör örgütlerinin bu gençlerimizi ömrünün baharında yok etmesine asla izin vermeyeceğiz. Şunu iyi bilmenizi istiyorum, hepimizin fikri başka, inancı başka olabilir. Gözünün rengi, teninin rengi başka olabilir. Buna biz karar vermiyoruz. Ama başka olmayan bir şeyimiz var. Gözümüzün içinden düşen yaşların hep aynı renktir. Birinci hedefimiz gözyaşını dindirmektir. Kardeşlerini tekrar birbiriyle kucaklaşmaktır. 15 Temmuz’da yaptığını yapmaya devam edin. Bayrağını alın, gururla sallamaya devam edin. Hiç kimse bir şey yapamaz. FETÖ’sü de BTÖ’sü de aynı karargahtan emir alıyor. Vardiyalı çalışıyorlar. 15 Temmuz’a kadar FETÖ, şimdi de BTÖ vardiyada. Ama onların sonu da yakın."