Kırşehir'de her yıl gerçekleştirilen Ahilik Haftası kutlamalarının 28.'incisi Anıt Meydanda düzenlenen törenlerle başladı.

Programın açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, kardeşliğin muhafaza edilerek ahiliği herkesin kendi hayatında yaşamasının gerekli olduğunu söyledi. Bahçeci yaptığı konuşmasında, "Ahilik inşallah bu hafta daha güzel anlatılmaya ve yaşatılmaya çalışılacak. Hafta boyu konser ve panellerle dolu dolu etkinlik programları hazırlandı. Türkiye'nin en önemli değeri ahilik, ahilikle ilgili prensipleri kendi hayatımıza yerleştirmedikçe ahilikten pek de söz etmek ve özünü anlamak mümkün değil, herkesin ahiliği kendi hayatında uygulaması gerekir" dedi.

Kırşehir Valisi Necati Şentürk de Ahiliğin milletimizin en büyük medeniyet projesi olduğunu anlattı. Vali Şentürk, "Kutlamaların Kırşehir merkezinden dünyaya hayırlı olması" dileklerini ifade ettikten sonra ve konuşmasını şöyle sürdürdü; "Üç kıta da var olmuş gittiği her yere uygarlık ve medeniyet götürmüş bir cihan imparatorluğunun ahiliği ve medeniyet projesini iyi anlatabilmek ve yaşamak gerekir. Anadolu baştan başa vatan ise bu vatanlaşma da en büyük katkı ahiliktir. En büyük kardeşlik projesi ahiliktir. Ahilik kardeşlik hukukudur. İnsanlar panik içerisinde yaşarken birlikte yaşamayı ve paylaşmayı ahilik hayata geçirmiştir. Gönül ve kültür coğrafyamız dışında da ahilik adını dünya ya duyurmuştur." dedi.

Konuşmaların ardından program Ahi Evren için yapılan dua ve Ahi sokağı açılışı ile devam etti.

MHP İL BAŞKANLIĞINDAN KUTLAMA PROTESTOSU

Ahilik Haftası kutlamalarının 28.'incisinin gerçekleştirildiği kutlama programına 'Ahiliğin siyasallaşması'nı gerekçe gösteren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanlığı kutlamalara katılmama kararı aldıklarını bildirdi.

MHP Kırşehir İl Başkanı Arif Ekici, Ahilik komisyonunda kutlamaların siyasallaştığı nedeni ile açılış programına katılmadıklarını söylerken devlet törenine de katılıp katılmayacaklarını il teşkilatı ile istişare ettiklerini bildirdi. Protesto kararını açıklayan Ekici şöyle konuştu: "Ahi Evren siyasal kimlikte olan bir Eren değildir. Kutlamaların Eylül ayından Mayıs ayına alınmasını MHP Teşkilatı olarak düzenlenen programlara katılmayarak kınıyoruz. Hiçbir sivil toplum örgütü temsilcisinin de siyasallaşmaması gereğine kalben inanıyoruz. Toplumu ayrıştırmamak için önemli değerlerin de siyasallaşmaması gerekir. Bu seneye mahsus olarak kutlama tarihinin geri çekilmesi dahi kutlamaların siyasallaştığının göstergesidir zira, önümüzdeki sene STK ve Esnaf odalarının genel kurul seçimleri Mayıs ayına rastlayacaktır bu defa da kutlamalar ileri tarihe alınacaktır."