İstanbul’da düzenlenen ‘Dünya İnsani Zirvesi’nde konuşan İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İnsanların günlük ihtiyaçlarından geleceğine kadar her sorununun yerelden çok daha etkin çözüleceğine inancımız tamdır” dedi.
İstanbul Kongre Merkezi’nde 60’a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Dünya İnsani Zirvesi’nde küresel insani yardım sistemi masaya yatırılıyor. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyada ilk kez düzenlenen tarihi zirvenin “Çatışmaları Önlemek ve Durdurmak Adına Siyasi Liderlik” konulu oturumunda konuştu. BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon’un liderliğinde yapılan zirvenin sonuçlara gidecek bir süreci arkasından getirmesini dileyen Başkan Topbaş, “Burada sizlere iki şapkamla UCLG ve İBB Başkanı olarak hitap ediyorum. Yakın kolay, uzak zor idare edilir. 15 milyonu aşan nüfusuyla ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle imparatorluklar şehri olan İstanbul, gerçek anlamda bir barış kenti. Farklı din ve kültürlerden insanlar İstanbul’da 563 yıldır burada huzur ve barış içinde yaşamakta. İstanbul’un huzur ve barışın sembol şehri olarak söyleyebiliriz. Bunun nasıl gerçekleştiği incelenmelidir” diye konuştu.
Diğer taraftan dünyayı yöneten yerel yönetimlerde yaşayan 4 milyar insanı kapsayan UCLG’nin başkanı olduğunu hatırlatan Kadir Topbaş, yerel yönetimler olarak BM’nin kararlarında çözüm ortağı olmak için çalıştıklarını söyledi. Sorunların yerinden daha hızlı çözülebileceğinin altını çizen Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda sadece 15 saniye içinde dünyada neler olduğuna bir baksak, internet üzerinden yüz milyonlarca işlem yapıldı. Amazonlar’da yüzlerce ağaç kesildi ve tonlarca buzul eridi. Tonlarca bombalar atıldı ve onlarca insan hayatını kaybetti bu 15 saniye içerisinde. Sorunların çözüm yollarını ararken, önce bataklığı kurutmak, yani nedenlerini ortadan kaldırmak zorundayız. Global köy haline gelen dünyada siyasi sınırların dahi anlamsızlaştığı bir iletişim gücüyle karşı karşıyayız. Kaderlerimiz birbirine bağlı, lokal bir olay bütün dünya insanlığını etkiliyor. Farklı kıtalarda ve ülkelerde de olsa ortaya çıkan olaylar mutlaka çözülmelidir.”
Bu konuda yerel yönetimlere düşen sorumlulukların farkında olduklarını ifade eden Topbaş, özellikle yereli güçlendirmek suretiyle kentleşme sürecinin daha dengeli gelişmesini ve sorunların yerinde çözülmesini arzu ettiklerini kaydetti. Olumsuzlukların çözümünün yerel yönetimlerin ve politize olmamış sivil toplum kuruluşlarıyla çözülebileceğine inandığını dile getiren Topbaş, dünyada ortaya çıkan göçmen nüfusun bütün dünyayı tehdit eder boyuta getirdiğini söyledi. Bu nedenle işgallerin sona erdirilmesi, kan ve gözyaşının bitirilmesi, insanca yaşanacak ortamlar oluşturulması gerektiğini vurgulayan Topbaş, İnsanlara en yakın birimler olarak İBB ve UCLG’nin sorunları gayet iyi bildiğini ve daha müreffeh bir hayat ile gelecek hazırlamaya çalıştığını belirtti.
Meseleleri ortaya çıkmadan çözmek gerektiğini ve sorunlar ortaya çıkmadan halkı bilgilendirmek zorunda olduklarını anlatan Topbaş, “Yerel aktörler olarak huzur ve barış ortamı sağlamak, yaşam standardını yükseltmek, ihtiyaçları önceden hissedip yerine getirmek vardır. Dünya yerel yönetimleri olarak BM, AB ve hükümetlerle yakın çalışmayı, bu konuda bize destek verilmesini arzu etmekteyiz. Yerel yönetimlerin finans noktasında ciddi ihtiyaçları var. Halk çözüm yeri olarak yerel yönetimleri görmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığı döneminde yerel yönetimleri gücünü arttırdı ve İstanbul’da bu sayede ciddi yatırım ve hizmetler yapabildik. Dünya barışı da yerel yönetimlerden geçer. Çünkü biz yaşayan vatandaşlarımıza eşit mesafedeyiz. İnsanların günlük ihtiyaçlarından geleceğine kadar her sorununun yerelden çok daha etkin çözüleceğine inancımız tamdır” şeklinde konuştu.
"YEREL YÖNETİMLER KRİZ ÇÖZÜMÜNDE AKTİF ROL ALMALI"
İBB ve UCLG Dünya Teşkilatı Başkanı Kadir Topbaş, BM Habitat III Genel Sekreteri Joan CLOS ile birlikte zirve kapsamında düzenlenen “Kentsel Krizler için Küresel İttifak” konulu oturuma da eş başkanlık yaptı. Oturumun açılış konuşmasını yapan Topbaş, yerel yönetimlerin dünyada huzur ve barışın temin edilmesinde çok önemli olduğunun altını çizerek, “UCLG olarak BM ve hükümetlerin kararlarının ortağı olalım istiyoruz. Çünkü olayları yerinde biz görüyoruz, sorunları biz yaşıyoruz ve çözümleri biz biliyoruz.” diye konuştu.
“Vatandaşlar, görev alanına girmese bile birçok şeyi en yakın ulaşabildiği belediyelerden istiyor. Yerel yönetimlerin halka yakınlığı hiçbir kurumla ölçülemez” ifadelerini kullanan Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yerel yönetimler bir kamu kuruluşundan öte yarı sivil toplum kuruluşu gibidir. İBB olarak yurtiçi ve yurt dışındaki bütün felaketlere arama kurtarma ve yardım ekibi gönderiyoruz. Reflekslerimiz çok hızlı ve riskleri de göze alarak yardım söz konusu olunca çok hızlı karar alabiliyoruz. İnsan her şeyi affeder adam yerine konmamayı affetmez. Hayata tutunmaya çalışan insanı iteleyemezsiniz, öteleyemezsiniz. Yoksa başka problemler ortaya çıkar. Öte yandan, hızla gelişen şehirler yoğun nüfusun baskı altında. Bunun mutlaka dengelenmesi lazım. Aksi halde şehirlerde yaşamak çok daha zor hale gelir.”
Yerel yönetimler arasındaki kent diplomasisini çok önemsediklerini ve bunun dünya barışına, ülkeler arası ilişkilerinin düzelmesine büyük katkı sunduğunu aktaran Topbaş, “Bizler çözüm ortağı olarak vatandaşları aramıza alabiliyoruz. Teknolojinin en çok geliştiği 21. yüzyılda dünyada hala vahşi bir yaşam, kan ve gözyaşı var. İnsanlığın ölmemesi için her birimize önemli görevler düşüyor. Umarım ki bu toplantıda çok yaldızlı, güzel sözler söylemek yerine çözümler buluruz. Arkasından gideriz ve çözüm modelleri ortaya konulur. Krizleri önlemede küresel ittifak kilit rol oynamalıdır. Yerel yönetimler de bu alanda aktif rol almalıdır. UCLG kentsel sorunlara karşı küresel ittifakın yanında olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.
Kadir Topbaş, UCLG’nin Ekim ayında Bogota’da gerçekleşecek toplantısında dünya barışına katkı sunan, kendi bölgesindeki çatışmaları önlenmesine yardımcı olan yerel ve bölgesel yönetimleri ilk kez ‘barış’ ödülüyle ödüllendireceğini de sözlerine ekledi.