Destansı bir mücadele ile düşmanı bağrından söküp atan Kahramanmaraş Kurtuluş savaşının da fitilini ateşlemişti.   Maraş kalesi burçlarında dalgalanan al bayrağı yerine Fransız bayrağının dalgalandığını gören Ulucami İmamı Rıdvan Hoca’nın “Kalesinde Türk Bayrağı dalgalanmayan bir memlekette, hürriyet olmadığı için, Cuma namazı kılınamaz” sözleriyle başlayan kurtuluş mücadelesinin sembollerinden bayrak olayı, 99’uncu yıl dönümünde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği törenle coşkuyla kutlandı. 
Atatürk Meydanı’nda başlayan tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Mehteran takımının gösterisiyle devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, tören alanında, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından mehter marşı eşliğinde hep birlikte Kahramanmaraş Kalesi’ne yüründü. Renkli görüntülere sahne olan tören, protokol üyelerinin kaledeki Türk Bayrağı’nı göndere çekmesiyle son buldu.
KURTULUŞ MÜJDELENDİ
21 Ocak 1920 yılında başlayan ve kendi imkânları ile 12 Şubat 1920 yılında düşmanı bağrından söküp atan Kahramanmaraş, Kurtuluş Savaşı’nın kıvılcımını ateşledi
“Adamın Su Gibi Akanıdır, Maraş” sözüne mazhar olan Kahramanmaraş, eşsiz bir kahramanlık örneği sergileyerek, İstiklal Madalyası’nı hak eden dünyadaki tek şehir olma özelliğini taşıyor. 30 Ekim 1918 yılında Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının ardından müthiş bir saldırı altında kalan ülke, kendi kendini kurtarabilmek için bir çıkış yolu arıyordu. Yüzyıllar boyunca Cihana hükmetmiş bir neslin torunları kendini kurtarıp, düşmanı bağrından atmak için bir ilham ararken, tarihler 21 Ocak 1920 yılını gösteriyordu. O zamanki adı ile Maraş, dillere destan bir kahramanlık örneği göstererek, yüzyıllarca sürecek bir kurtuluşu müjdeledi.