ATM’lerin gerek dış ticaret açığı yönünden gerekse de pandemi sürecinin bir etkisi olarak tüm bankalarca ortak kullanılmasının vatandaşın lehine bir uygulama olacağına dikkat çeken Yardımcıoğlu, vatandaşın hiçbir ücret ödemeden bu hizmetten faydalanmasının ticari hayat için önemli bir adım olduğunu aktardı.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Yardımcıoğlu, tüm ATM’lerin tüm banka müşterilerine bedelsiz hizmet vermesi sürecinin kamu bankalarıyla başlatılmasının uygulanabilirliği daha da kolaylaştıracağını belirtti.

Yardımcıoğlu, “Ülkemizde kullanılan ATM’ler, dünya sathında faaliyet gösteren ulus üstü bilgisayar firmalarının ülkemize sattığı makinelerdir. Her banka müşteri sayısı ile orantılı olarak her şehirde belli miktarda bulundurmak durumunda kalmaktadır. Ve bu makineler sadece varlıkları arasında bulundukları bankalara hizmet vermekte ve başka bankaların müşterileri bu ATM’leri kullanmak durumunda kalırlarsa bir bedel ödemektedirler. Bu ATM’ler hem dış ticaret açığı yönünden bakıldığında hem de pandemi sürecinin bir etkisi olarak tüm bankalarca ortak kullanılmalıdır” dedi.

VATANDAŞ UYGULAMADAN ÜCRETSİZ YARARLANMALI!

Tüm ATM’lerin ücretsiz bir şekilde tüm banka müşterilerinin ortak hizmetine sunulmasının ithal edilen miktarı azaltacağını kaydeden Yardımcıoğlu, şöyle konuştu: “Dış ticaret açığına ve dolayısıyla cari açığa olumsuz katkı sağlamayacak hem de insanımız en yakın ATM’den hizmet almış olacaktır. Geçmiş yıllara baktığımızda bazı birkaç banka ile ve belli dönemlerde ve belli şartlar altında bu tür girişimler ortaya konmuş veya konmaya çalışılmış olsa da bu önerdiğimiz anlamda bir çalışma olmamış ve hayata geçmemiştir. Ve en önemlisi yani esas olan ise vatandaşın hiçbir ücret ödemeden bu hizmetten faydalanmasıdır. Her ne kadar güçlü mali yapıları olan özel banka ve finansal kurumlar bu önerimizden hoşlanmayabilirler. Bu durumda öncelikli olarak kamu bankalarından başlayarak bu süreç başlatılabilir. Ve çok da faydalı olacaktır kanaatindeyiz.”