İzmir Valisi Mustafa Toprak, Yunanistan’dan gelebilecek olan mülteci sayısının yaklaşık 5 bin kişi olabileceğini belirterek, “İzmir ve Ege kıyılarında Suriye uyruklu göçmenler Dikili’den, Çeşme’den, Bodrum, Güllük ve Kuşadası’ndan geri gönderme merkezlerine alınacak ve ülkelerine geri gönderilecek” dedi.
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşması kapsamında Yunanistan’ın Midilli Adasından gönderilen mültecilerin Dikili’ye gelmesinin ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak basın mensuplarına açıklama yaptı.
202 MÜLTECİ KIRKLARELİ’NE GÖNDERİLECEK
Yunanistan’tan üç gemi olmak üzere 202 mültecinin geldiğini belirten Vali Toprak, “İki gemi tahliye edildi, üçüncüsü yaklaşmak üzere. Burada uluslararası hukuk kuralları ve insani yaklaşımlar dikkate alınarak, gelen göçmenlerin Yunanistan’da daha önce alınan parmak izleri ve kimlik birlikleri ile birlikte eşleştirme çalışmaları yapılarak parmak izleri uyanlar gemiden indirildi. Sağlık kontrollerinin ardından temin ettiği otobüsle Kırklareli’deki geri gönderme merkezine gönderilmesi noktasında çalışmalar başarılı bir şekilde yürüyor” dedi.
AVRUPA ÜLKELERİNE EŞ ZAMANLI GERİ GÖNDERİM
Mültecilerin ülkelerine gönderileceğini vurgulayan Vali Toprak, şunları söyledi: “Geri gönderme merkezlerinde geri kabul anlaşması olan ülkelerle o anlaşma çerçevesinde, olmayanların da seyahat belgeleri ile kendi ülkelerine çıkışı gerçekleştirilecek. Burada iki nokta var. Suriyeli olan mülteciler ve onun dışında olan mülteciler. Bugün itibariyle İzmir ve Ege kıyılarında Suriye uyruklu göçmenlerin Dikili’den, Çeşme’den, Bodrum’dan, Güllük ve Kuşadası’ndan geri gönderme merkezlerine alınacak ve ülkelerine geri gönderilecekler. Suriye uyruklu göçmenlerin iadesi gerçekleştiğinde Yunanistan’dan direk uçakla Adana’daki Şakir Paşa havalimanına oradan da karşılıklı görüşmeler neticesinde Güneydoğu Anadolu’daki geçici barınma merkezlerine gönderilecek. Sayın Bakanımızın açıkladığı üzere gelen her bir Suriyeli’nin karşılığında o kamplardan belirlenen eşdeğer Suriyeli’de eşzamanlı olarak Yunanistan ve Avrupa ülkelerine gönderilecek.”
KUŞADASI, ÇEŞME, BODRUM VE DİKİLİ’DEN ALINACAK
Önümüzdeki günlerde gelecek mültecilerin Kuşadası, Çeşme, Bodrum ve Dikili limanında iadelerinin gerçekleşebileceğini ifade eden Vali Toprak, şunları söyledi: “Çeşme, Bodrum Güllük, Kuşadası Limanı, Dikili limanında iade gerçekleşecek. İade yapılan noktalarda hiçbir şekilde kamp, çadır merkezi hiçbir şekilde yapılmayacak. Geldikleri gibi limanda insani ihtiyaçları ve uluslararası hukuk kuralları yerine getirilmek suretiyle ülkemizdeki geri gönderme merkezlerine orada da gelmiş oldukları ülkelere iade edileceklerdir.”
YUNANİSTAN’DAN 5 BİN KİŞİ GELECEK
Toprak, şu an itibariyle 5 bine yakın yasa dışı göçmenin 20 Mart’tan sonra Yunan adalarına geçtiğini belirterek “Ancak bunların ne kadar Suriyeli, ne kadar diğer ülke uyruklarında olduğu ve bunların ne kadarın Yunanistan tarafında anlaşmaya uygun olarak bize gönderileceği önümüzdeki günlerde gönderilecektir. Şu an bizim bilebildiğimiz 5 bin civarında rakam var. Yarısı Suriyeli yarısı başka ülke uyruklu olabilir” dedi.
Olayın başından beri Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her türlü sorumluluğu yerine getirdiğini belirten Toprak, insan kaçakçılığı konusunda çalışmaların özverili şekilde devam edeceğini dile getirdi.
“EGE KIYILARINDA KONAKLAMA MERKEZİ ASLA KURULMAYACAK”
Geri kabul anlaşması ile olumlu sonuç aldıklarını kaydeden Vali Mustafa Toprak, "Alınan önlem olumu sonuçlar vermeye başlamıştır. 20 Mart’tan itibaren ülkemizi terk edip Yunanistan’a giden göçmen sayısına ciddi anlamda düşüş olduğunu gördük. Dolayısıyla akdedilen anlaşmanın olumlu sonuç verdiğini gördük. İzmir’de dahil olmak üzere Ege kıyılarında hiçbir şekilde çadır kent, konaklama merkezi bugüne kadar konuşulmamış, herhangi bir karar alınmamıştır. Bakanlığımız vermiş olduğu talimatlarda bundan sonra da böyle bir şey olmayacaktır. Bundan sonra kamp ve kalıcı merkez sahillerimizde yapılması söz konusu değildir” diye konuştu.