Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen Etnospor Kültür Festivali’nin kapanış programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, "Biz geleceğe kendi değerlerimizle, kendi sporlarımızla, kendi müziğimizle yürümek istiyoruz" dedi.
Etnospor Kültür Festivali 3. gün müsabakalar ödül töreniyle sona erdi. Bezirganbahçe Meydan’da düzenlenen ve üç günde 100 binden fazla vatandaşın ilgi gösterdiği festivalin kapanış törenine, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Ak Partili Milletvekilleri Tülay Kaynarca, Nureddin Nebati, Halis Dalkılıç, Okçular Vakfı Kurucu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Doğan ile on binlerce vatandaş katıldı.
’’İstiyoruz ki geleneksel sporlarımız okullarda hak ettiği yeri bulsun"
Tüm İstanbullulara festivale gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı teşekkür eden Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, ’’İstiyoruz ki geleneksel sporlarımız okullarda hak ettiği yeri bulsun. 58 federasyon var. Bunların yüzde 90’ı olimpik sporlar veya batının sporlarının federasyonları. Onlara yapılan yatırımlar boşa yapılmış demiyoruz. Bütün gençlerimizin sporla zaman geçirmesi ülkemizin geleceği için çok önemli ama biz artık geleneksel sporlarımızın da ülkemizde hak ettiği değeri görmesini istiyoruz. Bu festival Türkiye’de geleneksel sporlarımıza yeterince ilginin olduğunu gösterdi. Halkımız bu sporları seviyor. Tek yapmamız gereken geleneksel sporlarımızın biraz üzerine düşmek. Vatandaşlarımıza geleneksel sporlarımızla zaman geçirebilecekleri imkanları hazırlamak. Sponsorlarımızı, bakanlığımızı, belediyelerimizi, devlet kurumlarımızı geleneksel sporlarımıza daha çok destek verirken görmek istiyoruz. Vatandaşlarımız, hem bilmedikleri geleneksel sporlarımız konusunda bilgi sahibi oldular” dedi.
Etkinliklerle çocuklarında farklı kültürlerin renkleriyle tanıştığını belirten Erdoğan,”Çocuklarımız, Anadolu’nun, Orta Asya’nın ve Balkanların bize ait renklerini gördüler ve bu etkinliklere bizzat katılıp güzel zaman geçirdiler. Çocuklarımız ilk defa ok attı. Ata bindi, mangala, mas güreşi oynadı. Halkımız şunu gösterdi; biz geleceğe kendi değerlerimizle, kendi sporlarımızla, kendi müziğimizle yürümek istiyoruz. Böyle olduğu takdirde Türkiye daha büyük birlik içinde olabilir. Daha büyük bir duruş gösterebilir ve eskiden olduğu gibi yarın da dünyaya millet neymiş öğretebilir. Belki dikkatinizi çekti, menzil atışında ilk üçe girenlerle aynı kıyafeti giyiyorum. Çünkü hepsi Okçular Vakfımızın sporcuları. Bunun için de Okçular Vakfımızı ayrıca tebrik etmek istiyorum. Okçular Vakfı’nda bu yola çıkalı 3,5-4 yıl oldu ve ülkemizde geleneksel okçuluk tekrar gündeme geldi. Geleneksel okçulukta daha profesyonel etkinlikler olmaya başladı. Uluslararası müsabakalarda düzenlendi, dünya birincilikleri, ikincilikleri alınmaya başladı. Olimpik okçulukta da milli takımımıza sporcular yetiştirmeye başladık’’ diye konuştu.
“Geleneksel sporlarla ilgili yapmamız gereken çok çalışma var”
’’Bu etkinliğe katılan tüm sporcuları tebrik ettiğini belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise ”Bu festivalin, bu organizasyonun, bu birlikteliğin ve beraberliğin yaşanması için öncü olan, burada tarihi birlikteliği ortaya koyabilmemiz ve geleceğe de bu geleneksel anlamdaki soruları taşıyabileceğimizi gösteren Bilal Erdoğan Bey’e de teşekkür ediyorum. Çok yakın zamanda olimpiyat oyunları sona erdi. Önümüzde paralimpik (paralympic) olimpiyatları var. İnşallah orada da ülkemizi değerli sporcu kardeşlerimiz en iyi şekilde temsil edecekler. Önümüzdeki ay başında Kırgızistan’da yapılacak olan Geleneksel Oyunlar Festivali’nde ülkemiz yine ana kurucu ülkelerden birisi olarak orada yer alacağız ve temsilimizi en iyi şekilde yapacağız. Ondan sonra şunu düşünmemiz gerekiyor. Geleneksel sporlarınızın yaşatılması ve icra edilmesi için ortaya koymamız gereken adımlar çok büyük masraf gerektirmeyen şeylerdir. Bizim kardeşlerimizin iyi güreşebilecekleri, yetişebilecekleri alanların yapılması önemli. Bununla beraber farklı dallardaki geleneksel oyunların yaşatılması gerekiyor. Bunlar çok büyük yatırım gerektiren şeyler değil. Hızlı bir çalışmayla belli başlı bölgelerimizde ve şehirlerimizde bu spor dallarımızı en iyi şekilde temsili olabilmesi için atacağımız adımlarla inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda çok farklı noktalara ve bu organizasyonlara taşıyacağız’’ dedi.
Vali’den istanbullulara teşekkür
Kapanış programına katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin de heyecanını dile getirdiği konuşmasında, “3 gün boyunca küllenen bir ateşin kor halinde yeniden ortaya çıkışına şahit olduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Katkıda bulunan sponsorlara ve seyrederek, gelecek senelerde bu organizasyonun yeniden yapılması için cesaret veren tüm İstanbullulara teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.
“Milli Manevi Değerlerimizle Buluşma Ve Barışma Festivali”
Festivale ev sahipliği yapan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ise ’’Biz bu festivali bir diriliş, bir uyanış festivali olarak görüyoruz. Milli ve manevi değerlerimizle buluşma ve barışma festivali olarak görüyoruz. Bu anlamda konfederasyon başkanımız Sayın Bilal Erdoğan’a ve himayelerini eksik etmeyen Gençlik Spor Bakanımıza bütün Küçükçekmeceliler adına teşekkür ediyor saygılar sunuyorum’’ diye konuştu.
Ödülleri protokol üyeleri verdi
Festivalde müsabakaların ardından düzenlenen ödül töreninde dereceye giren sporculara madalyalarını, protokol üyeleri verdi. Menzil sahasında düzenlenen, protokol menzil müsabakalarında 280 metreye ok atarak birinci olan Bilal Erdoğan’a ödülünü organizasyonun en genç sporcularından 11 yaşındaki Alperen Sivrikaya takdim etti. Başkan Karadeniz ise Bilal Erdoğan’a teşekkür ederek plaket hediye etti. Ayrıca Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği üyeleri de Başkan Karadeniz’e yöresel kıyafetlerini hediye etti.
Festivalin kapanışında "Dombıra" şarkısının bestecisi Kırgız halk ozanı Arslanbek Sultanbekov sahne aldı. Sultanbekov sahne şovuyla izleyenlere coşkulu anlar yaşattı.