Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen TBD Kamu-BİB kamu özel sektör buluşmasının 18’incisi 19-22 Mayıs tarihinde Antalya’da yapılacak. 2023 ve Ötesi ’Akıllı Üretim, Verimli Devlet’ ana temalı TBD Kamu-BİB 18’de kamu verilerinin paylaşılmasından akıllı şehirlere, büyük veri uygulamalarından siber güvenliğe kadar birçok güncel konu uzman isimler tarafından her yönüyle değerlendirilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Dijital Türkiye Platformu tarafından da desteklenen 18’inci TBD Kamu-BİB’de Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşümü konusunda öne çıkan ve katma değeri yüksek kamu projeleri de ele alınacak. Alanında uzman kamu ve özel sektörün üst yöneticilerinin görüş ve tecrübelerini paylaşacağı 2 gün sürecek etkinlikte çağrılı konuşmacıların yanı sıra Türkiye’nin Sayısal Gündemi ile ilgili davetli konuşmacıların katılacağı paneller düzenlenecek.
Programda, 2023 ve Ötesi ’Akıllı Üretim, Verimli Devlet’ ana teması doğrultusunda TBD Kamu-BİB bünyesinde oluşturulan 4 çalışma grubu raporlarını sunacak. TBD Kamu-BİB 18’de ’Kamu Verisi Kullanılarak Geliştirilen Akıllı Uygulamalar’, ’Kamu Verisinin Paylaşılması Politika Ve Mevzuatı’, ’Kamu BT Projelerinin Yarattığı Ekonomik Değer’, ’Büyük Veri Uygulamaları’ ile ’Büyük Veri ve Siber Güvenlik’ konuları bütün yönleriyle masaya yatırılacak.
"KAMU VERİSİ AKILLI ŞEHİRLER İÇİN KULLANILACAK"
Geleneksel hale gelen TBD Kamu-BİB’18 hakkında bilgi veren TBD Başkanı İlker Tabak, Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşümüne doğru stratejik adımların atıldığını ve bu yıl 18’incisi gerçekleştirilecek olan kamu ve özel sektör buluşmasını en verimli şekilde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
TBD Kamu-BİB’de Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’nın da detaylı olarak ele alınacağını belirten İlker Tabak, "Eylem Planı’nda merkezi kurumlar ile yerel yönetimlerin ürettiği kamu verisi kullanılarak akıllı uygulamaların geliştirilmesi için destek sağlanacağı belirtiliyor. Böylece kamu kurumları tarafından hayata geçirilen birçok proje sonucu üretilen kamu verisinin, özel sektör ve üniversiteler aracılığı ile kullanılarak katma değeri yüksek uygulamaların vatandaşların kullanımına sunulması amaçlanıyor. Kamu verisi kullanılarak sağlık, ulaştırma, bina, enerji, afet ve su yönetimi gibi alanlarda özel sektör ve üniversiteler tarafından geliştirilecek projeler Kalkınma Ajanslarının belirlediği öncelikler doğrultusunda desteklenecek. Böylece, özel sektör ve üniversite yaratıcılığı ile kamu verisinin bir araya getirilerek katma değerli yenilikçi çözümlerin ortaya konulması hedefleniyor. Böylece günümüz şehirlerinin yaşadığı birçok sorunu teknolojik yaklaşımlarla çözmeyi hedefleyen ’Akıllı Şehir’ uygulamaları da ortaya çıkabilecek. Örneğin trafik sorununun çözümü amacıyla bir şehirdeki tüm yollar anlık olarak trafik, kaza ve iklim koşulları açısından izlenebilecek ve analiz edilebilecek. Böylece sürücüler daha uygun durumdaki yollara hızla yönlendirilecek. Benzer şekilde şehirdeki tüm park yerlerinin uygunluk durumları da sürücülere gösterilebilecek böylece bir sürücü kendisine en yakın park yerini hızlı bir şekilde öğrenecek" diye konuştu.
TBD Kamu BİB’18 ’Kamu Verisi Kullanılarak Geliştirilen Akıllı Uygulamalar’ panelinde belediyelerin, akıllı uygulamalar kapsamında gerçekleştirdikleri proje ve çalışmaları ile kalkınma ajanslarının teşvikleri konularında bilgi paylaşımları yapılacak. Özel sektör katılımcıları ise ulusal ve uluslararası boyutta gerçekleştirilen projeler konusunda bilgi verecek.
TÜRKİYE’NİN SİBER SALDIRILARLA İMTİHANI
Özellikle Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi sırasında tekrar gündeme gelen siber güvenlik konusu da TBD Kamu BİB’18’in ana konularından biri olacak. Siber güvenliğin bireysel, kurumsal ve toplumsal olarak her alanda hayatı etkileyen yatay bileşen olduğunun vurgulanacağı ’Büyük Veri ve Siber Güvenlik’ panelinde büyük verinin üretilmesi, paylaşılması ve saklanması aşamalarında güvenliğinin sağlanmasının önemi ve alınabilecek önlemler tartışılacak.
Siber güvenliğin ülke genelinde sürdürülebilirliği için, ulusal seviyede siber güvenlik ekosisteminin nasıl oluşturulacağı ve siber güvenlik farkındalığının oluşturulmasının önemi de dile getirilecek.
BÜYÜK VERİ, BÜYÜK FIRSATLARI DA BERABERİNDE GETİRECEK
18’inci TBD Kamu BİB’de son dönemin en gözde bilişim teknolojisi konularından biri olan ’Büyük Veri Uygulamaları’ da ele alınacak. Yeni bir ekonomiyi beraberinde getiren ’Büyük Veri’ dünya çapında şimdiden yıllık 50 milyar doların üzerinde değere sahip bir sektöre dönüşmüş durumda ve önümüzdeki yıllarda da hızla büyümesi bekleniyor.
İnternete bağlı olarak çalışan milyarlarca cihazın her an her saniye kaydettiği devasa miktarda veriyi ifade eden ’Büyük Veri’ kavramı kamu özelinde farklı bir önem taşıyor. Özellikle kamu büyük verisinin işlenmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi ile hayatın her alanında işe yarayacak uygulamalar geliştirilebiliyor. Kamuda ’Büyük Veri’nin kullanımı ile sosyal güvenlik, sağlık, vergi, güvenlik gibi alanlarda yenilikçi birçok uygulamanın geliştirilmesinin mümkün olacağı belirtiliyor.
TBD Kamu BİB’18 kapsamında düzenlenecek panelde verinin ekonomik değere dönüşmesinin ülke ekonomisi açısından önemi de ele alınacak. Panelde özellikle özel sektörden ulusal ve uluslararası başarılı uygulamaların kamu ile paylaşımı ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.
"VERİLERİN PAYLAŞILMASI İÇİN YASAL DÜZENLENME ŞART"
TBD Başkanı İlker Tabak, kamu verilerinin ekonomiye değer katacak şekilde paylaşımının önemine dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde bu konuyla ilgili yasal düzenlenmelerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bu konunun da TBD Kamu BİB’18’de ayrıntılı olarak ele alınacağını vurgulayan İlker Tabak, şunları söyledi:
"Verilerin paylaşımı ve yeniden kullanımına ilişkin politikalar geliştirilmesi; buna dayalı olarak kamu verisinin üçüncü taraflarca yeni katma değerli ürün ve hizmetler için yeniden kullanılmasına ilişkin yasal ve idari düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Ayrıca Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’nda yer aldığı gibi bu konuyla ilgili gerekli teknik altyapı oluşturulmalıdır. TBD Kamu BİB’de bu bağlamda panel katılımcılarından da ’Kamu Verisinin Paylaşılması’ konusunda sorumlu kuruluş olan Başbakanlığa sunulmak üzere uygulama adımlarına yön verici görüşleri talep edileceğiz."