İş yerleri için 1 Temmuz’dan itibaren önemli bir süreçte başlıyor. Yasa ile birlikte, az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan kamu, özel tüm iş yerlerine iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu geliyor. Tüm firmaların, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmadığı takdirde ise ciddi cezalar ödemek zorunda kalacağı bildirildi.
"APARTMANLARA DA AYNI STATÜ UYGULANSIN"
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Figen Cücü Önder, yasa ile ilgili çeşitli uyarılarda bulundu. Önder, sadece iş yerleri değil personel çalıştıran apartman ve site yönetimlerinin de iş yeri uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırması gerektiğini söyledi. Önder, "Yetkililer, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) firmalarından 60 TL aylık ödeme ile iş yeri güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi hizmetinden yararlanabilirler. Burada önemli olan firmaların sigorta sicil numaraları ile PTT’lerden alacakları e-devlet şifresi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın portalına girerek İSG katip portalında atamalarını belirtmeleri. Aksi takdirde en az 1 sigortalı çalışanı olan firmalara bile 5 bin ila 10 bin TL cezalar kesilecek. Ayrıca yasaya uyulmadığı takdirde cezalar katlanarak devam edecek" dedi.
İŞ YERLERİ DAHA GÜVENLİ OLACAK
İş yeri güvenlik uzmanı ve iş yeri hekimlerinin sürekli firmada olmayacaklarını ifade eden Önder, şöyle devam etti:
"Uzman ve hekimler belirli dönemlerde anlaşmalı oldukları firmaya gelerek gerekli kontrolleri yapacaklar. Bu kontroller sayesinde işlerin akışı hızlanacak ve personelin meslek hastalığına yakalanma riski azalacak. Bu yasa hem işvereni hem de çalışanı koruyan bir yasadır. Firmalarımız aylık cüzi bir ödeme yaparak hem iş kapasitelerini arttıracak hem de çalışanlarının, çalışma ortamlarını daha sağlıklı ve güvenli hale getirmiş olacaklar."