Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği hayata geçirdiği projeler ve yürüttüğü faaliyetler ile üyelerinin daha fazla kazanmasına vesile olurken, üyeleri arasında birlikteliği güçlendirdi, dayanışmayı artırdı.
Düzenlediği tanıtım kampanyaları ile adından sık sık söz ettiren Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, projeleriyle koyun keçi yetiştiricisinin sesi oldu. Ankara Oğlağı Kampanyası ile zincir marketlerde oğlak etini tüketici ile buluşturan birlik, Et ve Süt Kurumu ile birlikte sözleşmeli yetiştiriciliği Ankara’da yaşama geçirdi. Bu yıl ilk kez tiftik alımı gerçekleştiren Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği yüzde 50 fiyat artışı bir rekora imza attı.
Et ve Süt Kurumu ile sözleşme imzaladı
Küçükbaş Hayvancılık alanında sözleşmeli yetiştiriciliğe geçen Et ve Süt Kurumu ile ilk sözleşme imzalayan kurumlar arasında yer aldıklarını belirten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “Et ve Süt Kurumu’nun açıkladığı fiyatlar Ankara piyasasında belirleyici olurken, tarihinde ilk defa Ankara’da karkas kuzu eti fiyatı batı illerindeki fiyatı yakaladı. Ankaralı yetiştirici yine çıkma koyunlarını Et ve Süt Kurumu ile değerlendirme imkanı oldu. Damızlık değerini kaybetmiş koyun kesimleriyle yetiştirici önemli bir gelir elde ederken Ankara’daki mevcut sürüler de gençleşti” dedi.
Yetiştiricilerin pazar bulamadığı ve satamama sorunu yaşadığı Ankara Oğlağı, Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin gerçekleştirdiği tanıtım faaliyetleri sonucu, 2015 yılının yükselen değeri oldu. Birlik tarafından Coğrafi İşaret başvurusu yapılan Ankara Keçisi Oğlağı Eti stratejik pazarlama faaliyetleriyle tüm Türkiye’nin tanıdığı bir ürüne dönüşürken zincir marketlerle yapılan anlaşmalar ile yetiştiricinin oğlaklarını satamama sorununa son verildi. 15 TL olan karkas oğlak eti fiyatı 20 TL’ye yükseldi.
Yine Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nın yılbaşlarında hindiye alternatif “oğlak dolması” önerdiği “dolsa da yesek” adlı kampanya da bir geleneğe dönüştü. Birlik Başkanı Hasan Kılınç Ankara Oğlağı ile ilgili, “Bu projeyle Ankara Oğlağı eti Türkiye’nin yakından bildiği bir ürüne dönüşürken, oğlaklarına alıcı bulmakta zorlanan yetiştiricinin yüzünü de güldürdü. Ankara Oğlağı son yıllarda tarımsal ürünler içinde markalaşmaya örnek bir başarı hikayesi olarak yer aldı” dedi.
Tiftiğe rekor zam
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleriyle son 5 yılda üretimi 2 kat artan tiftikte Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin girişimleri dönüm noktası oldu. Bakanlıkça hazırlanan kararnamede ilk defa tiftik alımı konusunda yetkilendirilen Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tiftik alımında yüzde 50 fiyat artışı ile bir rekora imza attı. Mayıs ayında tiftik alımı yapan birlik, Haziran ayı içinde yetiştiricisine ödemelerini yaparken 10 TL olan oğlak tiftiği 15 TL’ye, 8 TL olan Anamal tiftiğini 13 TL’ye, 2 TL’ye olan tali tiftiği 3 TL’ye yükseltti. Ankara Keçisi yetiştiricisinin tiftik satışından geçen seneye göre yüzde 50 daha fazla kazandığını ifade eden Başkan Kılınç birlik çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Yetiştiricilerimizin devlet desteklerinden yararlanma noktasında mağduriyet yaşamaması için işletmeleri tek tek gezerek güncelleme yapıyoruz. Ayrıca başvurduğu ilk günden desteklerin yetiştiricinin hesabına yattığı ana kadar yetiştiricinin tüm sürecini takip ediyor herhangi bir olumsuzluk durumunda yetiştiriciyi uyarıyoruz. İlçe merkezlerinde istişare toplantıları yapıp yetiştiricilerimizi dinliyor, taleplerini yetkili mercilere aktarıyoruz. Çok güçlü bir çağrı merkezimiz var. Yetiştiricilerimiz ile sürekli iletişim halindeyiz. Ayrıca fuarlara teknik geziler de düzenliyoruz.”