Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Başkanı Enver Yücel, askeri okulların kapatılmasının yerinde bir karar olduğunu vurguladı.
Türkiye’de yaşanan darbelerin ve muhtıraların iyi irdelenip, bunun insan yetiştirmekle ilişkisinin iyi anlaşılması gerektiğini belirten Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Başkanı Enver Yücel, “Bu karar keşke ülkemizin başına böyle bir felaket gelmeden yıllar önce alınsaydı. Dünyanın hızla değiştiğinden bahsediyoruz ve çok şeyin değiştiğini dile getiriyoruz. Bazen bu değişim ve anlayışın eğitim sistemimize uyarlanmadığını görüyoruz. Bilgi çağında, dijital çağda sanayi devrimi anlayışı ile eğitimimizi yürütmeye çalışıyoruz. Aslında çok başka bir çağdayız” dedi.
40 yıldır öğrencilere meslek öğretme yaşının 14-15 yaşlarında başlatıldığını belirten Enver Yücel, “Türkiye’nin ve dünyanın o zamanki ve şimdiki yaş ortalamasına bakın, aradaki farkı göreceksiniz. Hatta ve hatta insanın tek bir mesleği icra etmesi yerine yaşam boyu iki veya üç mesleği icra edebileceği bugünden görülüyor. Bugün doğanların yaş ortalaması 120-130 olur diyecek olursak abartmış olmayız. Böyle bir durumda, dünyadaki eğitimin gelişim ve dönüşümlerini göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullandı.
“Bireylere önce iyi bir insan olmak öğretilmeli”
Eğitimin öncelikle bireyin iyi bir insan olma temelleri üzerine atılması gerektiğinin altını çizen Yücel, “İyi insan ve dünya vatandaşı olmayı öğretecek içeriklere sahip bir müfredat üzerinde bireyi inşa etmeliyiz. 14 yaşında mesleki eğitim başlamamalıdır. Hangi meslek olursa olsun, bireylere meslek öğretene kadar 5 yaşından 20 yaşına kadar insan olma, erdem sahibi, vicdan sahibi, fazilet sahibi, eleştirel düşünceye sahip, analitik düşünceye sahip temel değerler verilmelidir. Bunun için mesleki eğitim kadar müfredatımızdaki öncelik; vatan, millet ve ülke sevgisine sahip, kültür ve medeniyetleri özümsemiş, dünyayı kavrayabilen bireyler yetiştirmek olmalıdır. Bu birikimlerle birlikte mesleki eğitime geçilmelidir” diye konuştu.
“Kandırılmaya müsait, iradesine kota konulmuş meslek elemanları artık olmayacak”
Gençlerin emeklerinin heba olmaması ve öğrencinin hangi mesleğe sahip olacağına kendisinin karar vermesi gerektiğini belirten Yücel, “Rehberler de öğrencinin hangi mesleğe uygun olduğunu ve yeteneklerini tespit etmeli, öğrencinin ilgi alanlarına göre onları yönlendirmelidirler. Yani 13-14 yaşındaki bir çocuğu ailesi elinden tutup “Sen asker ol, sen polis ol ya da tornacı, marangoz ol” diyerek yönlendirmemelidir. Konu sadece yaş meselesi de değil, aynı zamanda içerik meselesidir. Normal liselerden sonra asker ve polis yetiştirme politikamız görecekseniz çok daha iyi sonuçlar verecektir. Kandırılmaya müsait, iradesine kota konulmuş meslek elemanları artık olmayacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“İşe yetiştirilecek öğretmenlerden başlamalıyız”
Yapılan değişikliklerin ardından artık devletin de eleman alırken hangi alanda olursa olsun meslek öğretmek için mesleğin yapı ve karakterine uygun bireyleri seçme şansına sahip olacağını belirten Yücel, “Önemli olan bir diğer konu kimin, nasıl ve hangi ortamda eğitim-öğretim verdiğidir. İşe, yetiştirilecek öğretmenden başlamalıyız. Örneğin; öğretmen olmakla disiplin sahibi olmak ayrı şeylerdir. Matematik alanında çalışmakla, o alanda öğretmenlik yapmak çok farklı bir şeydir. Bunun için eğitim fakülteleri, alan bilgisi dışında pedagojik konulara daha çok önem vermelidir. O zaman iyi öğretmenden iyi nesil, iyi nesilden iyi bir ülke oluruz. Çocuklarımızı 13-14 yaşında toplumdan izole edip iyi bir insan olarak yetiştiremeyiz. İyi bir insan olmayan da vicdan sahibi olmadığı için iyi bir meslek sahibi olamaz” dedi.