Edirne’nin Tayakadın köyünde çiftçinin buğdayını satın alan Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) uzun kuyruklar oluşuyor. Buğdayını satmak için köylerinden kilometrelerce uzağa gelen çiftçiler, tüccarın buğdayı düşük fiyata aldığını söylüyor. Çiftçiler, uzun kuyruklara rağmen özel sektöre göre en iyi fiyatı TMO’nun verdiğini dile getiriyor.
TMO’nun buğdayın kilogram satış fiyatının özel sektöre göre daha iyi olduğunu ifade eden çiftçiler, TMO’nun fiyatından oldukça memnun olduğunu belirtiyor. Çiftçinin buğdayının kilogram fiyatı TMO’da bazı değerler baz alınarak 80 ila 90 kuruştan işlem görüyor.
Buğdayını satmak için TMO’ya gelen Rahmi Sönmez, "Ofis devam etmezse çiftçinin hali zor olur. Bir nevi sigorta ofis. Devlet güvencesi diyelim. Böyle devam etmesini istiyoruz" dedi.
"Bu mesleği devam ettirmemiz gerekiyor"
Sattığı buğdayın parasıyla ihtiyaçlarını karşılayacağını belirten Sönmez, "Gelecek sezon için hazırlık yapıyoruz. Hayat devam ediyor. Bu mesleği devam ettirmemiz gerekiyor. Devlet bize bu şekilde ofisi açık tutarsa çiftçilik mesleği yara almaz. Ama özel sektöre kalırsak özel sektör ofis fiyatlarının altında. Biz gübre, mazot alırken fiyat belli ama buğdayı satarken fiyat alıcıya göre değişiyor" ifadelerini kullandı.
"Özel sektör düşük fiyata alıyor"
Ofisin açık olduğu sürece fiyatların iyi gittiğini vurgulayan Vedat Dal, "Ofisin açık kalmasına ben de katılıyorum. Özel sektör düşük fiyata alıyor. Çiftçi buğdayın kilogramını 800-900 kuruştan satıyor. Mazot aldı başını gidiyor. Çiftçi bir kilo mazot almak için 5-6 kilo buğday satması gerekiyor. Bir litreden fazla mazot sadece tarlanın sürümüne gidiyor. Onun için çiftçinin her sene borçlanması artıyor" diye konuştu.