Edirne’de tarlada ekili buğdaylarda görülen sararmanın ’Sarı Cücelik Virüs’ hastalığından kaynaklandığı tespit edildi.
Edirne merkeze bağlı köylerde ekili buğdaylarda başlayan sararmalar korkuya neden oldu. Konuyla ilgili başlatılan çalışmalar kapsamında sıkıntının tespiti için araştırma yapıldı. İncelemelerde Edirne’nin belirli bölgelerinde ’Sarı Cücelik Virüsü’ tespit edildi.
Edirne Tarım İl Müdürlüğü’nde desteklemelerle ilgili yapılan toplantıya katılan Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Havva İlbağı, Sarı Cücelik Virüs hastalığıyla ilgili üreticilere bilgiler verdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya Tarım İl Müdürü Vekili Atilla Bayazıt, Müdür Yardımcısı Bilgin Yılmaz, Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ve üreticiler katıldı.
"TAHIL ÜRÜNLERİNDE EN ÖNEMLİ HASTALIK, ’SARI CÜCELİK VİRÜS’ HASTALIĞIDIR"
Hastalığın Edirne merkezde epidemi yaptığını dile getiren Prof. Dr. İlbağı, merkezde 3 köyde sıkıntının büyük olduğunu söyledi. 2000 yılından itibaren Trakya bölgesinde hastalık ile ilgili araştırmalar yaptığını belirten Prof.Dr. İlbağı, "Bu hastalık yeni ortaya çıkmadı. Tahıl ürünlerinde bölgede en önemli virüs, ’Sarı Cücelik Virüs’ hastalığı olduğu tespit edildi. Daha önceki arazi gözlemlerinde Edirne’nin Uzgaç köyünde dikkatimi çekmişti. Sıcaklığa bağlı olarak zaman zaman bu hastalık epidemik hale geldi. Basına böyle yansıdığı şekilde meydana geldi. Ama Edirne’nin tüm tarlalarında olmamakla birlikte hastalık belli kısımlarda epidemidir" dedi.
"VİRÜS HASTALIĞINA KARŞI KİMYASAL MADDE YOKTUR"
’Sarı Cücelik Virüs’ hastalığına yönelik kimyasal ilaç olmadığını dile getiren Prof. Dr. İlbağı, "Ama değişik uygulamalar yapıldığını duydum, süt uygulaması, pas ilacı gibi. Hayır bunların hiçbiri etkili değildir. Çünkü virüs hastalığına karşı kimyasal madde yoktur. Bu hastalık 2008 yıllarında Tekirdağ’da epidemi yapmıştı. Üreticilerden gelen şikayet doğrultusunda proje hazırlanarak valilik makamına sunarak araştırma yapmıştık. Hastalıkla mücadele yok değil, ama hastalık bulaştıktan sonra mücadelesi kalmıyor. Böcek ve diğer türlere müdahale edilebiliyor, ama virüse karşı kimyasal madde yok" şeklinde konuştu.
"BUĞDAYDA EKİM, KASIM AYINA KAYMIŞTIR"
Çiftçilere uyarılarda bulunan Prof. Dr. İlbağı, "Herhangi bir şekilde süt uygulaması ya da farklı kimyasal maddeler uygulamayın. Bu tip farklı bilgilere de kesinlikle itimat etmeyin. Çünkü kesinlikle etkili değildir. Bu aşamadan sonra yapacak bir şey kalmıyor. Ama bundan sonraki üretim dönemlerinde mücadele metotlarını uyguladığımız taktirde, hastalıkla mücadele etmemiz mümkün. Özellikle ekim zamanı çok önemlidir. Dünyada yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle hava sıcaklıkları arttı ve artacak. Hava sıcaklığı artığından buğdayda ekim tarihi Kasım ayına kaymıştır. Başka türlü kurtarmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.