Büro Memur-Sen İstanbul Şubeleri toplantısında konuşan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, iş güvencesi ile ilgili maddeye değinerek, “657 hakikaten yamalı bohça haline gelmiş, bugün artık devlet memurlarının ihtiyaçlarını karşılayamayacak pozisyonda. Ancak 657 kaldırılırken devlet memurlarının iş güvencesinin kaldırılmasını da bizler kabul etmiyoruz. İş güvencesi büro memur-sen olarak ve memur-sen olarak bizim bu anlamda kırmızı çizgimizdir” dedi.
Büro Memur- Sen İstanbul Şubeleri toplantısı bugün Üsküdar’da gerçekleşti. Toplantıya Büro Memur- Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan başta olmak üzere İstanbul şubelerinin başkanları katıldı. Toplantı öncesi basın açıklaması yapan Başkan Yazgan, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Yeni anayasa konusuna değinen Yazgan, Türkiye’nin yeni sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değiştirilmesine yönelik tartışmalara değinen Başkan Yazgan, iş güvencesi ile ilgili maddenin kaldırılmasıyla ilgili, “ İş güvencesi büro memur-sen olarak ve memur- sen olarak bizim bu anlamda kırmızı çizgimizdir” diye konuştu.
“Artık Türkiye Cumhuriyeti darbeler sonucu oluşmuş bir anayasayla yöneltilme ayıbından kurtulmalı”
Başkan Yazgan, “Yine ülkemizin yeni anayasayla ilgili bir sorunu var. Artık bu anayasa Türkiye Cumhuriyeti’ne, bizlere dar gelmekte. Yeni bir anayasa yapılması gerekmekte. Bu kapsamda da sivil toplum örgütleri siyasi partiler öteden beri bu konuyla ilgili istişareler yapmakta ve yeni anayasa yapılması noktasında akademisyenler olsun, siyasiler olsun onlarca yüzlerce panel düzenlendi. Artık bu konuyla ilgili de icraate geçme vaktinin de geldiğini düşünmekteyiz. Ve bu kapsamda da demokratik bir yeni anayasanın yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Artık Türkiye Cumhuriyeti devletinin darbeler sonucu oluşmuş bir anayasayla yöneltilme ayıbından kurtulması gerektiğini düşünüyoruz. Ve bu kapsamda da TBMM’nin atacağı adımları destekliyoruz. Sivil iradenin yapmış olduğu yeni bir anayasayla bu sürecin taçlandırılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, yeni sivil bir anayasayla yoluna devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinden konuştu.
“İş güvencesi büro memur-sen olarak ve memur- sen olarak bizim bu anlamda kırmızı çizgimizdir”
Büro Memur- Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan değiştirilmesi gündemde olan 657 yasasının kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayarak, iş güvencesi ile ilgili maddenin kaldırılmasını kesinlikle kabul etmediklerini belirtti. Yazgan, “657 ile ilgili değişiklik yapılması iş güvencesinin kaldırılmasıyla alakalı olarak kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmakta. 657 hakikaten yamalı bohça haline gelmiş, bugün artık devlet memurlarının ihtiyaçlarını karşılayamayacak pozisyonda. Artık 657 değişikliklerle esas metnini kaybetmiş durumda bunda hemen hemen bütün taraflar hem fikir. Ancak 657 kaldırılırken devlet memurlarının iş güvencesinin kaldırılmasını da bizler kabul etmiyoruz. İş güvencesi büro memur-sen olarak ve memur sen olarak bizim bu anlamda kırmızı çizgimizdir. Bu noktada memurların, amirlerinin iki dudağı altında olduğu bir ortamda iş güvencesinin memurlar için önemli bir kazanım olduğunu düşünüyoruz. Şu görüşe de tabi katılmıyoruz. Çalışmayan memurlar cezalandırılamıyor gibi bu tür yaklaşımları da biz kabul etmiyoruz. Bunlar doğru değil. Çünkü devlet memurlarının yargı karşısında hesap verebilirliği var. Bu anlamda baktığımızda devlet memurlarının 657 iş güvencesi anlamında bir kırmızı çizgi olarak biz bunu ortaya koyuyoruz. Ve iş güvencesinin kaldırılması noktasındaki 657’deki yeni girişimleri bu anlamda biz desteklemiyoruz. Tabi 657’nin diğer maddeleriyle alakalı olarak değişiklikler yapılabilir mi yapılabilir. Daha iyiye götürme anlamında değişikler yapılabilir. Bizlerin oluşturduğu raporlar var. Bu raporlar çerçevesinde bu değişikliklere gidilmesi gerekiyor. Ama haksız olan memurlar gibi bir takım gerekçelerle 657’de iş güvencesinin kaldırılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.