Türkiye’de bir ilk olan ve "Büyüklerimizi Saymak" sloganıyla Büyükçekmece Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Büyükçekmece’nin Büyükleri" projesinin ikincisi düzenlenen fotoğraf sergisiyle gerçekleştirildi.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün, Celaliye köyünde yaşadığı bir olay üzerine hayata geçirilmesini istediği, ilçede yaşayan yaşlıları ölümsüzleştirmek amaçlı projenin ikincisi iki yıl sonra Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Büyükçekmece Belediyesi ile Büyükçekmece Fotoğraf Derneği (BÜFOD) işbirliğiyle ‘Büyüklerimizi Saymak’ sloganıyla hayata geçirilen Büyükçekmece’nin Büyükleri’ projesi kapsamında, Büyükçekmece’de yaşayan 70 yaşın üzerindeki yaşlılar evlerinde ziyaret edilerek portre fotoğrafları çekildi. Yaklaşık iki yıl süren bir çalışma sonrasında hazırlanan fotoğraflar İbrahim Çallı Sanat Galerisinde düzenlenen sergi ile vatandaşların beğenisine sunuldu.
BÜYÜKÇEKMECE YAŞLILARI FOTOĞRAF VE AĞAÇLARLA ÖLÜMSÜZLEŞECEK
Büyükçekmece’nin tarihinde iz bırakan yaşlılar ölümsüzleştirmek üzere hayata geçirilen projenin ilki 2014 yılında yapılmıştı. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlik kapsamında çekilen yaşlıların fotoğrafları albümler halinde hazırlanıp ilçede yaşayan vatandaşlara verilecek. Böylece Büyükçekmece ilçesinin yaşlıları gelecek nesiller tarafından unutulmayarak ölümsüzleşmiş olacak. Ayrıca düzenlenecek olan etkinlikler kapsamında albümde yer alan her yaşlı için bir de ağaç dikilerek, Büyükçekmece yaşlılarının sürekli olarak kalplerde yaşatılması sağlanacak.
“PROJE SONUNDA OLUŞAN ALBÜMLERİ İTİNAYLA SAKLIYORLAR”
70 yaş üstü yaşlıların fotoğraflarından oluşan sergi Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün katılımıyla düzenlenen törenle hizmete açıldı. Fotoğraf sergisini gezdikten sonra açıklamalarda bulunan Başkan Akgün, “İnsanoğlu fanidir, doğduk, büyüdük Allah nasip ederse gideceğiz. Yıllar önce Büyükçekmece’de güzel bir proje başlattık. Büyükçekmece’de yıllardır yaşayan 75 yaş ve üstünü fotoğraflarını çekip, onların anılarına kayda alıyoruz. Şimdilik onların fotoğraflarından oluşan albüm yapıyoruz. Albümleri dağıttıktan kısa bir süre sonra misafir olarak onların evine gidiyoruz. O dağıttığımız albümler onlar tarafından o kadar itinayla saklanıyor ki, bununla yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu anladım” dedi.
“BU PROJEYLE TOPLUMA ÇOK GÜZEL BİR HAZİNE BIRAKIYORUZ”
İlkini 2014 yılında yaptıklarını belirterek konuşmasına devam eden Başkan Akgün, “Bu projenin ikincisini üç dört sene sonra tekrarlıyoruz. Sokakta yürürken, çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Sokakta yürürken, gençler bana benim ninem ve dedemin fotoğrafını ne zaman çekeceksiniz gibi sorular soruyorlar. Sordum araştırdım, bizim ninemizle fotoğrafımız yok. Bizim çektiğimiz fotoğraflarla ve oluşturduğumuz albümler halkımıza çok büyük değerli bir hazine bırakıyor. Bu proje benim çok hoşuma gitti” diye konuştu.
BÜYÜKÇEKMECE’NİN BÜYÜKLERİ FOTOĞRAF SERGİSİNE YOĞUN İLGİ
Toplumun mimarlarının fotoğraflarını çekerek, anılarının da kayda alındığı ‘Büyükçekmece Büyükleri’ projesi vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Sergiyi gezmeye gelen vatandaşların kimisi annesinin ve babasının fotoğraflarına kimisi ise kendi fotoğraflarına baktı. Annesinin fotoğrafına bakmak için gelen Fikret Açıksöz, “Annemin bu günlere eriştiğini görmek ve onun yaşadığını bilmek çok gurur verici bir duygu. Büyükçekmece Belediyesinin bu anıları yaşatmak noktasında katkıda bulunması, büyüklerimizi hatırlaması benim mutlu etti” şeklinde konuştu. Kaynanasının fotoğrafı önünde fotoğraf çektiren Birsen Açıksöz ise, “Annemizin ölümsüz bir hatıra olsun diye ben başvuru yaptım. Sayın başkanımızın böyle bir proje başlatmasından çok mutlu oldum. Manevi anlamda böyle fotoğrafı çekilerek annemin onurlandırılması bizi şereflendirdi” ifadelerini kullandı.