Avustralyalı sanatçı Allan Giddy’nin ‘sonik kuyular’ projesi, Türkiye’nin Çanakkale, Yeni Zelanda’nın Wellington ve Avustralya’nın Sidney şehirlerinde yapılan kuyularla hayata geçirildi. Sonik kuyuların içinde bulunan mikrofon ve hoparlör aracılığıyla bu 3 şehirde vatandaşlar internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurabilecek.
Wellington, Sidney ve Çanakkale’de kurulan kuyular törenle açıldı. Sonik kuyunun içine yerleştirilen internet erişimi sayesinde 3 şehirde yaşayanların birbirlerine seslerini eş zamanlı duyurabileceğini söyleyen sanatçı Allan Giddy, “Bunun benzersiz bir çalışma olduğuna inanıyorum. Bu üç kuyu sayesinde üç ülkenin dostluğu yeniden hayat buluyor. Aslında savaşla başlayan bir durum, Atatürk’ün sözleri sayesinde şu anda barışa dönüşmüş bulunuyor. Atatürk’ün sözlerinden yola çıkarak, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye arasındaki dostluğu bütün dünyanın sağlaması gerekiyor" diye konuştu.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, Yeni Zelanda’nın Wellington şehrindeki kuyunun başında bulunan Türkiye’nin Yeni Zelanda Büyükelçisi Damla Yeşim Say, Wellington Belediye Başkanı Celia Wade Brown ile görüştü. Daha sonra, Çanakkale Belediyesi ile Yeni Zelanda’nın Wellington şehirleri arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. Ardından Çanakkale’deki çocuklar, sonik kuyu aracılığıyla Wellington ve Sidney’deki arkadaşlarıyla görüştü. Açılış törenine CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Nikolas Sergi, Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ed Mcisaac, büyükelçilik ve konsolsoluk yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.