18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, 100. yılında Orhangazi’de törenle anıldı. Orhangazi Kaymakamlığı'nca organize edilen program, Orhangazi şehitlik anıtında gerçekleştirildi. Şehitler anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan programa; Orhangazi protokolü, şehit aileleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Orhangazi Garnizon Komutanlığı'nda görevli Uzm. Bş. Çvş. İbrahim Yağız yaptı. Yağız, "Bugün Çanakkale zaferinin 100. yıl dönümüdür. Bu zafer, kahraman askerlerimizin cihanı hayrete düşüren bir kahramanlık destanı, milletimizin iman ve azim ile dayanma gücünün açık bir göstergesidir. Bu muharebe, taarruz eden düşmanın kısa bir sürede imhasıyla sonuçlanmış olması bakımından dünya harp tarihinde benzerine rastlanmayan üstün bir olaydır." dedi.

Şehit aileleri adına bir şehit ailesine Kaymakam tarafından bayrak takdimi ve şehit ailesinin de bayrağı bir gence takdimi yapılan törende, şehit aileleri adına şehit babası Seyfettin Öztürk günün anlamıyla ilgili konuşma yaptı. Öztürk, "Şehit ailelerimiz ve kıymetli vatan aşıkları, şehit aileleri adına hepinizi muhabbetle selamlarım. Bugün burada ölümsüz olan yiğitlerimizi anmak için toplandık, aziz vatanımızı bizlere emanet bırakabilmek için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. 100. yılını kutladığımız şanlı zafer Türk milletinin hiçbir zaman yenilemeyeceğinin en güzel nişanesidir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bahana üretmeden imkansızlıklar içerisinde imkan oluşturan ecdadımıza selam olsun." diye konuştu.

Şehitlik Defteri'ni imzalayan Orhangazi Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer de yaptığı konuşmada, Çanakkale zaferinin millet olma bilincinin tohumlarının atılarak, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasına zemin hazırlayan bir prestij ve azmin mücadelesi olduğunu kaydetti. Yurdaer, şunları ifade etti: "Çanakkale muharebeleri, Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli bölümünü teşkil etmiş, milletimiz 250 bin evladını bu savaşta şehit vermiştir. Mukaddes saydığımız bu vatan toprakları için canlarını feda eden bir ulusun kaderini değiştiren vatanımızı, istikbalimizi, sarsılmaz imanları, eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz aziz şehitlerimiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmışlardır. Çanakkale zaferinin özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza ve şehitlerimize bir borcumuz olduğu gibi geleceğimizin de teminatıdır."

Orhangazi Askerlik Şubesi Başkanı Gökhan Su tarafından Çanakkale şehitleri için yazmış olduğu şiiri okumasının ardından, Orhangazi Müftüsü Nihat Aktaş’ın yaptığı dua ile bitirilen programın ardından şehit kabirlerine karanfilleri bırakıldı.