Çanakkale’nin Çan ilçesinde, 23 Eylül Çan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ’15 Temmuz Şehitler Parkı’ açıldı.
Çan Belediyesi’nce Eylül ayı meclis toplantısında alınan karar doğrultusunda Çan’ın en eski, en merkezi konumunda yer alan ve Kaynanalar Parkı olarak bilinen parkın adı ’15 Temmuz Şehitler Parkı’ olarak değiştirildi. Park, 23 Eylül Çan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında törenle açıldı. Yepyeni bir çevre düzenlemesi yapılan parkın içerisine 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminde şehit olan vatandaşların hatıralarını yaşatmak ve yeni nesillere Türkiye’nin demokrasi yolunda atlattığı büyük badireyi, ödediği bedeli ve çektiği acıları unutturmamak için bir anıt da yapıldı. Törene, Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu ve vatandaşlar katıldı. Tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Ardından protokol üyeleri parkın açılış kurdelesini kesti.
Bugün Çan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı olduğunu belirten Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, "Bugünkü törenlere anlam katmak için, çünkü şunu biliyoruz bakın, 15 Temmuz da bu millet, ecdadın 94 yıl önce güzel ilçemizi kurtarmak için yapmış olduğu mücadelenin aynısını verdi. Ve şehitlerimiz oldu 15 Temmuz’da. Biz de bu anlamlı günde Çan’ın bu kurtuluşunda 15 Temmuz şehitlerimiz unutmamak ve gelecek nesillere unutturmamak anlamında buraya bir şehitler parkı ve anıtı dizayn ettik ve bugün de bunun açılışını yaptık. Bugün zaten Çan’ımız için Çanakkale’miz için önemli bir gündü ve 15 Temmuz’u da buraya kattığımızda çok daha anlam kazandı. Çünkü 94 yıl önce ben ona inanıyorum. Ecdat neler yaptıysa bu milleti bu vatanı kurtarmak için 15 Temmuz’da da bu vatan kahramanları aynı şeyi yaptı. Ve onların biz hatıralarına saygı göstermek ve onları unutmamak için buraya isimlerini kazıdık, anıtlarını koyduk. Çünkü 15 Temmuz gecesinde şunu biliyoruz bakın, bu millet Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, meclisimize, bayrağımıza, ezanımıza sahip çıktı. Ve bayrağımızın inmemesi, ezanımızın susmaması için şehitler verdik. Ve bu hep yaşasın istedik. Çocuklarımız bunu unutmasın istedik. O anlamda da bugün şehrin kalbine, merkezine böyle bir anıt diktik ki ben inanıyorum Çanlılar ciddi teveccüh gösterdiler buna. Ve inşallah Çan ve bizler var olduğumuz sürece Çan burada olduğu sürece 15 Temmuz şehitler anıtımız burada ilelebet kalacak" şeklinde konuştu.
Programın sonunda törene katılan vatandaşlara pilav ve ayran ikramı yapıldı.