Almanya Parlamentosu’nda kabul edilen sözde Ermeni soykırımı tasarısına imza atan Türk kökenli Alman Milletvekili Cem Özdemir’i Tokat’ta yaşayan köylüleri kınadı.
Almanya’da Yeşiller Partisi’nin Eşbaşkanlığına 2008 yılında seçilerek köylünün gururu olan Cem Özdemir’in Almanya’da 1915 olaylarını ’soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı Alman meclisine getirerek “evet” oyu vermesi köylülerini kızdırdı. Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Kaledere köyündeki evini satarak Almanya’ya göç eden Abdül Özdemir’in iki oğlundan birisi olan Cem Özdemir’i kınayan köylüler böyle birisini artık hemşehri kabul etmediklerini kaydetti.
Cem Özdemir’in babasının asker arkadaşı olduğunu, 60’lı yıllarda Almanya’ya işçi olarak gittiğini söyleyen 78 yaşındaki Osman Özyer, “Ermeni davasında Özdemir’i Türkiye kınadı, biz de kınıyoruz. Çok ayıp etti. Ermeni soykırımını desteklediğine çok üzülüyor ve kendisini kınıyoruz” dedi.
Köylülerden Reşat Hisli ise Türk olan birisinin bu tasarıyı kabul etmesini yanlış olarak değerlendirerek, “Biz böyle bir soykırımı kabul etmiyoruz. Bu ne kadar adilik, Ermeni’ysen Ermeni’yim de Türkiye’yi ile ilişkini kes. Biz bu topraklarda doğduk, Türk bayrağının altına yaşıyoruz. Ecdadı burada Türk topraklarında doğdu” diye konuştu.