Ünlü yazar ve düşünce adamı Cemil Meriç, doğumunun 100’üncü yılında Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında dualarla anıldı. Anma törenine katılan Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, "Babam ömrü boyunca 12 bin cilt kitap topladı ve 12 tane kitap yazdı. Şu anda Türkiye’nin fikri manada en yüksek kalemidir. En çok okunan yazarıdır" dedi.
Esenyurt Belediyesi, yazar Cemil Meriç’i doğumunun 100’üncü yılında mezarı başında andı. Cemil Meriç’in Üsküdar Karacaahmet’teki mezarı başındaki anmaya Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Yasemin Sarıcı Aytan, Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, AK Parti eski Milletvekili Lokman Ayva, 25 görme engelli vatandaş ile öğrenciler katıldı. Anma töreninde dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış önemli düşünce adamı Cemil Meriç’in ruhuna dualar edildi. Hafız Mustafa Duman ise Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirdi.
Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Yasemin Sarıcı Aytan, Cemil Meriç’i yad ettiklerini anlatarak, “Bugün Cemil Meriç’in doğumunu 100’üncü yılı için burada toplanmış bulunuyoruz. Kızı Ümit Meriç de bizi yalnız bırakmadı. 25 görme engelli vatandaşımız ve 75 üniversiteye hazırlanan öğrencilerimizle birlikte buradayız. Onlarla beraber Cemil Meriç’i anlamak, yad etmek, çocukların geleceğe bakışlarını değiştirmek için adım attık” dedi.
"TÜRKİYE’NİN FİKRİ MANADA EN YÜKSEK KALEMİDİR"
Babası Cemil Meriç hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Ümit Meriç, "Cemil Meriç önce çok büyük bir karamsarlığa kapıldı. İntihara kadar varan düşüncelere kapıldı. Sonra annem, ona dedi ki; ’Cemil sen öldün ve aramızdan ayrıldın. Ama ben ne olacağım, çocuklar ne olacak, talebelerin ne olacak ve senin kadar zekâsı olan bir insan bu topluma eserler vermeden bu toplumdan ayrılsın.’ Bu tesir etti babama ve babam gerçekten de ömrü boyunca 12 bin cilt kitap topladı ve 12 tane kitap yazdı. Şu anda Türkiye’nin fikri manada en yüksek kalemidir. En çok okunan yazarıdır. Cumhurbaşkanımızdan başlamak üzere ortaokul, lise talebelerine kadar Türkiye Cemil Meriç’i okumaktadır" şeklinde konuştu.
"CEMİL MERİÇ DOĞUDAN BATIYA AKAN BİR NEHİR OLMUŞTUR"
Esenyurt Belediyesi Yerel Hizmetler Müdürlüğü adına basın açıklaması yapan Ahmet Faruk Aygün, “Cemil Meriç yıllar öncesinde ’Muhteşem bir maziyi, daha muhteşem bir istikbale bağlayacak köprü olmak isterdim, kelimeden, sevgiden bir köprü’ demişti. Bu satırları hayatının her anında gördüğümüz Cemil Meriç yaşamını okumakla, düşünmekle, yazmakla geçirmiş doğudan batıya akan bir nehir olmuştur. Yalnızca doğu irfanı değil dünyanın uygarlık yolculuğunda biriken tüm hakiki eserleriyle aramızda bir köprü olmuştur. Biz bugün, bu köprüde yol almak, körlüğün narını ilmin nuruna çeviren fikir isçisinin fikirlerini yük edinip temennisiyle vefatının 100. yılında kabri başında bir araya gelmiş edinip gittiği yolu takip bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.