GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığınca, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında yeni kuşaklarda çevre bilinci konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla, "Toprak" ve "Su" adıyla iki maskot hazırlandı.

Geçen eğitim ve öğretim yılında, "Toprak ve Su" animasyon filmi ve geri dönüşüm oyunuyla 40 bin öğrenciye eğitim veren belediye, bu sene yapılan maskot ve verilecek diğer bazı hediyelerle 100 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, makamında düzenlediği basın toplantısında, okul çağındaki çocukların çevre bilincini artırmak için bir kampanyaya başlayacaklarını söyledi.

Gaziantep'in, Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip olduğunu kaydeden Şahin, bunun kendileri için büyük bir hazine olduğunu dile getirdi.

Bu hazineyi çok iyi bir şekilde işlemek, eğitmek, geleceğe hazırlamak ve her yönden bilinçlendirmek gerektiğini vurgulayan Şahin, Gaziantep'in bulunduğu bölgede çevre bilincinin çok daha önemli olduğunu anlattı. Şahin, toprak, su ve havanın çok önemli olduğuna işaret ederek, "Biz sanayi bölgesiyiz. Kentselleşme, küreselleşme ve göçün yaşandığı bir bölgedeyiz ve bu bölgede yapmamız ve yapmamamız gerekenler var." dedi.

Öğrencilerin kitaplardan, öğretmenlerden ve Milli Eğitim müfredatından bunları öğrendiğini dile getiren Şahin, "Ama konunun önemine dikkat çekmek, bu konuda onların bilincini yükseltmek, farkındalıklarını arttırmak ve çevre bilincini arttırarak geleceğe taşımak, çevreyi koruyarak geleceğe aktarmak ve bizden sonraki nesillere daha temiz bir toprak, daha temiz bir çevre, daha temiz bir su bırakmak için bu kampanyayı başlatıyoruz. Bu kampanyayı çok önemsiyoruz." diye konuştu.

Şahin, şöyle devam etti:

"Çocuklarımıza toprak ve su üzerinden verilmesi gereken mesajları vermek istiyoruz. Çevreyi nasıl koruyacağız, kendimizi nasıl koruyacağız, aile olarak annemize, babamıza, yakın çevremize yapmaları gereken doğru davranışları, atıklarla ilgili yapılması ve yapılmaması gerekenlerle ilgili önemli bilgileri anlatacağız. Hayatın içerisinde farkında olmadan, hiç bir kötü niyetimiz olmadan yaptığımız yanlış davranışlardan dolayı bugün küresel ısınmanın ne kadar büyük bir sorun olduğunu görüyoruz. Bugün yeterince yağmur almıyoruz, yeterince toprağımıza iyi bakamıyoruz, suyumuzu koruyamıyoruz. Bunun sonunda da bugün bunlar gerekli bir şekilde yapılmazsa yarın çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacak. Belki istediğiniz kadar paranız dahi olsa bunu yeniden eski haline getiremeyecek kadar daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Koruyucu, önleyici tedbir çocuklarımızın ve halkımızın bilinçlenmesi, pahalı olmayan yöntem. Bu da çocukken başlıyor."

- Toprak ve Su maskotlarıyla okullara ziyaretler yapılacak

Hazırlanan toprak ve su maskotlarıyla okullara ziyaretlerde bulunacaklarına değinen Şahin, çocuklarda çevre bilincini bir yaşam şekline dönüştürmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Okullarımıza birebir gideceğiz, çocuklarımızla görüşeceğiz. Filmlerimiz var, hediyelerimiz var. Bu konuda spot çizgi filmlerimiz var. Çocuklarımızın dikkatini çekecek. Eğitmenlerimizi çocuklarımızın daha iyi anlayacağı materyallerle, onların bu konuda yeterince bilinç sahibi olmasını sağlayacağız ve geleceğe hazırlayacağız. Yarınlarda daha mutlu, huzurlu, temiz bir dünya için daha temiz bir toprağa, suya ve temiz havaya ihtiyacımız var. Bunun için de bilinçli bir topluma ihtiyacımız var.daha mutlu, daha huzurlu, daha temiz bir dünya için, daha temiz bir toprağa, daha temiz bir suya ve daha temiz havaya ihtiyacımız var. Bunun için de bilinçli bir topluma ihtiyacımız var."