Muş Valiliği Aile Destek Merkezi (ADEM) tarafından açılan kurslara katılan kadınlar hem eğitim görüyor hem de çocuklarının çeyizlerini hazırlıyor.
ADEM Koordinatörlüğü açtığı 15 kursta 320 bayana eğitim veriyor. 4 yıldır hizmet veren ADEM Koordinatörlüğünde en büyük rağbeti ise mefruşat sınıfı görüyor. Bu kursa katılan bayanlar, bir yandan meslek öğreniyor bir yandan da çocuklarına çeyiz hazırlıyor.
Makamında gazetecilere kurslarla ilgili açıklamalarda bulunan ADEM Koordinatörü Özlem Yetkin Güler, 2016-2017 sezonu için 15 kurs açtıklarını ve bu kurslara 320 bayanın katıldığını söyledi. Kurslara gelen bayanların mutluluklarının gözlerinden okunduğunu ifade eden Özlem Yetkin Güler, "Kadınlarımız burada toplumla özdeşleşiyorlar. Evden çıkarak bir nefes alıyorlar. Kurslara katılan bayanlarımıza kurs bitirme belgesi veriyoruz ve daha sonra bu belgelerle mesleki eğitimin düzenlediği sınavlara katılarak usta öğretici olabiliyorlar” dedi.
Kursta kullanılan malzemelerin kurum tarafından karşılandığını dile getiren Güler, "Kadınlarımız buraya hiçbir malzeme getirmeden geliyorlar. Bütün malzemelerini biz temin ediyoruz. Kurslarda bir ürünü kendilerine, bir ürünü de kuruma hazırlıyorlar. Sene sonunda yapmış oldukları ürünlerden kermes düzenliyoruz ve kursiyerlerimiz istedikleri ürünleri orada sergiliyorlar. Satılan ürünlerin parası da yine kursiyerlerimize veriliyor” diye konuştu.

"Çeyiz dışarıda pahalı"
Mefruşat sınıfının çok talep gördüğünü vurgulayan Güler, kursa katılan kadınların burada çeyiz hazırladığını söyledi. Güler, "Mefruşat sınıfımızda kadınlarımız ve kızlarımız çeyiz hazırlıyorlar. Gelenekselle modern kültürü birleştirip değişik ürünler ortaya çıkarıyorlar. Kızlarımızın çeyizleri dışarıda biraz pahalı. Ama buraya gelen kadınlarımız, ADEM’in vermiş olduğu kumaşlarla, dantellerle, kupürlerle, hayallerini de katarak kendi evlerinde kullanacakları çeyizleri hazırlıyorlar. Bu anlamda özellikle mefruşat sınıfımız büyük bir rağbet görüyor" ifadelerini kullandı.

Kızına çeyiz hazırlıyor
Mefruşat kursuna katılan ve bekar olan kızına çeyiz hazırladığını belirten Mihriban Akaydın isimli kursiyer ise "Burada kızıma çeyiz hazırlıyorum. Malzemeleri, valiliğimiz bize veriyor, biz de bu malzemelerle hem kendimize hem de ADEM’e ürün hazırlıyoruz. Burayı açtıkları için çok teşekkür ediyorum. Herkes buradan faydalanıyor" dedi.
Mahbup Çelik isimli kursiyer de 2 yıldır kursa katıldığını dile getirerek şöyle konuştu:
"2 senedir bu kursa geliyorum ve çok da memnunum. Seccade, yatak örtüsü ve nevresim takımları hazırlıyoruz. Çeyiz için lazım olan her şeyi yapıyoruz. Çeyizleri kızıma hazırlıyorum. Yaptığımız ürünlerin biri bize, biri de kuruma kalıyor. Bekar bir kızım var, ona çeyiz hazırlıyorum. Ayrıca bazı komşularımdan da sipariş aldım, onlar için de hediyelik hazırlıyorum.”
(NA-MSA-HA-Y)