Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından düzenlenen etkinlikle Anneler Günü kutlandı.
01 Aralık 2016 tarihinde Sinop Üniversitesi ile Sinop Cezaevi arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, iki kurumun ortaklaşa yürüttüğü proje ve etkinlikler devam ediyor. Sinop Cezaevi’nde düzenlenen etkinlikte coşku ve hüzün bir aradaydı.
Toplum yararına hizmet dersi için, fikir arayışında olan Sinop Üniversitesi öğrencileri, çalışmaları ve uygulamaları ile ilgili Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Özer Duman’dan tam destek aldı.
Bu çalışmaların ilk etabı olan etkinliğe Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Kurum Müdürü Özer Duman, Sinop Sevgi Evleri Sitesi Müdürü Remzi Moğul, Sinop Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Mehmet Taki Yılmaz ve Esra Yücesan, Sinop Üniversitesi öğrencileri ve öğretmen adayları; Mustafa Kaşlı, Mahmut Çördük, Çağla Gökçen Boran, Eser Hekim ve Merve Gülşen, yaklaşık 300 hükümlü ve tutuklu ile cezaevi personeli katıldı.
Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından tüm kurum olanaklarının seferber edildiği ve hazırlıkları haftalarca süren etkinlikte açılış konuşması yapan Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Merve Gülşen Çampaşalı konuşmasında özetle; ’’Bugün anlamlı bir gün, doğanın en gizemli olayı doğumla başlayan ilk tanışılan kişi annedir. Onun sevisi, bakımı, dokunulmaya kıyamayan elleri, ninnileri, gülücükleri ile büyür çocuk. Onunla birlikte annenin yükümlülükleri de artar, büyür. Çocuğuna ana dilini toplumsal yaşama ayak uydurması için ilk bilgileri, davranış biçimlerini öğreten komple bir okuldur anne. 0-7 yaş arası okul öncesi dönemin öğretmenidir anne. İşte bu dönem süresince insanların aldığı kültür, tüm yaşamını etkiler. Annenin önemini kelimelerle anlatmak, hayatımızdaki yerini tam ifade edebilmek çok ama çok güçtür. İnsan kaç yaşına gelirse gelsin annenin sıcaklığını hisseder. Onun yerini hiç kimse dolduramaz” dedi.
Şair Melih Özer’in şiiriyle konuşmasını sonlandıran M.Gülşen Çampaşalı salonda duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu. Şiir salonda bulunan tüm dinleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı.
Anneler Günü münasebetiyle ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklular arasında düzenlenen şiir ve ses yarışmasında ceza infaz kurumu eğitim kurulu ve üniversite ekibinden oluşturulan bir kurulla yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren şiir ve şarkılar belirlendi. Yaklaşık 100 hükümlü ve tutuklunun katılımıyla gerçekleştirilen yarışma sonucunda belirlenen ve dereceye girenlerin tespit edildiği eleme turları sonucunda eserler düzenlenen programda okundu. Anneler Günü etkinliğinde dereceye giren hükümlü ve tutuklular açıklanarak ödülleri verildi. Ceza İnfaz Kurumu Eğitim Kurulu tarafından nakit para ödülüyle ödüllendirilen hükümlüler, Sinop Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan ekip tarafından da kitapla ödüllendirildi. Ödüllerin dağıtımı sonrasında dereceye giren şarkı ve şiirler canlı performansla dinleyenlere sunuldu. Eserlerin seslendirilmesi izleyenlere bazen keyifli bazen son derece duygulu anlar yaşattı.
Şiir yarışması birincisi bayan hükümlü tarafından sahnede okunan şiiri dinleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.
HÜKÜMLÜDEN ÖRNEK DAVRANIŞ
Geçtiğimiz hafta 31 Mart 2016 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde tüm Ülke Cezaevlerinde eş zamanlı düzenlenen ’Dini Bilgiler Konulu Bilgi Yarışması’ na Sinop Cezaevinden 71 hükümlü ve tutuklu katılmış, yarışma birincisi 3 çeyrek altınla ödüllendirilmişti. Ancak hükümlü, cezaevi idaresine yazdığı mektupla, kazandığı ödülün nakde dönüştürülerek, kimsesiz çocukların ihtiyaçları için harcanmasını talep etmişti. Cezaevi idaresi tarafından satın alınan 2 adet bisiklet ve bir oyun parkı, Sinop Sevgi Evleri yetkililerine teslim edilmişti. Törende örnek davranışıyla kurum idaresinin takdirini kazanan hükümlünün kurum idaresine yazdığı mektup okundu ve hükümlü S.A. sahneye davet edilerek Sevgi Evleri Sitesi Müdürü Remzi Moğul ve Cezaevi Müdürü Özer Duman tarafından hediye ile ödüllendirildi.
Ödül sonrasında konuşma yapan, Sinop E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Özer Duman ’’Öncelikle ses ve şiir yarışmasında dereceye giren hükümlü ve tutukluları huzurlarınızda bir kez daha tebrik ediyorum. Gerek yarışmaya katılmak medeni cesaretini gösteren hükümlülerimiz, gerekse de dereceye giren hükümlülerimizin hepsi takdire layıktır. Bilgi yarışmasında kazandığı ödülü kimsesiz çocuklar yararına harcanmasını talep eden hükümlümüzün mektubu kurum idaremizi ve bizleri duygulandırmakla birlikte aynı zamanda kaygılandırdı da. Uygulamada ilk kez karşılaştığımız bir durumdu ve prosedürlerimiz böyle bir nakit akışı için uygun değildi. Bu konuda ödül sahibine de telkinde bulunduk ancak vazgeçiremedik. Hükümlümüzün kararlı ve ısrarlı talebi üzerine, biz de gereğini yaparak ödül karşılığı satın alınan hediyeleri gururla teslim ettik. Bu yaşadığımız olay hükümlülerimizin toplumsal konulara duyarlılığı noktasında son derece güzel noktalarda olduğumuzun göstergesidir. Buradan hükümlülerimizin topluma yararlı bireyler olarak tahliyesi noktasında son derece başarılı noktada olduğumuzun önemli bir örneğidir. Ve Sinop Üniversitesi öğrencilerinin, Toplum Yararına Hizmet dersi için bize yaptıkları müracaatı da büyük bir heyecan ve memnuniyetle kabul ettik. Haftalardır bu etkinlik için çalışıyorlar, örnek davranışları ve başarılarından dolayı Sinop Üniversitesi öğrencilerini kutluyorum. Bizim bu tip başarılı çalışmalarımızın temelinde insana verdiğimiz değer ve vatanımıza milletimize olan üstün sevgimiz etkilidir. Sinop Cezaevi, bundan sonra da her zaman bu tip başarılı çalışmalarını, örnek teşkil edecek organizasyonlarını sürdürecektir” diye konuştu.
Daha sonra Şiir ve ses yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Ceza İnfaz Kurumları Savcısı Aykut Balcı, Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Özer Duman tarafından verildi.
Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya konuşmasında, “Öncelikle ödül alan hükümlü ve tutuklularımızı huzurlarınızda bir kez daha tebrik ediyorum. Cezaevi denince akla gelen tüm olumsuz duyguları yerle bir eden, mahkuma ait ezberleri bozan bu başarı beni çok duygulandırıyor. Bu nedenle bu başarıların herkes tarafından görülmesini ve bilinmesini daha çok istiyorum. Burada amaç kişinin işlediği suçtan doğan cezasını çekmesi yanında, cezası bitiminde topluma vatanına milletine yararlı vatandaş olarak hazırlanmasıdır. Bizler bu gün burada bu emeğimizin karşılığını görüyoruz. Kazandığı ödülü kimsesiz çocuklar yararına harcayan hükümlümüz, erdemli davranışıyla herkese örnek olmuştur. Sinop Üniversitesi Öğrencilerine ve Cezaevi idaresine bu güzel etkinlik için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sinop cezaevi, gerek kurumsal işbirlikleri, gerekse özel günlerde gösterdiği etkili reaksiyonlarla gurur kaynağımız olmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.
Heyecan, hüzün ve coşkunun bir arada yaşadığı görkemli etkinlik, uzun alkışlar ve toplu fotoğraf çekimiyle sonlandırıldı.